Zlatenca (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Alisa -> Zlatenca (17.7.2006 19:17:52)

Punce zanima me ali je imela katera z svojo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  problem, da lahko dobi zlatenco. Meni so po odpustu iz porodnišnice rekl, da je možnost da bo dobil zlatenco in da naj se v sredo oglasim na pregledu v porodnišnici. Kaj naj naredim da ne bi prišlo do tega? Prosim pomagajte!
Nebi rada da bi ga morala pustiti v sredo tam. Ali res pomaga sončna svetloba?
Hvala vsem za odgovore!
Alisa




Anonimen -> RE: Zlatenca (17.7.2006 19:27:00)

Kako preprečiti? Težko.
Predvsem poskrbi, da bo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  dovolj jedel. Če je zaspan, ga med hranjenjem budi, da poje do konca. Zaspanost je namreč posledica visokega bilirubina, ker ne je, pa se le-ta še viša.

Ja, sončna svetloba pomaga, UV lučko uporabljajo v bolnišnici. Imej ga na svetlobi, vendar ne direktno na sončku! Zdaj poleti to itak ni problem, ko je večino dneva svetlo.

Predvsem pa se ne boj, če bo moral [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  pod lučko. Saj boš ostala z njim. Morda bo nekaj ur fototerapije dovolj. Boljše to, kot pa da bilirubin zelo naraste, ker se je potem težko skopati iz začaranega kroga. Mi smo bili na pediatrični teden dni in ti tega res ne privoščim.

Srečno!




doroteja23 -> RE: Zlatenca (17.7.2006 20:03:28)

Pa čimveč na sonček. Pa glavico ji pokrij, rokice in nogice na sonček. Glavico mislim da ji daš klubuček na glavo, na obrazek pa naj ji sije sonček. Pri nas je pomagalo. Je imela zlatenico v bolnici in ko sma prišli domov je bla spet rumenkasta.  




Eva MT -> RE: Zlatenca (17.7.2006 20:13:20)

Nam so v materinski šoli rekli, da imajo sobe, ki gledajo na sončno stran, manj zlateničnih novorojenčkov in tudi patronažna sestra mi je rekla, naj deklico soncu izpostavljam. Sonček pomaga!




Anonimen -> RE: Zlatenca (17.7.2006 20:33:30)

na obrazek pa naj ji sije sonček.


NE, novorojenčku pa res ne sme sonček direktno na kožo sijat! UV žarki so tudi v senci, tako da bo dovolj, če je [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] na svetlobi, morda s kratkimi rokavi.




sazi -> RE: Zlatenca (17.7.2006 20:51:17)

Malo sončka (na novorojenčka res ne direktnega) in čimveč dojenja lahko pomaga, drugače pa kaj veliko ne moreš narediti. Namreč zlatenica nastane, ker dojenčkova jetra še ne znajo vsega presnavljati, zato se bilirubin kopiči v krvi in otrok je zlateničen. Naš mali je imel po porodu hudo zlatenico in sva bila v porodnišnici 9 dni in precej časa je preživel pod lučko - ta pomaga jetrom razgrajevati bilirubin, da se ga ne nakopiči preveč, ves čas se pa čaka, da se dojenčkova jetra polno aktivirajo in ga začnejo "uničevati" sama. V bistvu je razlaga preprosta, če se hudo zlatenico prepozna (kar ni problem, saj je otrok že na videz rumen z odvzemom krvi je pa vse takoj jasno) in se otročku pomaga, potem sploh ni nevarna. Če bi le meni kdo vse to razložil v porodnišnici... koliko skrbi bi mi bilo prihranjenih, pa mi je vse razložila ena pediatrinja šele zadnji dan - drugim se ni zdelo vredno ali potrebno razsvetliti mene...
Kar brez skrbi. Boš šla na pregled, vzeli mu bodo kri (iz pete) in rezultat bo viden takoj. Pa če bo res kaj narobe, ne bo tam ostal sam, ampak boš ti z njim.
Srečno, pa upam, da ne bo zlatenice.




flecker1 -> RE: Zlatenca (17.7.2006 20:59:00)

Moja je imela 4.dan po porodu zlatenico, in posledica tega je da je premalo jedla, veliko spala. Ko smo jo silili s hranjenjem, bilirubin je padel, tako da ni potrebovala fototerapije. Res pa je da je bila vsaj 6 tednov rumena - se je videlo v beločnicah. Podnevi smo jo dajali spad ob oknu,ker je bilo svetleje, pa večkrat zunaj na svetlobo in se večkrat dojiti. 




Anonimen -> RE: Zlatenca (18.7.2006 11:43:50)

moja je imela zlatenco pa so mi v bolnišnici svetovali veliko veliko svetlobe in gibanje zunaj in izogibanju direktnemo sončku, ker je v senci dovolj teh žarkov in veliko veliko tekočine- kar priklopit veliko na zizo-z urinom in blatom naj bi se bilobil izločal.
kar veselo nič se ne bat mislim da bo vse okkar ven z vozičkom v senčko in zizat.
lp




Anonimen -> RE: Zlatenca (18.7.2006 19:37:13)

bilobil


bilobil pa ni za dojenčke.
Bilirubin se izloča z blatom.




Anonimen -> RE: Zlatenca (18.7.2006 21:27:32)

ja res je ga potrebujem jaz[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Alisa -> RE: Zlatenca (19.7.2006 13:12:28)

No punce hvala vam vsem za tolažbo in nasvet. Včeraj sva kar dvakrat bila na sprehodu in dojila sva se kar 14x in je res mali požerušček. Ampak sem vesela ker sva danes po pregledu prišla domov in je vse o.k.
Hvala še enkrat.
Alisa in mali Anže




Stran: [1]