marcela
|
Anonimna poiskusi z žepnino. Mi smo pred dvem letoma rešili te težave z žepnino. Vsak mesec dobi vsak izmed njih 5000 sit in z njimi lahko svobodno razpolaga. Tamala (7 let) pa 1 leto.Če jih zapravi prvi dan njegov problem, bo pa cel mesec brez. verjemi, da to bo prvič naredil, potem pa ne več. No vsaj moje izskušnje so take in otroci so različni, toda pri mojih je to vžgalo, mnogo bolj kot moj odhod iz trgovine, prijokali ali mulasti so prišli za mano tod a naslednjič se je takšno obnašanje ponovilo. Moj sin je tudi bil mojster izsiljevanja in ko je videl, da odhajam iz trgovine, mi je že doma začel težit kaj zahteva, da kupim. Zdaj dobijo 5 jurjev,hranijo jih v svoji denarnici. To pomeni, da jaz kupujem hrano. bonboni,lučke in lizike sem ne sodijo. Plačam še inetersne dejavnosti (treninge, glasbeno šolo, jezikovni tečaj), pa najnujnejša oblačila in obutev( če hočejo kaj več morejo sami), pa seveda šolske potrebščine, pa tudi, če gremo na izlet vstopnine.Sladoleda pa ne. S tem so se naučili, da ima mesec 30 ali 31 dni in da je treba denar varčevat, ne pa kupit vsako bedarijo. S žepnino smo tudi ukinili tisto stvar, ki so jo lahko do 100 sit vizbrali zmeraj v trgovini. Biti moraš pa dosledna in točno določi meje kaj kupuješ ti in kaj on. Če izbere recimo dražje hlače kot si zanje pripravljena odšteti ti naj doplača, če noče ali nim adovolj denarja, se bo pa mogel sprijaznit s tistimi, ki si jih izbrala ti. Mu kar mirno reci te ali pa nobenih in pojdi dalje. Z 11 letno hčero sva prejšnji mesec kupovali sandale. Rekla sem da smejo sta do 5 000 sit ona pa je htela ene za 7, sem ji rekla naj doplača. Je rekla da potem ne bo imela več denarja. Sem ji rekla: tvoj problem, potem pa vzami ene do 5 000. In jih je. Smo bili te dni na eni prireditvi kjer so štanti in luna park. Je mala najprej videla neko bedarijo za jurja, ki se sveti v temi, le . Boljega izraza za tisto reč res ne morem najti, sem ji rekla naj dobro razmisli, če je to pametno, ker gori le 1 noč. Ni vzela. No sin pa je kupil za 2000 sit nogometno majico. Jaz sem rekla, da n ekre jih ima dovolj, ker pa pravi, da Balaca more imeti jo je pač kupil. Z avtomobilčki se pa na moje presenečenje ni noihče peljal, ker so vedeli, da bodo mogli iz svojega dat. So se le po napihnjenem toboganu spuščali, ker sva rekla, da eno stvar v lunaparku plačava midva. So vsi trije to izbrali pač. No hamburgerje sva jim pa tudi midva kupila, ker smo se zmenili, da bo tokrat to namesto večerje. Sem se včasih kar bala it na dopust, ker so nam dobesedno grenili dopust z luna parkom pa samo enkrat še z avtočki, pa samo enkrat še trempolin, jutri pa ne. Drugi dan se je pa zgodba ponovila. No v avto pa jaz svojega ne bi zaprla zato, ker bi v tistem besu zlasti sin, da ni dobil željenega zagotovo nekaj ušpičil v avtu. Vsak svojega otropka pač najbolj pozna. Kaznovala ap sem že za grdo obnašanje v trgovini kot je predlagala Gina in sicer s prepovedjo igranja igric na pc. Pa še nasvet Laluni. Pusti, da se rahlo opeče. Otrok sicer razume, da ne sme a ne razume pojma opeči se. Moja velika se je enkrat opekla pri dveh letih, ko sem iz pečice dajala pecivo, od takrat jo je pustila pri miru. Prej pa je navkljub opozorilom kar prižigala in dajala roke na plošče. Sin pa je nosil okrog pecljate kozarce in ko jih je preveč stisnil so se peclji odlomili, se je malo porezal. Tudi on jih je potem pustil pri miru. Je od takrat dalje vedel kaj pomeni porezat se.Ne me pa narobe razumet, da sem rekla se mora močno opečt, bog ne daj. Morda bo dovoj, če mu boš na vročo ploščo malo prtisnila prste, pri mali je to zadostovalo. Žal se najbolj na izskušnjah učimo.