Anonimen -> RE: ALI JE LUPINICA RES NEPRIMERNA ZA DOJENČKOVO HRBTENICO?? (1.8.2006 14:27:41)
|
PREKOPIRANO IZ MONA Lupinca - za prevožanje v avtu ja, drugače ne. Rabim samo sinov hrbet v banji pogledat, pa me še vedno popade morilski bes. Lega se že lahko primerja, tako v kengurujčku kot v lupinci, AMPAK v maternici plodovnica prestreže tako tresljaje kot silo teže, ki v lupinci ali kenguruju deluje DIREKT na otrokovo hrbtenico in jo v celoti obremeni. Poleg tega je otrok v obeh pripomočkih povsem pasiven, njegovo mišičje še ni sposobno "pomagat" nosit lastne teže (in to v lupinci niti ni mogoče!), tako da je občutljiva in mehka hrbtenica zelo izpostavljena - v obeh primerih tresljajem, v lupinci po celi dolžini, v kenguruju pa vse sile delujejo na spodnji del hrbtenice- pri majhnih dojenčkih se dobesedno "seseda". Koliko otrok ima težave zaradi lupince, sem videla 2 x na terapiji v Avstriji, kamor smo peljali sina. Prijavili smo se lanskega decembra (po uspešni terapiji lanskega julija), na vrsto smo prišli letos julija, pa še to le zato, ker je nekdo v zadnjem trenutku odpovedal in smo morali prit v treh dneh. Ne, hvala Bogu, nima posledic vsak, ima jih pa vedno več otrok, sploh tistih, ki jih namesto v vozičkih vozijo v lupincah, ki spijo v lupincah, skratka preživijo v njih veliko časa. S tem se zelo upošasni mišični razvoj otroka, posledčno pa "nastrada" hrbtenica. Tudi nam so non-stop dopovedovali "Lupinca, lupinca, lupinca", predvsem zaradi povišanega tonusa. Ko sem opazila, da sin postaja podoben dinozavru, je bilo žal že prepozno. Potem pa druga muzika: "ne lupince, samo lupince ne!" Ampak žal, za našega prepozno. Če se bo stanje povsem popravilo, ne vemo, izboljšalo se je in greben hrbtenice ni več viden od vratu do trtice. Še vedno pa je lepo (khm!) viden od lopatic do križa. Kakšne težave bo še imel pri rasti, ne ve nihče točno povedat. Do 5. leta ne moremo več kaj dosti naredit, razen vaj za krepitev hrbtne muskulature in pravilno držo. Kako fino je to delat z dveletnikom, si verjetno vska predstavlja. Moje mnenje: uporaba enega in drugega v hudi sili, lupinca pač v avtu, kenguru v kakšnem nalivu. Nam so ga v razvojni prepovedali, pa če je lilo kot iz škafa, pa sem morala z otrokom ven, sem ga vseeno vtaknila tja noter za tistih par minut. Mislim, da smo ga rabili natanko 3 x.
|
|
|
|