|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   koliko ultrazvokov?
21.3.2009 10:15:37   
tanja1980
Čau,

mene samo zanima, koliko ultrazvokov naj bi nosečnica imela pri NORMALNI nosečnosti. Tiste, ki imate vsakič ultrazvok ali pa zelo pogosto, niste obravnavane po standardih ZZZS.

Jaz sem imela sedaj 2, prvi pri 9T in morfologijo. Nuhalne ne stejem, ker sem jo plačala. Zanima me namreč, če je se eden na koncu nosečnosti (sedaj sem 27 teden), saj mi je ginekolog napovedal punčko z 75%. Ni videl in je rekel, da ni 100%. Preden kupim vse rumeno, zeleno (in sem ze ugotovila, da teh barv ni ravno veliko, ze pri posteljnjini se zatika), bi vseeno rada vedela spol. Je res lazje kupovati.....banalen razlog, vem, ampak do sedaj sem ugotovila, da sta roza in plava kar mocno zastopajoci. Ne bi pa rada z 25% rodila fantka, ki bi nosu roza (ceprav vem, da jim je kao itak vseeno)...

ker ce ni ultrazvoka, potem ga je treba najbrz plačat, a ne? In kdaj se splača it pogledat, da dojencek ni prevelik in se se kaj vidi?

Hvala lepa
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: koliko ultrazvokov?
21.3.2009 10:32:26   
Anonimen
ZZZS krije baje samo 2 ultrazvoka ... vse ostalo je samoplačniško, ali pa dobra volja ginekologa.

(odgovor članu tanja1980)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
21.3.2009 10:33:56   
Pikicapokica6
2 uz-ja je vse, kar ti pripada. Tretjega v 32. tednu lahko greš samoplačniško. Sem bila tudi jaz presenečena, saj so tretjega ukinili pred kratim - 2 leti nazaj za mojo punčko pa sem ga še imela brez plačila.

Neposredna povezava do sporočila: 3
21.3.2009 10:36:16   
Nepoznana
Moja ginekologija je super kar se ultrazvokov tiče - do sedaj mi ga je naredila vsakič, ko sem bila tam - 4x, pa sem v 13/14 tednu. user posted image

Vedno reče "Čemo mal otročka pogledat?" in seveda, jaz nimam nič proti. Kar pa se tiče vprašanja kdaj še gledati zaradi spola, ne bi vedela, sem namreč prvič noseča in me takšna "raziskovanja" in ugotavljanja še čakajo user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.3.2009 11:06:34   
metka_zone
Jaz sem imela v prvi user posted image  vedno ultrazvok za vsak pregled in zraven dobila po dve ali tri slikice in sem imela nosečnost brez problemov. Sedaj pa greva po istem postopku user posted image  in je tudi sama G izredno prijazna, ter vedno še pove, kaj se z otrokom dogaja in mi razlaga, kaj se vidi na sliki in jih kar sproti ven printa. Hodim pa h dr.Korani Kuštrin v Laško in naj ti povem, da ima takšno gnečo, da groza, saj so vse zelo zadovoljne z njo, ne samo nosečnice.
Res pohvala za njo!

Lp

(odgovor članu Nepoznana)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.3.2009 11:08:30   
tanja1980
Hvala za odgovore,

samo tole naše zdravstvo je res en klinc.
Eni sparajo, eni zapravljajo. Kolker sem prebrala preveč ultrazvokov tudi ni dobro (dejstvo da si dojencek zakriva obrazek z rokicami, ko mu delajo ultrazvok je sigurno eden kazalcev, da mu ravno ne paše)....

Da ti ga vsakič delajo, ne vem...rada bi pa res vedela spol...očitno bo treba plačat:)
lp

(odgovor članu Nepoznana)
Neposredna povezava do sporočila: 6
21.3.2009 11:29:27   
clara23
Skoraj pri vsakem pregledu mi je naredila še UZ, ampak to pomoje samo zato, ker sem imela zelo hude bolečine v sp. delu trebuha..

Neposredna povezava do sporočila: 7
21.3.2009 15:37:29   
drevozivljenja
na vsakem pregledu

(odgovor članu clara23)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.3.2009 16:05:29   
tia12
Zihr ti bo nekje od 32-36 tedna naredila še en UZ brezplačno....vsaj meni ga je moja. Da je pogledala otročka, če lepo raste in v kakšni vstavi je...

