|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   koliko govorijo vaši 2,5letniki
17.8.2011 9:26:42   
leo**tia
naša 2,5leta stara punčka govori ampak ne dosti...recimo L ne ve povedat in še dosti črk..en čas sem mislila da bo lepo govorila kot se je kazalo ko je bila stara 2leti..zdaj pa slabo govori...in malo me skrbi kako bo z  govorom ker nima zgornjih 4zobkov ki jih je karies uničil...kdaj začnejo bolj govorit??
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: koliko govorijo vaši 2,5letniki
17.8.2011 9:52:01   
Taddy78
Pomoje zaenkrat še ni panike, če ne govori dosti. Naš je sicer začel zelo hitro in glede na to, da je njegov govor pri 1.letu pediatrinja primerjala z govorom 2.letnika, ne rabi ravno imeti nekega hudega besednega zaklada, da bi bilo kaj narobe. Poznam kar nekaj 2.letnikov, ki ne spravijo skupaj niti enega stavka , pa še to ne pomeni, da ga čez 1.leto tudi ne bodo.
Z zobki pa žal ne vem kako, če sploh vplivajo na govor. Verjetno malo že...

(odgovor članu leo**tia)
Neposredna povezava do sporočila: 2
17.8.2011 9:53:06   
josephine27
moj 3 letnik je zelo zgovoren. začel je govorit takoj po 1 letu. nekje pri 2 je govoril vse razločno razen črke R, ki jo še vedno ne pove. drugače pa govori kot odrasli cele stavke. izjema je ko se namenoma spakuje. poznam pa fanta, ki je še pri 4 govoril tako da ga razen staršev ni nihče razumel pa je potem kar čez noč začel razločno vse govorit. tako da eni otroci prej, eni pozneje. če ne bi nič govorila potem je drugče tako se pa po moje nimaš kaj sekirat.

(odgovor članu leo**tia)
Neposredna povezava do sporočila: 3
17.8.2011 9:54:06   
*miska.mcc*
naša bo jutri stara 2 leti. user posted image
njen besedni zaklad: dan! lala! (hvala) mama , am am, dijo, nina ...to je v glavnem vse.

bo že

....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 4
17.8.2011 9:56:22   
Julija08
Sploh še ni panike...ima še dovolj časa. Moj sin je sicer bil pri 1,5 letu že prava regla...ga nisi mogel ustaviti.

Nečak pa je šele pri treh letih začel več govoriti, ampak takrat pa zelo leto in tekoče...tako da ne sekiraj se bo že, mislim da je še čas.

Zobi pa mislim, da bi lahko bili problem pri izgovorjavi, ampak s tem mislim samo na to, da ne bo tako lepo izgovarjala...

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 5
17.8.2011 10:00:40   
~Biba~
 2,5 letna nečakinja, govori kot raztrgan doktor...smiselno in logično oblikuje stavke...napram mali sosedek, star par dni manj govori le tu in tam kakšno besedo...a se bo okrog 4-5 leta, vse izenačilo...le da smo ženske same po sebi bolj klepetulje še naprejuser posted image

(odgovor članu Julija08)
Neposredna povezava do sporočila: 6
17.8.2011 10:06:05   
Petka09
Naša je stara 2 leti in 4 mesecev. Govori že vse, je pa začela nekje malo pred 2. rojstnim dnem.
Ne izgovori pa črke L ter seveda R tudi ne.

Od prijateljice fantek je enako star kot naša, pa reče samo par besed.

Od sodelavke sin je bil do 3. leta skoraj tiho oz. niti govoril ni veliko kaj šele, da bi tvoril kake stavke itd... Pri 3 se mu je naenkrat odprlo. V roku enega meseca je govoril stavke, "čvekal" nonstop... vsi smo se čudili user posted image .

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
17.8.2011 10:43:52   
Katy78
Naš fantek dolgo ni povedal niti ene besede. Šele tam po 2. letu je sem pa tja spravil skupaj kakšno besedo, ampak res samo kakšno. Videlo se pa je, da razume pa vse. Zdaj je star malo več kot 2,5 in je šele pred ca. 1 mesecem začel od danes na jutri ponavljat besede na polno, po parih dneh pa jih je začel povezovati, najprej po dve, potem po tri itd. in ga sploh ne ustaviš, kar čvekal bi nonstop. Prav neverjetno, kakšne se spomni povedat. Pred nekaj dnevi je uletel k meni v kopalnico in rekel "mami nima lulija" user posted image , pred 2 mesecema je pa komaj kakšno besedo skupaj spravil. Res neverjetno, od danes na jutri, tudi sklanja v večini primerov pravilno. Sicer marsikateri besedi kakšna črka še manjka, ampak vsak dan se vidi napredek. Kolikor sem sama iskala informacije po netu, ni tako zelo zaskrbljujoče, če pri 2 do 2,5 let še ne govorijo, tudi naša P mi je rekla (ko sem jo okoli 2. leta srečala in povedala da še nič ne govori), da naj ne skrbim, da bomo videli, kako bo pri sistematiki pri 3 letih. No, zgleda da je imela prav. Bolj zaskrbljujoče naj bi bilo to, če otrok že uporablja določene besede pa potem naenkrat neha.

