Mišni
|
Piranja, mi smo otroku najprej, pri kakšnih 2 letih in pol, kupili 12-colsko kolo, izgled kot BMX. Pa se niti pod razno ni znal voziti z njim. Kar naprej s sedeža je lezel, kot bi hotel dol past. Potem sem mu nabavila nov sedež, bolj širok, pa je bilo isto. Za pedala se je zdelo, kot bi bila nekje zadaj, bolj nazaj, kot je sedež. V glavnem, kolo je bilo totalno zgrešeno, čeprav je izgledalo prav O.K. Smo ga pa kupili brez da bi ga otrok probal. Napaka!! Potem sva okrog otrokovega 3. RD šla v trgovino in je tam probal kolesa. Vendar je bila to kar "ornk" trgovina, kjer prav majhnih koles niti niso imeli. In tako se je otrok zapičil v enega 16-colskega, podobneha Schwinu, tako po kvaliteti, teži, ceni in izgledu, in se z njim "dirkalno" odpeljal iz trgovine, da sva s prodajalko tekli za njim, da sva ga uspeli ujet. No, in tega sem vzela, ker sem bila takoo vesela, da se moj otrok tako dobro zna voziti s kolesom. Doma pa takoj cela štala. Kolo sva naložila v avto in se odpeljala do sestre, kjer sem ga vzela s prtlajžnika in se je mali peljal po dvorišču (brez čelade, edinič, ker niti nisem imela namena kolesa kupit in je nisem imela s seboj). Nakar mali zadirka po dvorišču, mimo mene, se približuje strmim stopnicam za v klet, jaz stečem za njim, mali da noge dol s pedal, tal ne doseže, meni se njegova jahna izmuzne iz rok in otrok zdrvi s kolesom vred po stopnicah ter pod njimi obleži pod kolesom, z glavo naslonjen na vrata. Kako je mene takrat bilo groza, tega ne bim nikoli pozabila. K sreči mu začuda nič ni bilo, le meni je počla trtica, ker sem tudi padla na rit na stopnice, ko sem ga hotela ujeti, pa roka me je blazno bolela, ker sem se ujela nanjo. V glavnem smo imeli blazno srečo, kaj bi lahko bilo, niti pomisliti ne upam. Tako da, starši, NE KUPUJTE PREVELIKIH KOLES SVOJIM OTROK, otrok, sploh tak, ki je bolj pogumen, mora z nogami doseči tla, ker je podzavestna reakcija, ko se ustraši, da da noge dol, pa tudi obvladati mora kolo, kar pomeni, da kolo ne sme biti zanj pretežko. To je naše v vseh teh pogledih ni bilo primerno!!!! No, in tako sva čez nekaj časa šla ponovno v trgovino, takrat sem že vedela, kaj moram kupiti, otrok je probal eno Esperio v Hervisu, se z njim peljal, kot bi bil rojen na njem in čez pol leta ga je že vozil brez pomožnih kolesc. Če se vam je dalo tole prebrati, potem res lahko vidite, da je preveliko kolo lahko za otroka NEVARNO!!! Posebno za divjaka. Kdaj je pa otrok dovolj motorično razvit, da poganja kolo, je pa po moje čisto različno. eveda ni odvisno odvelikosti otroka, pa tudi od starosti ne. Eni prej, drugi pač kasneje. Probat je treba. Moj otrok tricikla ni znal nikoli gonit, pa je na njem sedel od dobrega leta pa skoraj do treh. Z 12-colskim kolesom, samo pravi je moral biti, pa potem ni bilo čisto nobenega problema, užival je v vožnji od prvega trenitka, ko je sedel nanj. Je pa bilo re super kolo, lahko, otrok ga je obvladal.
|