bobek05
|
Dokler gre za manjše "poškodbe" ali "pretepe" (če temu v vrtcu sploh lahko rečemo), se jaz ne bi izrecno spuščala v to KDO je brcnil mojega otroka... Zanimalo bi me samo ZAKAJ je do tega prišlo in KAKO so vzgojiteljice reagirale (ker so one takrat odgovorne zanje). Saj konec koncev če grem v park in eden izmed večjih otrok npr. porine Aneja (kar se je tudi že zgodilo), ne tekam po parku in ne sprašujem ČIGAV je ta otrok, ker me v končni fazi to ne zanima. Mi pa dvigne pritisk, če starši tega otroka potem sploh ne odreagirajo, niti v smislu: Marko (ime je izmišljeno), tega se ne sme! ali kaj podobnega... Ker to pa od nijih PRIČAKUJEM. In enako je v vrtcu. Od vzgojiteljic pričakujem neko reakcijo (seveda ne tepež!), da otrok ve, da se tega ne sme, da tega ne odobravajo ipd. Če bi šlo za kaj "hujšega" (ne vem, npr. zlomljeno roko, krvavenje itd.), bi verjetno res vprašala KAKO je do tega prišlo in KDO je krivec (saj tudi če bi moj otrok koga udaril in bi bil posledično drug otrok poškodovan - npr. da bi se udaril ob mizo in bi imel ranico, bi hotela vedet koga je Anej udaril in če je z njim/njo vse vredu)... Še vedno bi me pa v osnovi zanimalo kakšna je bila reakcija vzgojiteljic/odraslih, ker mislim, da na to otroci vedno čakajo in je potem tudi njihovo obnašanje po dejanju odgovor na to reakcijo... P.S.: Se popolnoma strinjam, da smo starši tisti, ki smo odgovorni za vzgojo naših otrok. Tudi v to verjamem, da otrok zna udarit iz jeze, ljubosumja, ali katerega koli nam neznanega vzroka, kljub temu pa ta dejanja NISO premišljena, vnaprej načrtovana (otrok ne razmišlja: Jutri bom pa udaril Marka, ker mi je danes vzel kocke.), ampak impulzivna... S tem hočem reči, da otrok udari v tistem trenutku z namenom, da drugega prizadene (ker verjetno ve, da ga bo bolelo), ampak se ne zaveda posledic svojega dejanja ali kaj ga je k temu gnalo... P.P.S.: Kaj bi pomagalo če bi vedela KDO je otroka udaril? Bi šla do njegove/njene mame/očeta in ji/mu/jima dala pridigo o vzgoji otroka? Misliš, da tvoja dva nikoli ne bosta udarila ali ugriznila drugega otroka?
< Sporočilo je popravil bobek05 -- 4.10.2006 12:36:08 >