SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Prehrana otrok



Sporočilo


VIVANA -> SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (17.7.2006 8:48:58)

Pozdravljene!

Imam 15-mesečno lepotičko in pred enim mesecem sva začele piti Alpsko mleko, pa smo dobili izpuščaje po celem telesu. Po izvidih sodeč je le občutljiva na kravje mleko. Pred enim tednom pa spet neki izpuščaji, ki me spravljajo v obup [image]http://www.mama.si/forum/images/smiles/icon_confused.gif[/image] [image]http://www.mama.si/forum/images/smiles/icon_confused.gif[/image] [image]http://www.mama.si/forum/images/smiles/icon_confused.gif[/image] .Aja, pred tem smo pili HA nadaljevalno mleko HA od Nesleja BEBA, saj sva oba z možem blaga alergika. Zanima me, katero mleko je primernejše: sojino ali riževo? Kje se ga dobi? Ojej in te alergije, pa tako lepo smo začeli.....

Uživajte in lep pozdravček




darjatimci -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (17.7.2006 9:31:34)

Mi uporabljamo rižev nadomestek s kalcijem,dobiš ga v vseh malo večjih trgovinah na oddelkih z zdravo prehrano in drugih trgovinah DM,Mueller itd.Cene od 500-600SIT odvisno kje.Sojino je lahko problematično,ker je veliko otrok ne prenaša in tudi do drugega leta jo odsvetujejo,vse je odvisno na kaj je otrok alergičen.




MH0 -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (18.7.2006 10:57:02)

Pri nas doma skorajda ni hrane živalsekga izvora in s sojinim nimamo nobenih problemov, razen višjih cen seveda. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Pi-kica 1 -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (18.7.2006 21:25:40)

Mogoče poskusiš s Pregominom, ki ga lahko dobiš na recept, če je alergija potrjena. Sojino mleko pa bi ti tudi jaz odsvetovala, ker je soja močno alergena.

LP

PI-kica




Seven* -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (18.7.2006 21:27:54)

Poskusi narediti mleko iz ovsa. Baje je zelo hranljivo, danes sem videla na TV. Menda moras zelo drobno zmleti oves (lahko kar na kavni mlincek), zadevo zalijes z vodo in pustis stati cez noc. Menda se sojina mleka lahko skrijejo. Tudi po okusu, vsaj tako so rekli.. Moram enkrat probat.




tins -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (20.7.2006 22:50:51)

Sojino mleko otrokom do 2.leta odstvetujejo, kot je že ena napisala ( vpliva na povečano tvorbo enega hormona-estrogena??-ampak nisem ziher).
Uglavnem, res je fajn RIŽEVO MLEKO Z DODANIM KALCIJEM, ovseno je tudi uredu in res je okusno, ampak ga v SLO nisem še zasledila z dodanim kalcijem.
LP




MH0 -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (21.7.2006 9:27:55)

Po drugi strani pa niti bribližno ni tako nenaravna prehrana kot živalsko mleko. Mlekarjem in mesarjem ni vse za verjeti, verjetno daleč od tega. :)




Nadja_23 -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (17.9.2007 12:05:31)

Jaz imam eno vprašanje. Mene zanima ali je priporočljivo riževo mleko za 7mesečnike[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]? Dojim še občasno, rižolinote pa frutolinote sem ji delala z vodo , ker ne upam ne z alpskim razredčenim ne s sojinim. Hvala v naprej[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Balerina -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (20.9.2007 10:08:45)

Ker so odsvetovali kravje mleko do enega leta sojino pa mi po okusu ni všeč sem Gaji delala vse nlečne stvari (riž, gres, polento,...) z rižovim mlekom. Ga ima zelo rada jedla pa ga je nekje od 5-6. meseca naprej. Se mi pa zdi da ni tako dober za pit. Meni je presladek zato tudi pazi da nebi kaj sladkala.

Meni je super in sem ga uporabljala, občasno ga še sedaj, da sva lahko skupaj zajtrkovali.




