Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 27.7.2006 13:45:44
|
|
|
|
Anonimen
|
Ojla, Vem, da je že dosti govora o krstu otrok. Pri nas je takole: oba sva krščena, drugih obredov nimava, civilno poročena in že 7 let skupaj. Mojemu ni všeč cerkvena institucija, kaj šele da vstopi v cerkev. Medtem ko jaz malo drugače gledam na to: grem z mojimi k maši vsaj ob velikih praznikih, tudi z otroki. No ko sem rodila prvega otroka smo se menili za krst in na koncu je mojemu "padlo vse dol" ko v našem kraju niso hoteli župniki krstiti, ker pač nisva cerkveno poročena. Potem so naju spet začeli siliti (starši seveda) samo zato, da če slučajno (pa bog ne daj) umrejo, ne bo lep pogreb. jaz sem bila v svojih 28 letih samo 1x na cerkvenem pogrebu, nevem pa kako zgleda civilni pogreb in kolikšna je razlika. Zdajle imamo še eno princesko staro komaj mesec dni in pač spet razmišljam o tem. Vem, da to je najina odločitev, ampak vseeno kako je s pogrebi, tud ko bosta otroka starčka ratala (pa če še vedno nebosta krščena)????
< Sporočilo je popravil puncica -- 28.7.2006 11:07:01 >
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 27.7.2006 13:51:27
|
|
|
|
darjatimci
|
Veš kaj po moje tega kako bo takrat tudi župniki ne vejo.Zdaj je tako,da nikogar ne zavrnejo tudi,če nima zakramentov,že poskrbijo in pokasirajo,da je vse prav. Jaz ti svetujem,da naredita tako kot vidva želita,vem da je s takimi starši težko(imam izkušnje s tem),ampak jaz se več ne pustim kar se tega tiče.
< Sporočilo je popravil puncica -- 28.7.2006 11:10:00 >
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 27.7.2006 14:02:35
|
|
|
|
Samoyedka
|
To, da ti župnik noče krstiti otroka, ker nisi cerkveno poročena, je skregano z vsemi "pravili", ki se jih morajo župniki držat!!! Nisem verna, tako vzgojena, vendar neke stvari vseeno vem in mi nikoli ne bo jasno, kako si upajo zavrnit krst. Tudi, če si ti muslimanka on pa magari budist, ma da krsti otroka, če to želita. Tudi jaz bom verjetno dala svojega otročeka krstit (bolj zaradi babic) in mislim, da bova z našim župnikom orng zaorala, če bo kaj kompliciral. Verjetno so povsod najbolj sitne glede krsta babice, ravno zaradi tega, da ne bi otroček slučajno umrl nekrščen- v vsakem primeru te morajo pokopati, še nobenega niso zunaj pustili, pa verjetno je župnik zraven tudi na civilnem pogrebu, da zdrdra vsaj tisto osnovno skozi.
< Sporočilo je popravil puncica -- 28.7.2006 11:08:27 >
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 27.7.2006 14:23:26
|
|
|
|
srki
|
Aljaža je župnik brez problemov krstil, tudi če nisva poročena. Naš nas še na priprave ni klical. Lahko si izbereta tudi drugo cerkev ali drugega župnika, tudi to se da. Če si vidva tega ne želita, tega ne naredita samo zaradi pritiska ostalih. Kako civilni pogreb izgleda nimam pojma. Sicer pa kako kaj takega sploh pomislijo (na smrt).
< Sporočilo je popravil puncica -- 28.7.2006 11:08:13 >
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 28.7.2006 8:57:24
|
|
|
|
MH0
|
Posti otroku, da vstopa v verske skupnosti, ko se bo lahko sam za to odločal!