Sicer pa brezveze, da ti tu nekaj pametujemo...ker je vsak ginekolog edinstven in po svoje dela. Najbolje, da svojo ginekologinjo kar vprasas, če ti pripada še kak UZ.Tako boš vsaj vedela pri čem si.

Je pa res, da preveč UZ v nosečnosti lahko škodi otročku.

LP,

TAJ - 10.4.2009

(odgovor članu drevozivljenja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.3.2009 16:36:56   
zmajaz
Kot so rekle že nekatere zgoraj, ti "pripadata" samo 2 UZ - tisti prvi nekje pri 9/10 tednih in morfologija, ta tretji pri cca. 32 tednih pa je že samoplačniški. Kakšen več ti pripada samo, če obstaja sum, da je kaj narobe. Tako je, kar se tiče ZZZS. Je pa res, da nekateri G delajo UZ na vsakem pregledu, ampak tega ZZZS ne plača - to je izključno dobra volja G.

Kar se spola tiče, je recimo bilo pri meni v 1. nosečnosti tako, da se je na morfologiji isto bolj slabo videlo - G je rekel, da je verjetno punčka, ampak da ne more nič 100 % rečt, ker se zelo slabo vidi. Potem sem imela en izredni UZ pri 28. tednih, ker sem nekaj malega krvavela - takrat mi je potrdil, da je res punčka. Pri 33 tednih, ko sem imela 3. "redni" UZ, ki je samoplačniški, se pa spol spet ni nič videl, tako da če ne bi imela tistega izrednega vmes, do konca ne bi bila sigurna, če je res punčka ali ne - oziroma saj čisto 100 % še tako ali tako nikoli ne moreš biti, dokler se otrok ne rodi. Se pa običajno pri punčkah spol slabše vidi. Zdaj v 2. nosečnosti baje nosim fantka in mi je že na morfologiji rekel, da je 100 % fantek - da se zelo dobro vidi, v sredo imam pa 3. UZ, pa bomo videli, kaj bo G tokrat rekel.

(odgovor članu tia12)
Neposredna povezava do sporočila: 10
21.3.2009 17:39:16   
metka_zone
tia2: še dobro, da končujem zdravstveno, ter vem, da UZ ni v nobenem primeru škodljiv, saj je to najmanj invazivna metoda...lahko ti citiram iz učbenikov pediatrije, kirurgije, patologije in interne medicine, kaj pa nam zdravstvenim delavcem piše notri. IN verjemi, da laik kot ti ne more govoriti takšnih neumnosti, saj v primerjavi z G nimaš zdravstvene izobrazbe!Oprosti, ampak je žal res...
Več ultrazvokov je samo dobra volja osebnega G, če ti jih pa ne dela, jih pa zato ne, ker teh stroškov ne krije ZZZS.

Imam super zdravega sinka, pametnega, gibčnega in vedno nasmejanega, pa mi je za vsak obisk naredila 2-3 slike in mi razložila celo študijo zraven in sem ji hvaležna za to!

Lp

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.3.2009 18:06:41   
tia12
IZVIRNO SPOROČILO: metka_zone

tia2: še dobro, da končujem zdravstveno, ter vem, da UZ ni v nobenem primeru škodljiv, saj je to najmanj invazivna metoda...lahko ti citiram iz učbenikov pediatrije, kirurgije, patologije in interne medicine, kaj pa nam zdravstvenim delavcem piše notri. IN verjemi, da laik kot ti ne more govoriti takšnih neumnosti, saj v primerjavi z G nimaš zdravstvene izobrazbe!Oprosti, ampak je žal res...
Več ultrazvokov je samo dobra volja osebnega G, če ti jih pa ne dela, jih pa zato ne, ker teh stroškov ne krije ZZZS.

Imam super zdravega sinka, pametnega, gibčnega in vedno nasmejanega, pa mi je za vsak obisk naredila 2-3 slike in mi razložila celo študijo zraven in sem ji hvaležna za to!

Lp

Sem samo povedala svoje mnenje...ne se razburjat...in pa misli si kar si hočeš.

