Anonimen
|
Jaz sem brez statusa ostala prejšnji mesec, ko sm diplomirala. Najprej rabiš potrdilo, da si brez statusa(dobiš na faksu). Preko študentskega servisa ne smeš večd elati od dne, ko ti poteče status. Za bone se pozanimaj, sam kolikor vem, ti ne pripadajo več. Odjavit moraš štipendijo in otroški dodatek,d a ne boš plačevala za nazaj. Moje poti so ble takšne- najprej sm šla na občino po delovno knjižico(nekje 2 evra in še nekaj stane), nato sm šla na zavod za zaposlovanje(oddala delovno knjižico; dobila potrdilo o nezaposlenosti). Ko sm mela potrdilo o nezaposlenosti, sm lahk šla spet na občino, da sm si zrihtala osnovno zavarovanje. Pri osnovnem zavarovanju sm dobila potrdilo, morala sem še na ZZZS po potrdilo o nezavarovanosti za dodatno zavarovanje. Potem sm uredila dodatno zavarovanje. Če hočeš, da ti dodatno začne veljati z 1.10, ga moraš urediti do zadnjega v mesecu(drugače boš čakala mesec dni). Če želiš prejetid enarno nadomestilo, pojdi na center za socialnod elo. Tam boš morala izpolniti vlogo, prinesti vse izpiske iz študentskega servisa(če si kaj delala) in zadnje tri mesečne izpiske iz vseh bank, kjer imaš odprt račun. Če si v zadnjih treh emsecih delala preko študenta in si zaslužila več kot 200 in nekaj evrov/mesec , ti socialna ne pripada takoj. Pa vseeno se pozanimaj, kr je vse odvisno od razmer, v katerih živiš. Mislim, da zagovora diplome, tud če si brez statusa, ne rabiš plačati, prav tako ne izpitov, če so ti še ostali, razen od četrtega(odvisno od faksa) naprej, ki bi ga plačala tudi z statusom. Na borzi ti ne pripada nobeno nadomestilo, razen če si pred tem že imela vsaj 12 mesecev delovne dobe. Še kaj? Klikni me na ZS.
|