Anonimen
|
Opozorilo velja predvsem za tiste, ki se ločujete ali pa končujete z izvenzakonskim razmerjem, imate pa otroka. Če nimate urejene preživnine, lahko ostanete brez otroškega dodatka. Dala vam bom svoj primer, pa upam, da boste razumele, kaj hočem povedati. Na sodišče sem dala tožbo za razveze, določitev skrbništva, stikov in preživnine. Ker je v teku še tožba za izpodbijanje očetovstva, je sodnica izdala samo delno sodbo. Samo razvezo zakona. Vse ostalo bo določila potem, ko bo rešeno očetovstvo. Na CSD me od dneva pravnomočnosti razveze dalje obravnavajo kot samohranilko, kar pa pomeni, da je oče dolžan plačevati preživnino. Urejena preživnina je pogoj za izplačilo otroškega dodatka. In ker jaz preživnine še nimam urejene (pa ne po lastni krivdi, ampak zato, ker je sodišče še ni določilo), se lahko samo še poslovim od otroškega dodatka, dokler ne bo določena. Tako, da bom z začetkom šolskega leta brez otroških dodatkov za oba otroka in brez preživnin za kateregakoli od njiju, pa seveda tudi brez nadomestil z Jamstvenega sklada. Kaj vam hočem povedati? Če se vam razveza ali razpad življenjske skupnosti zaradi česarkoli zakomplicira in vam samohranilstvo priznajo prej, preden vam določijo preživnino, ste oplele. Ostanete brez vsega za otroka. Brez očetovega in brez državnega denarja. Zakon sicer dopušča izjeme, vendar (še) ne vem, kakšne. Tako, da vam hočem povedati samo to, da naj bo preživnina prvo, kar boste urejale, pred vsem ostalim, drugače boste na istem kakor jaz.
|