Stajerka -> RE: Plenice za enkratno uporabo / bombažne plenice (4.8.2006 21:53:50)
|
Pred nekaj časa sem se tudi jaz ubadala s tem vprašanjem, ampak iz ekoloških razlogov. Vendar se po tem nisem odločila za pralne plenice. Prijateljice so mi priporočile Popolini plenice, ki so po njihovih izkušnjah najboljše, ampak se dobijo samo v Avstriji. Na njihovi spletni strani sem našla primerjavo med uporabo pralnih plenic in uporabo plenic za enkratno uporabo. Vendar Ker sem po srcu "statističarka" sem se izračuna stroškov lotila tudi sama. Oni so izračunali, da v 2,5 letih porabiš 506 Evrov za pralne in 1289 Evrov za "pamperske" http://www.popolini.com/produkte/index_d.php?file=deutsch_umweltvergleich.php&language=&p= Po desetmesečni "praksi" [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sem se s številkami lahko tudi jaz malce poigrala. Mi smo v desetih mesecih porabili približno 1500 plenic, kare znese 4,6 plenice na dan (V kasnejšh mesecih otrok prespi celo noč to je 12 ur in ga ponoči ne previjem, zato porabimo manj plenic, poleg tega, ko ga začneš navajati na kahlico se poraba tudi zmanjša). Mi smo kombinirali plenice Pampers, Babydream, Babylove in LIbero in nam povprečna cena na plenico (s tem da smo 3ko začeli uporabljati pri dveh mesecih, 4ko pa pri treh mesecih, 5ko pa od osmih mesecev naprej) znese 46 SIT. Če podatke zmnožim 4,6 plenice *46 SIT * 900 dni =190.440 SIT približno 800 EVROV. Pri Popolini-ju so vračunali minimalno zalogo plenic (brez dodatnih vložkov za vpijanje tekočine): 18 - kar je po mnenju prijateljic premalo, s tem, da so ponoči in na potovanjih še vedno uporabljale "pamperske", ki so bolj opojne. Pozabili pa so tudi prišteti amortizacijske stroške za, pralni stroj, ki lahko pere dobesedno vsaki drugi dan, kar pomeni, da se mu življenska doba razpolovi...... Pa pridemo na razliko 100 - 200 EVROV (odvisno kako dober pralni stroj imaš) v prid pralnim plenicam. S tem, da so začetni stroški pri nakupu pralnih plenic kar visoki (računaj 80.000 SIT takoj na začetku). Glede na malo razliko in glede na "trud" s pranjem plenic, bi naslednjič še vedno izbrala plenice za enkratno uporabo.
|
|
|
|