Anonimen -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (20.9.2007 10:42:38)

Mleko in intoleranca za laktozo (LI)
Laktoza je mlečni sladkor, laktaza pa encim, s pomočjo katerega se prebavi. Laktaza se pojavi v prebavilih človeškega plodu pozno v nosečnosti. Največ je ima otrok drugi ali tretji dan po rojstvu. Njena raven ostane visoka v detinstvu, ko je mleko glavna sestavina prehrane. Zelo upade po odstavitvi dojenčka od prsi pri vseh sesalcih, razen pri ljudeh, kjer ostane dejavna vse življenje ali njena dejavnost pomembno oslabi šele v odrasli dobi.
Če ljudem prebava živil, ki vsebujejo laktozo, dela težave, pravimo, da so postali intolerantni zanjo. Takšno neprenašanje zlasti mleka in mlečnih izdelkov, ki je genetično pogojeno, imenujemo primarna intoleranca za laktozo (LI). Utrpi jo 70 odstotkov ljudi na svetu, Evropejcev pa le od 10 do 15 odstotkov.
[image]http://www.pomurske-lekarne.si/slike/clanki/p3.gif[/image]
Zahvalimo se prednikom
Antropološka teorija razloži, kako so nekateri odrasli ljudje postali edini sesalci, ki lahko prebavijo mleko in mlečne izdelke. Nekoč človek v odrasli dobi ni mogel prebaviti laktoze. To mu tudi ni bilo treba, saj kot poljedelec ali lovec ni pil mleka. Pred okoli deset tisoč leti pa je začel gojiti prežvekovalce, ki dajejo mleko. Ob skromni žetvi zaradi suše, bolezni in škodljivih žuželk ter pičlem ulovu je segel, denimo, po kravjem mleku in omilil stradanje. Preživeli so le redki, ki so bili zaradi genetične posebnosti sposobnejši prebaviti mleko, in nadaljevali vrsto. Zaradi naravnega izbora je postala po štiristo generacijah posebnost prebavljati mleko vse življenje pogosta človeška lastnost. Le potomci ras, ki so šle v davnini skozi pekel pomanjkanja hrane, imajo dovolj encima za prebavo laktoze praviloma tudi v odrasli dobi. Drugim ta encim prej ali slej splahni na desetino začetne vrednosti in postane prebava laktoze precej omejena. Od 90 do 100 odstotkov Indijancev, Azijcev in Afričanov ne prenese mleka, ker njihovi predniki niso pasli čred prežvekovalcev, ki dajejo mleko. V Aziji so, denimo, udomačili najprej svinjo, ki jo človek težko doji.
Kako se kaže LI
Laktoza povzroči številne težave v prebavilih. V tankem črevesu nase pritegne vodo, zato človeka sili na bruhanje, mu kruli po trebuhu in ga požene na blato. Bakterijska presnova laktoze v debelem črevesu sprosti čezmerne pline. Med njimi je tudi vodik, ki s kisikom iz zraka tvori pokalni plin. Bolnik torej utrpi prebavne motnje, napenja ga, pestijo ga krči in trebušna bolečina ter izpušča pline. Blato postane vodeno in pri odvajanju brbota. V najtežjih primerih uhaja samo, ker ga črevesni refleks ne more več zadržati v črevesu.
Razlika od alergije
LI ni alergija na mleko, kot pomislijo mnogi prizadeti. Alergijo na kravje mleko namreč največkrat povzročijo mlečne beljakovine. Res pa je, da se obe težavi kažeta podobno. Večina otrok, ki so alergični na kravje mleko, dobi drisko, ki je najpogostejši simptom. Pestijo jih krčne bolečine, mučijo vetrovi in blato je sluzavo. Ti simptomi so značilni tudi za LI. Razlika je v bruhanju. To je drugi najpogostejši simptom pri alergiji na kravje mleko, posebno še prvo uro po zaužitju, za LI pa bruhanje ni značilno.