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 17.8.2011 10:47:29 >

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 8
17.8.2011 12:07:08   
hedviga
Pri letu in pol nista povedala še skoraj nič, razen oponašala živali. Z vstopom v vrtec pa je šlo iz meseca v mersec samo še navzgor.
Sedaj ponavljata še tisto kar ni treba, povesta cele stavke, ampak...
tamali govori " s koncem jezika", se pravi sika zraven user posted image , tamala pa zadnje čase vse nekam na Š...
Bo že, nič bat, potem je samo še "mamiiiiiiiiii, mamiiiii, mami daj to, mami uno...."

Špelca in Mihec 9.2.2009

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
17.8.2011 12:26:12   
majch
naša je malo čez dve stara in njen govor je v dveh mesecih napredoval iz nekaj besed na polne stavke. In opažam, da se pri veliko otrocih premik zgodi kar relativno hitro. Po moje vam ni nobene panike, morda vas prav kmalu preseneti z obilico čvekanja. Pač ima vsak svoj tempo.

I'm back and I'm bad.

(odgovor članu hedviga)
Neposredna povezava do sporočila: 10
17.8.2011 12:54:53   
Najaa
Naša 2,5 letnica je živa papiga in sestrico opnaša v vsem. Tudi v govoru. Tako da je okol leta in pol začela govorit, pri dveh je že stavke tvorila in se je dalo z njo pogovorit. Zdej pri 2,5 govori normalno, razen R ji dela težave. Je pa zelo hitra tak da tud če še ne bi govorila, ne bi bilo panike.

(odgovor članu majch)
Neposredna povezava do sporočila: 11
17.8.2011 12:56:34   
sonček33
Kot pri naji je tudi pri nas. Vse pove.

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
17.8.2011 14:01:59   
ajataja
Zobki lahko delajo težavo pri izgovorjavi šumnikov,šičnikov in črke R

(odgovor članu sonček33)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   [Brisano sporočilo]
17.8.2011 17:20:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu leo**tia)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
17.8.2011 17:32:13   
aprilčica07
Ta velik je spregovoril pri dopolnjenih dveh letih in pol, prej pa razen mama, tata, pa avto ni izustil. Tudi črko r je dokaj hitro osvojil. Tamala je pa začela govorit   bistveno prej (ob 1 letu), pa se ji govor od takrat do zdaj ni kaj bistveno izboljšal. Je že res, da govori vse, in kot "strgan dohtar", ampak  precej črk pove nekako po svoje in razumljivo samo nam. user posted image

Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 15
18.8.2011 7:43:51   
Bojana 29
Moja deklica (sedaj je stara 5 let) je govorila hitro, takoj po prvem letu. Še pa vedno ne izgovarja črke R in pri šumnikih ima težave (hodiva k logopedu - je pa po eni uri vaje osvojila K in G). Moj fant (2 leti in 4 mesece) pa se je pred enim tednom odločil, da se bo začel trudit in bo tudi kaj povedal (jaz ga razumem vse, drugi nič). Govori zelo malo in za enkrat še zelo nerazločno (stavkov še ne tvori). Se pa bi odlično razumel z živalmi (najraje je tiger in dinozaver user posted image ). Sem vprašala logopedinjo in je rekla, da še imamo čas (ne vem pa kako dolgo).  Upam samo, da bo tudi naš mali kmalu kaj povedal.

(odgovor članu aprilčica07)
Neposredna povezava do sporočila: 16
18.8.2011 13:51:12   
marjetica8
naš bo oktobra star dve in pol. Do drugega leta je rekel samo mama, am am  in babi. In pol se mu je kr en dan odprlo in je izustil par besed da smo vsi kr gledali, prej nč, zdej pa kr naenkrat. In od tistga dneva je vsak dan kaka nova beseda. Zdej tudi že poveže po dve - recimo tata nina, al pa mani (se kliče enmanuel) am amuser posted image . V glavnem. Govori malo in nerazločno, ma kar pove, ga razumemo. Je pa dvojezičen in smo začeli ugotavljat da si za določen predmet zbere besedo, ki mu je lažja v enem ali drugem jeziku, tko da bo pomoje začel od začetka malo mešat. Prou zanimivo ga je gledat kako se razvijauser posted image  
Pomoje ni za skrbet. Poznam otroke iste starosti, ki pri dveh in pol govorijo manj kot naš. So pa tudi seveda, ki pri dveh in pol tvorijo stavke in znajo povedat vse. Otroci so različni - eni govorijo, drugi pa kaj drugega prej...