LP,

TAJ - 10.4.2009

(odgovor članu metka_zone)
Neposredna povezava do sporočila: 12
21.3.2009 22:37:09   
metka_zone
Se ne razburjam,ampak me razjezi,ker potem si nekatere po svoje to razlagajo in razmišljajo o posledicah, za katere ne vedo ali pa jih ni.Vem, da je to tvoje mnenje,ampak mene bi recimo v drugih okoliščinah malo prestrašila.Ne zameriti za moj odziv user posted image ...

Lp

(odgovor članu tia12)
Neposredna povezava do sporočila: 13
22.3.2009 9:44:14   
tanja1980
Madona, spet ena pametna.

Ne mislim, da je z otrokom zaradi ultrazvoka lahko kaj narobe, vsaj ne kaj resnega. Sem pa brala par angleških in ameriških študij glede tega in pišejo, da s tem ne gre pretiravati in da posledice so, niso pa tako velike, da bi lahko govorili o večjih napakah...Mislim pa da dojenčki med ultrazvokom glih ne uzivajo, to mi je tudi sam ginekolog povedal.

Moj, naš, vaš ginekolog sigurno ve več od mene, normalno, ne mi pa rečt, da ve vse. Sploh pa kar se slovenskega zdravstva tiče, ne bom komentirala. Naša stroka je, da ne rečem na vseh področjih malo zadaj, ampak res raje ne bi o tem. Najnovejše študije iz tujine jih ne zanimajo, najbrz smo slovenci druga populacija...

V glavnem, ugotovila sem, da dobiš glih tolko ultrazvokov kolker se ginekologu zdi:)
Katastrofa. Ampak boljš manj kot več, dokler je dete zdravo :)

No pa lepo nedeljo vsem

Neposredna povezava do sporočila: 14
22.3.2009 10:32:12   
Monni
Jaz kolikor sem prebirala literaturo okrog tega, sem razumela, da z navadnimi ultrazvoki, ki ti jih opravlja ginekolog ni čisto  nič narobe, da se lahko (ampak redko) pojavi težava ob merjenju utripa ploda, ker takrat so prisotne druge frekvence, ki lahko zmotijo ritem bitja. Koliko to dejansko drži ne vem, glede na to da lahko kupiš razne naprave in sam doma poslušaš bitje srčka. Je pa res, da mi je moja ginekologinja kljub Uz ob vsakem pregledu le prvič merila utrip srca ploda. Pa zdravnica na NS, na morfologiji v bolnici mi utripa ploda tudi niso preverili. Pogleda vedno če srček utripa , ter če je prave velikosti in ima vse pomembne žile, da veš da je vse ok.

Je pa verjetno tako kot pri vsaki stvari, 100 zdravnikov, 100 razlag kaj je prav in kaj ne.

p.s ne strinjam se pa čisto, da se bi naj otrok zaradi tega skrival oz. zakrival obraz, saj glede na to da ima zelo omejen prostor, poleg tega obužuje sesanje palca na roki ima več ali manj roke blizu glavice.

Neposredna povezava do sporočila: 15
22.3.2009 11:06:22   
tanja1980
Glede skrivanja mi je sam ginekolog povedal, da se skrivajo.
Imam 2 sliki kjer si zakriva obraz in sem ga vprasala zakaj pa je povedal, da jim ne paše. Ker ti z ultrazvokom vseeno pritiska na maternico in dojencku gra to na zivce...

Sicer pa...ne da se mi razpravljat o tem. Ultrazvok je neškodljiv v tem odstotku, da je varen in da ni statistično dokazljivih okvar pri plodu. kar je dovolj varno zame, vseeno pa ne verjamem da je brez posledic....verjetno bomo čez 20 let brali kaj več o tem:)

sem brala ravno na tem forumu, da so mame, ki so uporabljale angelcare, opazile, da so otroci v zacetnih mesecih malo bolj obcutljivi na hrup...

ampak, saj pravim, mene je zanimalo koliko ultrazvokov ti v nosečnosti pripada in vsem hvala za odgovore....