< Sporočilo je popravil puncica -- 28.7.2006 11:08:02 >
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 28.7.2006 10:10:44
|
|
|
|
JANAG
|
Svakinja in svak, ki sta civilno poročena sta imela isti problem. Župnik iz njune občine ni želel krstiti otroka, ker nista cerkveno poročena. Zato sta šla do njega (ja pogoj je, da je župnik iz tvoje občine), da ti da eno potrdilo da lahko nekje drugje krstiš otroka. Nato greš kam drugam, kjer pa ne komplicirajo...enostavno Glede pogreba civilni in cerkveni je pa protokol ali obred čisto isti, samo da pri cerkvenem je nujno, da ima govor kak župnik, pa da molijo preden pokopljejo....Po pogrebu pa je obvezna maša za pokojnika, nato čez 7 dni pa še enkat maša (sedmina). To je pa vse...
< Sporočilo je popravil puncica -- 28.7.2006 11:07:47 >
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 28.7.2006 10:46:24
|
|
|
|
gira
|
Zakaj bi jedla če nisi lačna? Zato ker jejo drugi?zato da drugi ne bodo rekli da si zbirčna? Zato da boš ustregla drugim čeprav se boš potem še teden dni slabo počutila. Zakaj bi krstila če nisi verna? Krst stvar ki se spodobi. Krst je obojestranska odločitev staršev in obljuba da boš otroka versko vzgajal.obljubljaš vsak dan in obljube ne držiš? Aja sej boga ni in pol tudi če obljubiš sej ni važno. Stinjam se z tistimi župniki ki takim otrokom nočejo podariti zakramenta svetega krsta.sej otroci niso nč krivi. Starši pa to naredijo zato ker se tako dela.vsi pa pozabijo kaj so tam oblubili in kako so tam lagali. Pa pustimo boga na stran. Dejstvo je da se ne zavedamo kaj sveti krst pomeni se to z nami dogaja vsak dan.a vsaki dan tako lažemo? Če bi resnično verovali tega nebi počeli.
< Sporočilo je popravil puncica -- 28.7.2006 11:07:32 >
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 31.7.2006 7:52:19
|
|
|
|
tehnofil
|
IZVIRNO SPOROČILO: gira Zakaj bi krstila če nisi verna? Krst je obojestranska odločitev staršev in obljuba da boš otroka versko vzgajal.obljubljaš vsak dan in obljube ne držiš? Aja sej boga ni in pol tudi če obljubiš sej ni važno. Starši pa to naredijo zato ker se tako dela.vsi pa pozabijo kaj so tam oblubili in kako so tam lagali.
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 31.7.2006 8:23:12
|
|
|
|
KIRA
|
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil IZVIRNO SPOROČILO: gira Zakaj bi krstila če nisi verna? Krst je obojestranska odločitev staršev in obljuba da boš otroka versko vzgajal.obljubljaš vsak dan in obljube ne držiš? Aja sej boga ni in pol tudi če obljubiš sej ni važno. Starši pa to naredijo zato ker se tako dela.vsi pa pozabijo kaj so tam oblubili in kako so tam lagali. jaz sem bila krščena kot dojenček, pa moj mož tudi. lahkorečeva, da oba nisva srečna s tem. raje ne bi bila, kot pa da nama vsiljujejo drugi nekaj, kar ne želiva. otrok nisva dala krstiti in jih tudi ne bova, razen če bodo sami tako želeli. tudi pri pogrebu nočem prdstavnikov cerkve, sploh mi noben naj blizu ne hodi, drgač ga bom hodla strašit. želim čisto miren poslovilni obred brez jamranja, stokanja, pridige pa tistih starih znucanih lajn... pogreb jeza to, da se od nekoga posloviš, ne pa da cerkev zganja cirkus okrog tega.
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 31.7.2006 11:11:25
|
|
|
|
k1
|
Kira, pišeš, da lahko rečeš, da oba nista srečna s tem. kaj pa je tu narobe? zakaj sta nesrečna? me pa res zanima odgovor. pač pozabiš da si krščen če te moti. a velikonočni prazniki in božič pa vsem dišijo?
