Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Spark Kaj pa vem, kaj ima. Res je da v kolektivni pogodbi piše da ga moraš porabiti 10 dni v kosu, ampak do sedaj ni bil nikoli problem. Bilo je pomembno da si ga vsaj 10 dni porabil v tekočem letu. Mal nas nategujejo. To pa mi je rekla pol ure preden sem šla domov, da grem za en teden na dopust. Pa pol nisem mela časa ne nikogar takega da bi preverila kaj je res in kaj ne. Rekla, je da so se revizorji not vtaknl. No pa sem ji rekla, da grem za 14 dni na dopust. Zdaj mi ne bo nič dopusta ostalo, za naprej. Pa vedno rabiš kak dan da pelješ otroke k zdravniku itd. Se je men zdel, da res prvič slišim, to kar je tvoja šefla prjavla. Sem šla mal pobrskat in ti povej svoji šefli, naj najprej mal zakone prečita, da ne bo neumnosti kvasla. Mi potegne nekam neki, ko vladajo nesposobni ljudje. Za porabo dopusta v enem kosu, torej dveh tednov oz. 10 delovnih dni skupaj drži, ampak, če je delodajalec fleksibilen, ne komplicira. Zdej ti bom citirala določene stvari, pa ji pomol pod nos. "Izplačilo regresa ni vezano na koriščenje dopusta, temveč le na pravico do dopusta. To pomeni, da ima delavce pravico do regresa tudi, če dopusta sploh ni koristil." "Če ne prekinemo delovnega razmerja, nam vsekakor priprada regres, ne glede na to, ali smo pokoristili dopust ali ne. Kajti pravica do regresa je vezana na pravico za koriščenje letnega dopusta - torej na sklenjeno delovno razmerje. Pravica pomeni pravico in ne pomeni izkoriščen letni dopust." "V zvezi s kršitvami zakonskih določb o obveščanju in izrabi letnega dopusta ZDR določa naslednje kazni: • od 1.500 do 4.000 evrov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če delavcu ne zagotovi pravice do letnega dopusta (230. člen ZDR), • od 750 do 2.000 evrov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če delavcu ne obvesti o odmeri letnega dopusta v skladu z določbami ZDR in če delavcu ne izplača regresa v skladu z 231. členom ZDR." Ta tvoja šefla pa
< Sporočilo je popravil Repka -- 5.9.2009 12:49:52 >
|