Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 9:35:50
|
|
|
|
tajtaja
|
Je možno, ker sem tudi jaz najprej za Maja vzela za šest mesecev, potem pa do tretjega leta. So mi pač dvakrat spreminjali pogodbo o zaposlitvi.
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 9:41:08
|
|
|
|
tajtaja
|
Pa po novem je ta pravica do šestega leta. Delovni čas pa mislim da lahko napišeš, kakšen ti ustreza, če pa to upoštevajo, verjetno stvar dogovora.
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 9:51:30
|
|
|
|
marty5
|
Hvala za odgovor . Do 6. leta pa je možno, če imaš vsaj 2 otroka - delaš krajše do 6. leta najmljašega otroka.
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 10:39:12
|
|
|
|
yaris
|
Joj. Mene samo nekaj zanima. Kaj delodajalec ti lahko zavrne prošnjo o krajšem delovnem času do otrokovega tretjege leta?? Koliko časa prej je treba dat prošnjo???In kam. Zanima me tudi, če delaš normalno kot pred porodniško, kakšne pravice imaš? Nočne vem, da se ne dela. Zanima me bolj to, če te lahko, da delodajalec delat 12 ur neprekinjeno. Ker tako je pri nas ob vikendih! Pa slišala sem tudi, da v nedeljah te ne sme dat delat če imaš otroka mlajšega od treh let. Kako je to sploh vse skupaj, če katera ve??
|
|
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 10:57:08
|
|
|
|
marty5
|
Po zakonu ti ta pravica pripada in če ti jo delodajalec ne omogoči, je v prekršku. To je zakon, praksa pa je, žal, včasih drugačna. Tu je potem edini naslov Inšpektorat za delo.... Pravico lahko koristiš kadarkoli do otrokovega 3. leta, delodajalca moraš o tem obvestiti vsaj 30 dni prej. Z delodajalcem skleneš novo pogodbo, kjer je opredeljena tedenska obveznost (koliko ur tedensko delaš) in pazi, da vključuje člen, da po prenehanju te pravice se vrne v rabo stara pogodba! S to novo pogodbo in posebnim obrazcem o koriščenju krajšega delovnega časa, greš na CSD, kjer uredijo dalje. O ostalih zadevah (delu za vikende) pa ne vem veliko....
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 11:16:45
|
|
|
|
mala maja
|
ja lahko. Prav tako lahko koristiš če imaš službo za določen čas. Do otrokovega 3 leta če imaš enega otroka če imaš doma dva ali več otrok pa dokler najmlajši ne dopolni 6 let.
|
|
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 11:31:51
|
|
|
|
pebi
|
Ali je do krajšega delovnega časa upravičen tudi oče otroka?
|
|
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.2.2007 11:51:53
|
|
|
|
marty5
|
Ja - eden od staršev, mama ali oče
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 6.2.2007 9:34:19
|
|
|
|
via_2
|
glede nadurnega dela je pravna podalga Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) 145. člen (prepoved opravljanja dela preko polnega delovnega časa) (1) Nadurno delo po 143. členu tega zakona se ne sme uvesti, če je delo možno opraviti v polnem delovnem času z ustrezno organizacijo in delitvijo dela, razporeditvijo delovnega časa z uvajanjem novih izmen ali z zaposlitvijo novih delavcev. (2) Delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa po 143. in 144. členu tega zakona: – delavki ali delavcu v skladu z določbami tega zakona zaradi varstva nosečnosti in starševstva (190. člen), 190. člen (varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom) (1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju. (http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/)
|
|
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 27.2.2007 10:11:17
|
|
|
|
DeVilla
|
Citat:"...skleneš novo pogodbo, kjer je opredeljena tedenska obveznost (koliko ur tedensko delaš) in pazi, da vključuje člen, da po prenehanju te pravice se vrne v rabo stara pogodba! S to novo pogodbo in posebnim obrazcem o koriščenju krajšega delovnega časa, greš na CSD, kjer uredijo dalje... " Ali je lahko nov delovni čas napisan kot aneks k pogodbi?? Ali lahko katera napiše, kako ta člen izgleda?Pliiiisssss!!!!! Na ne bom česa zabluzila pr šefu.... Lp, DeVilla
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 27.2.2007 11:32:10
|
|
|
|
DeVilla
|
Najdla... "Menda aneks ni več dovolj, saj je delovni čas bistvena sestavina pogodbe. Pozanimaj se na CSD. Osnutka nimam, lahko prepišeš tisto za nedoločen čas, s tem da popraviš: - delovni čas na samo 20 ur tedensko, če si se z delodajalcem dogovorila kako boš delala, lahko tudi to navedeš v pogodbi - trajanje pogodbe - za določen čas od ...... do......, po poteku te pogodbe ponovno stopi v veljavo pogodba za nedoločen čas, sklenjena dne ...... V tem delu lahko navedeš tudi vzrok za novo pogodbo (uveljavljanje pravic iz naslova starševskega varstva). "
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 28.2.2007 19:25:26
|
|
|
|
Darcy
|
A morda kdo ve kako je če delaš deljen delovnik od 7-14 oz. 12-19 + sobota. Če se odločiš za krajši delovni čas ( do otrokovega 3 leta) a delodajalec določi delovni čas ali je to opredeljeno s kakšnim zakonom? So tudi sobote delovne? Se mi zdi, da ti potem lahko delodajalec reče, da moraš delat od 15-19 ure?! Mah ne vem no, mene to zaradi varstva zanima. Delam pa pri s.p. Se priporočam za odgovore!