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 1.8.2006 20:53:27
|
|
|
|
koala
|
Jang, se ne strinjam z tabo, sem bla že na marsikaterem pogrebu, kjer so imeli tudi župnika, pa po pogrebu ni bilo maše, to je stvar posameznika, pa tudi to, da mora bit maša po sedmih dneh vrjetno ne bo držlo, ker je moja tašča verna in ji cerkev veliko pomeni, pa smo imeli mašo za tastom veliko kasneje. Maša je pač, ko jo plačaš, če jo palčaš. Nihče te ne more v nekaj prisilit. Sedmina pa pri nas pravijo tistemu, ko gredo po pogrebu na kosilo.
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 3.8.2006 10:51:50
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Samoyedka Tudi, če si ti muslimanka on pa magari budist, ma da krsti otroka, če to želita. Krst ni samo polivanje z vodo. Na krst se je treba pripraviti in se določenih stvari pri tem zavedati. Zato bo župnik starše pred krstom vprašal, ali verujeta (v troedinega boga, v Cerkev) in ali se odpovesta grehu. In kaj bo potem muslimanka in budist tam povedal? Mi je pa hudo za Kiro, da je zaradi svojega krsta reva tako nesrečna, pa še njen mož za povrhu. Ehhhh
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 5.8.2006 14:10:16
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen ampak vseeno kako je s pogrebi, tud ko bosta otroka starčka ratala (pa če še vedno nebosta krščena)???? Do takrat, ko bosta starčka, imata otroka še kar precej let, da se odločita, po kateri veri bosta živela, če sploh po kateri. In če želita biti po njej sploh pokopana....
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 5.8.2006 14:20:12
|
|
|
|
KIRA
|
IZVIRNO SPOROČILO: k1 Kira, pišeš, da lahko rečeš, da oba nista srečna s tem. kaj pa je tu narobe? zakaj sta nesrečna? me pa res zanima odgovor. pač pozabiš da si krščen če te moti. a velikonočni prazniki in božič pa vsem dišijo? živjo. pač nisva srečna da sva krščena. nesrečna pa zaradi tega tud nisva, ker nama krst nič ne pomeni. kvečjemu je dejanje, s katerim se ne strinjam in mu nasprotujem. "pozabit" pa nečesa ne morem, kar je bilo storjeno proti moji volji - pa čeprav se tega ne spomnim. moti me pa vseeno. če bi se hotela krstit, bi mi moralo biti omogočeno, da se sama odločim, pa se grem krstit. moji otroci jo imajo / bodo imeli to možnost. če bodo imeli izrecno željo, jim tega ne bom prepovedovala. jih bom pa ozavestila, da ne obstaja le ena vera, pa tud nikjer ne piše da morajo bit verni. imajo prosto voljo in se lahko odločijo sami. ampak najprej morata moji pikici malo zrast. velikonočne praznike in božič pa ne praznujemo zaradi njih samih. za nas je samo družinski praznik. bi lahko bil na kak drug datum tud, ampak glede na to, da se velikonočni kruh prodaja samo 1x v letu, pa je tak posebnega okusa, ga pač kupimo za veliko noč. pa posebaj lušnoje praznovat "dedka mraza", ko je zunaj sneg, notri pa prijetno toplo in komot. za božič imamo drevco, ker deca čakajo "dedka mraza". (ne božička, pa tud miklavža ne) to je lepa navada, nič več - otrokom naredit veselje: okrasit drevco, pojest večerjo s tistimi, ki jih imaš rad, razdelit darila in gledat, kako se tamalim učke svetijo od sreče. to več šteje kot vsaka cerkev. da smo srečni.
