Taddy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen Moja kolegica ima sina rojenega v decembru in bi moral že v šolo. Pa je potem šla do psihologinje in mislim, da še nekam, pa ne vem točno kam, da je dobila mnenje, da je bolje, če je sin še eno leto v vrtcu in gre naslednje leto v šolo. Mislim, da kar tako na željo staršev ne vem če prestavijo vstop v šolo, ker ona ni mogla, pa je potem naredila tako, kot sem opisala. Ona sama je presodila, da je njen otrok še nezrel za šolo, da nima smisla, da ga rinejo prezgodaj, ker ne bo nič narobe, če bo še eno leto v vrtcu, saj ni kazal nobenih znakov interesa za šolo. In potem so prestavili vpis. Je pa tudi psihologinja rekla, da se od otroka, ki gre v šolo pričakuje določena stopnja samostojnosti in zrelosti, ne samo učne sposobnosti. Ker šolo je ipak drugačna od vrtca v smislu skrbi za otroka (npr. v vrtcu gre vedno lahko ena lulat z otrokom, v šoli ponavadi ni tako in se pričakuje, da otrok zna že sam, nekaterim še pogosto uide v hlače, pa jih je treba preobleči ipd.). Tako mi je ona pripovedovala, svojih izušenj pa nimam. Jaz pričakujem, da bo šla naša kljub temu, da je rojena konec leta v šolo s svojim letnikom. Pri otrocih rojenih novembra in decembra se starši lahko odločijo za vpis ali ne. Oz. vpisati ga moraš, nadaljni postopek je isti, kot sem ga opisala. Sama sem skoraj 100%, da bodo rekli da je zrel za šolo, ampak šteje tudi mnenje staršev, samo odločen moraš biti. Za mnenje sem vprašala marsikaterega starša in vsi, ki so jih vpisali kasneje pravijo, da jim ni žal, vsi, ki pa so jih dali s 5.leti v šolo, pa pravijo da se ful pozna in da morajo nonstop sedeti z njimi za zvezki. Razlika se najbolj se pozna v 4.razredu, ko se začnejo ocene, poravna pa se baje tam v 6, 7razredu. Bomo videli
|