Gina
|
Daleč najboljše je, če stopiš do odvetnika, da ti napiše pogodbo. Namesto odvetnika, ti to lahko naredi nepremičninska agencija, samo jaz ne bi zaupala tako veliko milijonov pogodbi od agencije, ker nimam prav dobrih izkušenj. Tiste pogodbe so ponavadi po tekočem traku in za vse enake, pri vsakem nakupu pa gre vendarle za druge pogoje, načine kupovanja, izselitve.... No, potem se morate vsi strinjati z vsemi točkami pogodbe, kar lahko traja več tednov, ker se stvari večkrat popravljajo, pa odvetniki ne delajo iz danes na jutri. Ponavadi se ravno zato podpuiše predpogodba, v kateri se določi, kaj bo pisalo v pogodbi. Ob podpisu predpogodbe se plača ara. Še prej moraš preveriti izpisek iz zemljiške knjige, ki najbolje, da je čisto svež, vsekakor pa ne sme biti star več kot 3 dni. Tam ne sme biti nobenih plomb ali hipotek ali karkoli pač že. Če stanovanje ni vpisano v zemljiško knjigo, lahko preveriš lastništvo samo z originalno kupoprodajno pogodbo, s katero so lastniki stanovanje kupovali. Jaz vem, da smo morali imeti za vpis v zemljiško knjigo komplet vse kupoprodajne pogodbe za nazaj od takrat, ko je bilo stanovanje narejeno, da smo ga sploh lahko vpisali. Prodajalec ti mora zagotoviti vse te dokumente, in to po zakonu obvezno. Način plačila in prevzema dogovorite sami. Če bosta plačala vnaprej, se splača naredit predznambo z zemljiško knjigo, tako da sta ob plačilu kupnine vidva že vpisana v zemljiško knjigo kot lastnika, čeprav bivši lastniki še stanujejo v stanovanju. nepremičninsko agencijo ponavadi plačaš 2% od kupnine, ena pogodba pri odvetniku pa ne vem koliko pride, ampak od 50.000 do-100.000.- se mi zdi. Aja, preden plačaš kupnino, mora iti prodajalec na davkarijo, da mu odmerijo davek na promet z nepremičninami in ga mora tudi plačat. Potem greš k notarju overit pogodbo. To vse plača prodajalec. Potem greš plačat, potem pa dobiš original pogodbo v roke, s katero se greš vpisat kot lastnik v zemljiško knjigo. To je to. Mogoče sem pa še kaj pozabila, ker se s tem sicer ne ukvarjam. LP
|