Prehranske posledice
Odrasli, ki premorejo dovolj encima za presnovo mlečnega sladkorja, so v ugodnem položaju. Mleko in mlečni izdelki namreč vsebujejo pomembna hranila, denimo fosfor, magnezij, vitamin B2, vitamina A in D ter beljakovine. Tudi večino kalcija dobimo pri nas iz živil, ki vsebujejo laktozo. Odpovedati se mleku in mlečnim izdelkom, bi pomenilo zvečine odločiti se za šibke kosti in se prepustiti osteoporozi. Raziskave so, denimo, pokazale, da ženske, ki imajo LI, pogosteje zbolijo za osteoporozo kot tiste, ki LI nimajo. Opustijo namreč mleko, s tem pa tudi kalcij, ker ga ne nadomestijo iz drugih virov.
Kaj storiti
Če ljudje ugotovijo, da jim mlečni izdelki povzročijo težave, se jim ponavadi v celoti odrečejo. Popolna odpoved je nujna pri alergiji na kravje mleko, pri intoleranci za laktozo pa je potrebna le za dvajsetino do desetino prizadetih. Večina še zmore prebaviti nekoliko laktoze, a ne ve, koliko. Če ima prizadeti LI, se stopnja prenašanja laktoze ugotovi zelo enostavno. Treba je preveriti, katera živila vsebujejo laktozo. To so lahko mleko, kava s smetano, sladoled, sir, maslo, omake, kruh, pecivo, kosmiči, solatni prelivi, slaščice, šerbet, zamrznjeni mlečni izdelki, pudingi, instant krompirčki in juhe, nekatero zamrznjeno sadje in zelenjava. Prav tako naj se preveri vsebnost laktoze v zdravilih, tudi homeopatskih, kjer je pogosta pomožna sestavina. Nato naj se za tri tedne opustijo vsa laktozna živila in zdravila. V naslednjem koraku jih postopoma spet uvedemo. Na primer, popijemo četrt skodelice mleka za zajtrk. Če se simptomi LI ne pojavijo, popijemo naslednje jutro pol skodelice mleka. Po malem vsako naslednje jutro zvečamo odmerek. Ko se simptomi spet pojavijo, vemo, da je odmerek mleka za zajtrk predhodnega dne največji, ki ga še prenesemo. Že naslednji dan naj postane stalna sestavina našega jutranjega obroka, obenem pa po enakem postopku ugotovimo največji odmerek mleka še za kosilo in večerjo. Intoleranca za laktozo se seveda da ugotoviti tudi bolj prefinjeno s testi, ki jih odredi zdravnik.
Prizadeti se lahko izogne težavam zaradi LI z uživanjem več manjših obrokov namesto manj večjih. Če si zaželi hrane z vsebovano laktozo, naj istočasno užije tudi kaj drugega, tako bo razredčil laktozo in olajšal njeno presnovo. Tudi jogurt, fermentiran mlečni izdelek, lahko olajša LI, če se vzame skupaj z drugimi mlečnimi izdelki, ker najbrž vsebuje tudi encim laktazo, ki se je rabila med fermentacijo. V naši širši domovini Evropi in drugod v razvitem svetu pa so na voljo tudi mleko z malo laktoze in laktazni dodatki.
Avtor: Janez Špringer, mag.farm.
Datum: oktober 2004

Če imaš možnost do kakšnih italijanskih trgovin skočit,si nabavi za vso družini mleko ZIMIL.Je kravje mleko,le,da mu je vzet tisti sladkor,ki povzroča netoleranco in alergijo.




Pi-kica 1 -> RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO... (4.11.2007 16:18:57)

Če je mleku odvzeta laktoza, je res primerno za ljudi , ki trpijo zaradi laktozne intolerance, nikakor pa ni primerna za alergike na kravje mleko. Alergiki namreč ne prenašajo mlečnih beljakovin, sladkor jim običajno nič ne škoduje.




Stran: [1]