(odgovor članu Monni)
Neposredna povezava do sporočila: 16
22.3.2009 11:11:48   
tanja1980

IZVIRNO SPOROČILO: metka_zone

Lp

aja pa samo to sem se hotela....

iz katerga leta pa so ti, domnevam, da za zdravstveno solo, slovenski učbeniki:))))

če predpostavljam, da so tu notr prevodi, malo našega, so podatki stari sigurno 10 letuser posted image

sej nočem bit preveč pametna, v srednjo sem hodila v gimnazijo, glede na to pa, kakšna je dosegljivost virov v slovenščini iz vseh strokovnih področij, mi je to pač tako...sama berem tujo literaturo, tudi za mojo stroko, kjer je slo 20 let zadajuser posted image

marsikaj vzamem v zakup, velikokrat pri zdravniku samo kimam, ker pač nisem ravno tip, ki verjame vse....

Neposredna povezava do sporočila: 17
22.3.2009 13:14:40   
Monni
Glede skrivanja mi je sam ginekolog povedal, da se skrivajo.
Imam 2 sliki kjer si zakriva obraz in sem ga vprasala zakaj pa je povedal, da jim ne paše. Ker ti z ultrazvokom vseeno pritiska na maternico in dojencku gra to na zivce...

Moji pikici je verjetno ta blagi pritisk od ultrazvoka v primerjavi s tem, da se med spanjem skozi obračam na trebuh pravi balzam user posted image user posted image user posted image . Včasih me že na boku začne opozarjati, da nebi slučajno pomislila na to, da se obrnem na trebuh user posted image user posted image .

< Sporočilo je popravil Monni -- 22.3.2009 13:15:05 >

Neposredna povezava do sporočila: 18
22.3.2009 13:15:59   
TinaV*
6 UZ ....brez problemov vse

ocitno res dobra volja G user posted image user posted image user posted image

09.10.2008 ob 07.21 se nama je rodila Larisa

(odgovor članu Monni)
Neposredna povezava do sporočila: 19
22.3.2009 18:03:58   
metka_zone
Pa kaj me sedaj napadate, če povem, kaj mene v šoli učijo in definitivno so to novi učbeniki, saj se menjajo na obdobja, ki so kratka!Ne vem, zakaj takšna osornost! Se pa vsi G sproti izobražujejo in jaz svojo definitivno zagovarjam, ter mislim da ima malo več pameti v glavi, še posebaj od nekaterih ''pametnih''na tej strani!
Če pa preberete eno knjigo ali čtivo iz tujine, pa še ne pomeni, da imate vso pamet tega sveta in tako udarjate po tistih, ki se v tem izobražujejo.

Povedala sem svoje mnenje, takšnih in drugačnih pametovanj pa ne bom komentirala!!!

LP

(odgovor članu TinaV*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
22.3.2009 19:37:34   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Monni
Jaz kolikor sem prebirala literaturo okrog tega, sem razumela, da z navadnimi ultrazvoki, ki ti jih opravlja ginekolog ni čisto  nič narobe, da se lahko (ampak redko) pojavi težava ob merjenju utripa ploda, ker takrat so prisotne druge frekvence, ki lahko zmotijo ritem bitja. Koliko to dejansko drži ne vem, glede na to da lahko kupiš razne naprave in sam doma poslušaš bitje srčka.

Tole bo pa verjetno držalo, sa jih tista naprava za merjenje utripa moti – pa ne mislim v tem smislu, da bi škodovalo plodu v razvojnem smislu ali kaj podobnega, ker o tem nimam pojma, nisem niti nič brala in ne mislim pametovati - samo vem, da ga zelo zmoti. Spomnim se namreč iz 1. nosečnosti, ko mi je delal NS in je bil otroček v neprimernem položaju za merjenje NS, je G namerno pojačal neko frekvenco naprave za merjenje utripa, da bi ga prisilil, da bi se obrnil v drug položaj -  in nisem mogla verjeti, kakšna je bila reakcija otročka - kar poskočil je in se celi zvil, se pa kljub vsemu ni obrnil v primernejši položaj, tako da sem morala še 1x na NS. user posted image

