sazi -> RE: Zlatenca (17.7.2006 20:51:17)
|
Malo sončka (na novorojenčka res ne direktnega) in čimveč dojenja lahko pomaga, drugače pa kaj veliko ne moreš narediti. Namreč zlatenica nastane, ker dojenčkova jetra še ne znajo vsega presnavljati, zato se bilirubin kopiči v krvi in otrok je zlateničen. Naš mali je imel po porodu hudo zlatenico in sva bila v porodnišnici 9 dni in precej časa je preživel pod lučko - ta pomaga jetrom razgrajevati bilirubin, da se ga ne nakopiči preveč, ves čas se pa čaka, da se dojenčkova jetra polno aktivirajo in ga začnejo "uničevati" sama. V bistvu je razlaga preprosta, če se hudo zlatenico prepozna (kar ni problem, saj je otrok že na videz rumen z odvzemom krvi je pa vse takoj jasno) in se otročku pomaga, potem sploh ni nevarna. Če bi le meni kdo vse to razložil v porodnišnici... koliko skrbi bi mi bilo prihranjenih, pa mi je vse razložila ena pediatrinja šele zadnji dan - drugim se ni zdelo vredno ali potrebno razsvetliti mene... Kar brez skrbi. Boš šla na pregled, vzeli mu bodo kri (iz pete) in rezultat bo viden takoj. Pa če bo res kaj narobe, ne bo tam ostal sam, ampak boš ti z njim. Srečno, pa upam, da ne bo zlatenice.
|
|
|
|