|
|
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 1.3.2007 14:30:13
|
|
|
|
marty5
|
Vam povem s prve roke, ker sem ravnokar urejala. Torej, na CSD mi je pojasnila, da so z ministrstva prihajala različna navodila - enkrat, da je dovolj le aneks, enkrat da mora biti nova pogodba. Rekla je, da je zdaj ok tudi aneks. No, meni so v službi naredili kar novo pogodbo, ki pa pravi, da od tega in tega delam 35 ur na teden, s tem in tem pa začnem delati polni delovni čas. Obenem je zapisano, da se ta pogodba sklepa za nedoločen čas (sem imela tudi prej). Sem dala malo preverit in so mi vsi rekli, da je pogodba ok napisana. Kar se tiče delovnega časa - tu te zakon ne ščiti, dejansko ti delodajalec lahko določi čas dela. Če si dovolj brihtna, oni pa dovolj nevedni, lahko dosežeš, da ti čas dela zapišejo v pogodbo - potem si na sigurnem. Pa srečno!
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 5.3.2007 23:32:01
|
|
|
|
kofetek2010
|
IZVIRNO SPOROČILO: marty5 Vam povem s prve roke, ker sem ravnokar urejala. Torej, na CSD mi je pojasnila, da so z ministrstva prihajala različna navodila - enkrat, da je dovolj le aneks, enkrat da mora biti nova pogodba. Rekla je, da je zdaj ok tudi aneks. No, meni so v službi naredili kar novo pogodbo, ki pa pravi, da od tega in tega delam 35 ur na teden, s tem in tem pa začnem delati polni delovni čas. Obenem je zapisano, da se ta pogodba sklepa za nedoločen čas (sem imela tudi prej). Sem dala malo preverit in so mi vsi rekli, da je pogodba ok napisana. Kar se tiče delovnega časa - tu te zakon ne ščiti, dejansko ti delodajalec lahko določi čas dela. Če si dovolj brihtna, oni pa dovolj nevedni, lahko dosežeš, da ti čas dela zapišejo v pogodbo - potem si na sigurnem. Pa srečno! tole pa ne bo držalo, ker je pravico do skrajšanega delovnega časa omejena, torej le do otrokovega 3.leta starosti (oz. 6leta, če imaš 2 otroka ali do 10 leta, če imaš 3 otroke) - tud na odločbi, ki jo dobiš iz CSD-ja ti piše do dneva preden otrok dopolni tri leta CSD Vič-Rudnik zahteva novo Pogodbo o zaposlitvi, staro Pogodbo o zaposlitvi in še njihov obrazec
|
|
|
|
RE: krajši delavnik za manj kot 3 leta 6.3.2007 10:39:22
|
|
|
|
marty5
|
Sem nerodno napisala.... Skrajšan urnik je mogoč do 3. leta, hotela sem le povedat, da so mi v službi naredili novo pogodbo, ki ne velja le za obdobje krajšega del. časa, ampak za stalno. V njej je samo v enem členu specificirano, da od tega do tega delam 35 ur tedensko (po pravici do krajšega del. časa), od tega in tega dalje pa polni delovni čas. Skratka - po preteku koriščenja te pravice, mi ne bo potrebnop spet sklepat nove pogodbe, kot je zdaj v navadi.
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?