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 6.8.2006 12:03:14
|
|
|
|
Anonimen
|
JAz ti bom samo nekaj napisala glede tega krsta, če želiš iti v srednjo šolo moraš prej tudi dokončat osnovno a ne??? In če želiš biti direktor imaš tudi prej veliko obveznosti ki jih zahtevajo da jih prej izpolniš, tako je tudi z krstom. Krst tako kot so ti druge že napisale ni le modna muha tako kot naprimer bela dolga obleka za na poroko ampak je nekaj več od tega. In če sama nista krščena, nista crkveno poročena pomeni da nimata nobene veze z cerkvijo in zakaj potem želita da bi jo imel vajin otrok???? Ne moreta mu nuditi osnovne krščanske vzgoje ker jo niti ne poznata, ne moreta mu biti vzor v tej veri ker to enostavno ne sprejemata. Zato nekateri župniki ne krstijo otrok staršev ki nimajo zakramentov, to je meni popolnoma logično in nič tako groznega kot opisujete. Vsak župnik verjamem da bi krstil vsakega otroka a samo z pravim namenom in ne zato ker stari starši tako želijo ali pa tete ali pa sta si vidva na hitro zmislila. Mene bolj bega misel vseh vas ki se tako zelo zgražate nad tem kakšna je Cerkev in njeni možje da ne krstijo vaše otroke, da vi ne razumete da iz nič ni nič, če ni vere v osnovi jo nemorete deliti naprej ker je nimate. Zate Kira pa včasih res nevem kaj bi napisala, tvoje razmišljanje kako so te starši posilili dobesedno s to vero in kako si nesrečna, daj no nehaj, če veruješ potem ti krst nekaj pomeni če pa ne pa krsta ni, ne glede na to kaj ti piše na papirju. Do Cerkve in vere nimaš nobenih obveznosti, z njo te nič ne povezuje, si svobodna......zakaj potem trpiš??? Ti je kaj posebnega onemogočeno ker si krščena??? Mislim da ne! Božič in Velika noč sta izključno cerkvena praznika. Ne bom razlagala njihov pomen ampak ljudje (ki ne verujejo) niso želeli biti prikrajšani za praznika in so seveda stvar zopet skomercializirali do konca - to me pa moti. Darila za božič in veliko noč nimajo nobene veze z obema praznikoma. Ampak je vse tako prisrčno in priročno da se kar sposodite malo tega in malo onega pa je mineštra. Vsak bi sprejemal le tisto ta dobro, na obveznosti pa pozabimo. In potem imamo povešene nosove ker nam župnik reče da to pa ni mogoče........le zakaj???
< Sporočilo je popravil puncica -- 11.8.2006 11:08:47 >
|
|
|
|
RE: krst, pogreb - nekaj me zanima ..... 6.8.2006 12:35:24
|
|
|
|
KIRA
|
anonimna še enkrat si preberi moj post. nisem napisala da sem nesrečna. rabiš očala? mater te anonimke. sploh ne berejo kaj piše, pa se mešajo v vse in svašta. pa kaj nobena nima dovolj jajc, da bi svoje mnenje povedalal odkrito pod svojim nickom??? radha ima prav. vse take anonimke bom začela javljati jaketu, pa bo mir. jih bo razkril, pa se bodo nehale skrivat in provucirat folk. vsak ima pravico da nipiše svoje mnenje o temi. moje mnenje je, da mi je bil krst vsiljen. ti mi pa sedaj začneš skakat po glavi, češ da sem nesrečna. nisem. srečna pa tudi ne. krst meni osebno ne pomeni nič. pa če me je krstila rimskokatolišlka cerkev, ali pa budisti. me pa moti, da nisem imela možnosti izbire. ma daj že enkrat kapirat to! je pa pomembna moja družina - zato pa imamo "družinske" praznike. zarad družine in ne zato, ker bi tako narekovala cerkev. pa če imamo pozimi drevco, ja pa kaj pol. ? jo nimamo zarad božiča, ampak zaradi otrok. zaradi mene bi jo tud na keri drug datum lahko imeli. zarad mene na praznik harekrišna sred februarja. datum je men čist nepomemben. mamo jo pa takrat, ko se pač dobijo drevce na placu kupit. ali ti veš, kje naj sredi leta dobim novoletno jelko? me bojo čudno gledali, če jim bom šla v gozdarstvo rečt, da bi avgusta rada praznovala novo leto.
< Sporočilo je popravil puncica -- 11.8.2006 11:10:22 >
|
|
|
| Stran: [1] |
tjašabonicefaJaz mislim da vzamejo vse,,sorry probavam kako se vklučithaloooooo (
72%)
ne vem (
28%)
Število vseh glasov: 151Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!