(odgovor članu Monni)
Neposredna povezava do sporočila: 21
23.3.2009 9:59:54   
metka_zone
To je trenutno stanje, ki pa nima takšnih posledic, ki bi škodile otroku, ter niso prisotne pri vseh. Tudi tebi se pritisk poveča ob naporu, pa te ne zato infarkt, ali pa te moti trenutni glasen zvok, ampak zato nisi oglušela...tako nekako na domači način sem ti hotela ponazoriti to, kar si ti napisala...Ne vem, meni se ne zdi smotrno nekaj dokazovati, ampak mislim, da če ne bi bilo vredu za plod, potem naši G ne bi sploh prakticirali UZ...Je pa netu kar dosti vsega napisanega o tem, zato najbolje da si tam prebereš, kot pa da tukaj čveke laikov bereš...user posted image  ali pa Pušenjaka vprašaj.
Pa še nekaj ( to ne velja zate), če je naše zdravstvo res tako zadaj in ste nekatere tako pametne, potem ne vem zakaj sploh hodite k zdravnikom in podobnim, saj same veste kako je treba ravnati v primerih bolezni in tudi v nosečnosti! Mislim..., kake bučke nekatere luščite tukaj gor...user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Lp

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 22
23.3.2009 13:02:33   
tanja1980
Mah,

mene je samo zanimalo koliko ultrazvokov mi pripada. To je vse, vse ostalo je moje mnenje in razmišljanje in mi je zelo zal, da sem sploh nadaljevala debato.

Gospa bodoče medicinska sestra ali kaj ze boste, veliko sreče in uspeha, predvsem pa predanosti v poklicu:)))

Ne da se mi več razpravljat o 'pametnih' idejah, skoda časa.

Neposredna povezava do sporočila: 23
23.3.2009 13:28:55   
Mami26
Kot je marsikatera zapisala vse je odvisno od G.
Jaz ga imam v porodnišnici MB - dr. Mujezinovič - odličen G, vsaj zame.
Do sedaj sem imela 2UZ (8t in 24t morfologija) - brezplačna, plusNS in 3D-doplačilo. Torej do sedaj vse skupaj 4UZ.
Ne boste verjele, katerega sem bila najbolj vesela - NS, saj sem rahlo krvavela in ves ta strah, ko sem pa slišala utrip sem pozabila na vse skupaj. Morfologija - odlično, saj mi je G naredil še 3D.  V 27t sem bila na 3D - ful v pričakovanju, kaj vse se bo videlo - mi ljudje. Če vam povem po pravici sem pričakovala preveč. Tamali se je lepo videl, le da si je ves čas obraz pokrival z nogami - ne rokami. Sesal je palec na nogi. Z mojim nisva mogla verjet. Ves čas se je "kremžil" in zakrival obraz z nogami. G se je trudila, da bi videli čimveč. Sama je rekla, da otroci kakor mi potrebujejo mir. Da ne boste rekle kaj pa govorim, ste najbrž same videle na 3D, kako odseva vsa ta svetloba, da lako UZ naprvava zazna-prikaže otroka. Ni mi žal, da sem šla na pregled, če pa bi imela še enega  100% nebi šla.
Tako, da je moje mnenje, če ni potrebe, zakaj toliko UZ: da vidimo spol, lepo je da veš, vendar nikoli ni 100%; da vemo če se je otrok obrnal - kot ste najbrž zasledile in vam je G povedal otrok se lahko še zadnji dan obrne v drugo smer, tako da,...
Glede našega zdravstva, zakaj hodimo k našim, če so tako slabi - a je še kakšna druga možnost - doplačilo v tujini.
Sedaj ne vem katera je zapisala, da študira medicijo in so rekli,... Rada bi rekla le to, teorija je teorija, praksa pa praksa - kar boš opazila tudi sama. Knjige marsikaj pišejo pa ne drži. Kakor mi je pa znano vsi naši - vsaj taboljši zdravniki (moj je med njimi) se izobražujejo v tujini na osnovi tuje literature. Hodijo na seminarje, .... v tujino. Bodimo realni, kaj imaš v Sloveniji - vse hkrati pa nič. Brez njih pa vsekakor ne gre, res pa je, da je kot sem omenila št. UZ odvisno do njihove volje. Trenutno sem 28t/4d, pa dvomim, da si bom plačala še kakšen UZ, pa ni težava denar, vendar mi je sam G rekel, če ne bo potrebe je nesmiselno. 

Neposredna povezava do sporočila: 24
23.3.2009 13:42:12   
metka_zone
Vdam se....user posted image

(odgovor članu Mami26)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?