Teja N
|
Nikjer ne piše, da "ne sme" imet dude in flaške. Pri vsem je treba delat po zdravi pameti in vsaka "prepoved" oziroma smernica, po kateri naj bi se starši ravnali, ima svojo utemeljitev. Dude so odsvetovane zaradi rasti zob, vendar le v primeru, ko jo ima otrok 24/7 v ustih. Flaška ni dobra, če not natočiš kaj sladkega, saj povzroča karies in tako malim otročkom ni možno ppravljat zobkov. Za vodo je čisto dobra. Sladke jedi oziroma sladkane se odsvetujejo iz istega razloga, pa še ko se otrok navadi na sladko, se noče odvadit in ga že v štartu navadiš na nezdravo prehrano. Sol pa škoduje mladim ledvičkam, ki se še razvijajo in v kasnejši dobi ima otroček, ki je zgodaj jedel slano, več možnosti, da dobi visok pritisk in podobne težave, kot tisti, ki je do prvega leta užival nesoljeno hrano. Saj je čisto dobra in dokler ne poskusi slane, je čisto zadovoljen z njo, vsaj moja sta oba bila. Glede hojce je pa škoda izgubljat besede, saj je bilo že toliko povedanega o njeni škodljivosti - kolki in hrbtenica se ne razvijajo pravilno, otrok je preveč mobilen in prehiter za svojo starost in se mu pogosteje kaj zgodi, lahko kam pade, se udari, povleče nase kak nevaren predmet, ki ga sicer ne bi dosegel... Jaz se teh smernic držim in ni mi težko, moji otroci so v zgodnji dobi jedli čim bolj zdravo hrano in raje sem jo uvedla malo pozneje kot prezgodaj, pa vseeno uživajo polno življenje. In to, da kot razlog za zgodne uživanje določenega sadja navajamo, da je pač zdaj zrelo, se mi zdi nesmiselno. Zrelo bo tudi drugo leto ob tem času in otroku ne bo nič hudega, če prvo leto svojega življenja še ne bo okusil vse hrane, ki na svetu obstaja. Tako je moje mnenje.