Paštetka
|
laktoza je v vsakem izdelku, ki je iz mleka. Torej, margarini, maslu, sirotki, mlaku v prahu, jogurtih, skutah, sirih.... V enih izdelkih jih je več v drugih jih je komaj za vzorec, npr. v jogurtih, skutah, sirih (fermetiranih izdelkih), vendar za tiste, ki imajo izredno močno občutljivost na laktozo tudi dovolj, da imajo težave. Brati boš morala vsako etiketo, vsak izdelek. Preberi si kaj piše na mleku brez laktoze? Kaj piše, na pudingu brez laktozr. Videla bš, da vseeno vsebuje nek % latoze. Brez laktoze so torej lahko mleka iz soje, riže. Potem so brez laktoze tudi mleka iz žit. Ta mleka najdeš npr. v kakšnem Intersparu, kjer so dietna živila. Tam najdeš tudi smetano brez laktoze na bazi riža ali soje. Mi je pa zadnjič sestra prinesla smetano iz ječmena ali katerega žita že, ki ga je kupila v Leclerku in je ZAKON!!!!! Sploh nima čudnega okusa, in sem celo kremo lahko naredila iz nje za torto!!! Pa super je za kremne juho. SALAMA brez laktoze (edina, ki mi jo je uspelao najti, da je še brez soje) se pa tudi dobi v Sparu in sicer varovano živilo- Kuhana šunka, zdaj pa spet ne vem firme. In ko smo šli na dopust so bile prodajalke še tako prijazne, da so mi jo narezale na šnite in po 15 šnit skupaj vakumsko zapakirale, da se ni pokvarila na dopustu. POnavadi v teh praških za puding ni laktoze noter. Skuhaš ga pa z riževim mlekom, ki je malo bolj sladko, rabiš manj sladkati. Laktoza ni beljakovina, temveč mlečen sladkor. Torej sojine beljakovine nimajo veže z laktozo ali mlečnimi beljakovinami. Tisti, ki imajo intoleranco na laktozo se morajo izogibati mlečnemu sladkorju, ki je v mlečnih izdelkih.
< Sporočilo je popravil Paštetka -- 29.6.2009 21:27:55 >