pomoč! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

bajsek -> pomoč! (24.7.2006 13:45:59)

Čao!

Obrnilo se je leto in meni se iztekajo finančni prilivi. Znašla sem se v naslednji situaciji: Sem absolventka (septembra mi poteče status, vendar ga bom podaljšala za pol leta) stara 23 let. Z partnerjem sicer živiva skupaj vendar nisva registrirana kot zunajzakonska skupnost (on kao plačuje preživnino 30.000 mesečno). Danes sem oddala vlogo za otroški dodatek, ki ga bom sigurno dobila. Na socialni pa so mi rekli da ne morem zaprosit za socialno pomoč ker sem študentka. Štripendije v naslednjem šolskem letu ne bo več, tako da bom od oktobra dalje dobivala le 26,000 tolarjev mesečno! Ali katera ve, a se da kje kaj dobit?
sFANTOM SVA PREŽIVNINO ZRIHTALA KER SVA MISLILA DA JO MORAVA KER NIMAVA SKUPNEGA PREBIVALIŠČA. aLI BI BLO BOLJE DA TO PREKINEM - TAKO BI SE ŠTELI ŠE NJEGOVI DOHODKI (SO PA 155000 neto mesečno).
Res prava zmešnjava, ne vem kaj naj? Aja kaj pa vrtec ali bom plačevala kaj manj zaradi nizkih dohodkov (mali gre konec leta v vrtec, ker moram jaz diplomirati).
Prosim svetujet!
lp

BLAŽIKA -> RE: pomoč! (24.7.2006 14:39:30)

Kolikor vem je cenzus za 4 člansko družino okrog 130.000 sit tako da ti tudi v tem primeru nič ne prinese, če se prijavite skupaj še kljub vsemu presegate cenzus.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

BLAŽIKA -> RE: pomoč! (24.7.2006 14:40:23)

Vrtec ti pa bodo ziher znižali samo nesi novo stanje za novi obračun vrtca.

Anonimen -> RE: pomoč! (24.7.2006 15:09:19)

DSP lahko prejemaš tudi, če si študentka, vendar samo v primeru, da ne živiš s starši (da te ne preživljajo oni) in/ali da si samohranilka. Je pa res, da tvoja štipendija ne sme presegati zneska DSP-ja. Torej tvoja štipendija ne sme biti višja od 48.000 SIT. Primer: če imaš 20.000 SIT štipendije, dobiš še razliko 28.000 SIT DSP. Zraven tega pa še dodatek za enostarševsko družino, ki je nekoliko manj kot 15.000 SIT, po potrebi (in če izpolnjuješ pogoje) še dodatek za najemnino (cca. 13.000 SIT) in seveda otroški dodatek (najvišji) in preživnina (ki se ne šteje več v dohodek). That's it.

bajsek -> RE: pomoč! (24.7.2006 21:12:19)

čao1
hVALA ZA ODGOVORE. gLIH V TEM JE PROBLEM, DA SEM JAZ PRIJAVLJENA PRI STARŠIH, Živiva pa drugje. Zdj pa jst ne vem, ali bi blo bolje da se jaz in moj fant ter seveda sin prijavimo čisto zase. Potem bi bili tričlanska družina. A če me pa starši kao preživljajo, potem pa jst ne morm dobit ničesar razen otroškega dodatka. Kaj pa če bi bla midva registrirana kot zunajzakonska skupnost - a mava kljub temu drugačno prebivališče al bi se moral on k našim starim prjavt.
Mah cela zmešnjava!

Maggie -> RE: pomoč! (24.7.2006 21:13:45)

A ni štipendija izvzeta iz dohodkov, ki se upoštevajo za DSP (kot namenski dohodek)?

Z A K O N O SOCIALNEM VARSTVU,uradno prečiščeno besedilo (ZSV-UPB1)
27. člen
V lastni dohodek po tem zakonu se štejejo dediščine, darila, dohodki in prejemki, ki so viri dohodnine, ter vsi drugi dohodki in prejemki, čeprav niso obdavčljivi, prejeti doma oziroma v tujini, razen:
   – dodatka za pomoč in postrežbo in drugih prejemkov za nego in pomoč,
   – otroškega dodatka,
   – dodatka za nego otroka,
   – pomoči za opremo novorojenca,
   – stroškov za prevoz na delo in prehrano med delom,
   – štipendij in drugih prejemkov, ki so namenjeni ali omogočajo usposabljanje ali izobraževanje,
    – dohodkov od občasnega dela invalidov, ki so vključeni v institucionalno varstvo po prvem odstavku 16. člena tega zakona in jih pridobijo izven kriterijev redne zaposlitve,
   – sredstev, namenjenih odpravi posledic elementarne nesreče.

Stran: [1]