(odgovor članu Bojana 29)
Neposredna povezava do sporočila: 17
19.8.2011 13:39:52   
ronja
Po moje je to zelo različno od otroka do otroka. Mojidve sta obe pozno začeli govorit - šele pri 2 letih kaj več, pri 18 mesecih nekateri že pravljice govorijo, mojidve pa obe par besed... NO, potem sta pa vse not prinesli (in še vedno čvekata za vse nazaj;). Ne se sekirat, vsak v svojem tempu. Pri 3 letih imaš tako pregled pri zdravnici in psihologinji, ki bosta gotovo ugotovili, če bo kaj narobe. Otroci nekateri napredujejo bolj enakomerno, eni pa bolj po stopničkah, jaz mam eno tako in eno tako, pa ni to nič narobe.

Sicer sta obe moji pri 2 letih in pol govorili vse, razen pač R, tega Ronja še zdaj ne zna, pa je 4 leta stara, vendar se mi zdi, da ima še čas. Če ne, jo bomo pač preimenovali v Lonja;).  Upam, da ne bo treba. Sicer pa non stop pričata, da se včasih kar spogledava in si rečeva "in midva sva tako komaj čakala, da začneta govorit???"user posted image Skloni, spreganja in dvojina jima pa niso problem, to se vsi čudijo, jaz pa sploh nisem vedela, da to naj ne bi bilo normalno, ker sta pač boe taki. Bogve, kak bo tretji...

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu leo**tia)
Neposredna povezava do sporočila: 18
19.8.2011 13:42:59   
ronja
Po moje je to zelo različno od otroka do otroka. Mojidve sta obe pozno začeli govorit - šele pri 2 letih kaj več, pri 18 mesecih nekateri že pravljice govorijo, mojidve pa obe par besed... NO, potem sta pa vse not prinesli (in še vedno čvekata za vse nazaj;). Ne se sekirat, vsak v svojem tempu. Pri 3 letih imaš tako pregled pri zdravnici in psihologinji, ki bosta gotovo ugotovili, če bo kaj narobe. Otroci nekateri napredujejo bolj enakomerno, eni pa bolj po stopničkah, jaz mam eno tako in eno tako, pa ni to nič narobe.

Sicer sta obe moji pri 2 letih in pol govorili vse, razen pač R, tega Ronja še zdaj ne zna, pa je 4 leta stara, vendar se mi zdi, da ima še čas (uporablja L normalno in nekaj med L in R za R, tako da mislim, da ju loči, saj se tudi zelo razjezi, če se oči poheca in za njo ponovi besedo z L namesto z R, samo izgovolit ga ne zna pravilno;). Če ne, jo bomo pač preimenovali v Lonja;).  Upam, da ne bo treba. Sicer pa non stop pričata, da se včasih kar spogledava in si rečeva "in midva sva tako komaj čakala, da začneta govorit???" Skloni, spreganja in dvojina jima pa niso problem, to se vsi čudijo, jaz pa sploh nisem vedela, da to naj ne bi bilo normalno, ker sta pač boe taki. Bogve, kak bo tretji...

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu leo**tia)
Neposredna povezava do sporočila: 19
24.8.2011 8:02:49   
dreamhorse
Moja je stara 2 leti in 3 mesece in govori tekoče. (seveda še ne črke R) ...
Začela je kar hitro,... cca 1 leto, malo čez... vrtec ji je pa odprl besedni zaklad in zdaj se z njo da zelo lepo pogovarjat.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   [Brisano sporočilo]
24.8.2011 8:15:22   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu dreamhorse)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
25.8.2011 9:10:54   
Tutan

IZVIRNO SPOROČILO: leo**tia

naša 2,5leta stara punčka govori ampak ne dosti...recimo L ne ve povedat in še dosti črk..en čas sem mislila da bo lepo govorila kot se je kazalo ko je bila stara 2leti..zdaj pa slabo govori...in malo me skrbi kako bo z  govorom ker nima zgornjih 4zobkov ki jih je karies uničil...kdaj začnejo bolj govorit??

Ne sekiraj se in pusti času čas ... načeloma ljudje pravijo, da njihovi otroci govorijo tekoče in razločno, predvsem zaradi tega, ker so jih navajeni (tudi jaz sem sina pri 2,5 let popolnoma razumela, nikakor pa ni bilo nujno, da ga je razujmela okolica, ki ga ni bila navajena tako kot domači).
Je bil pa nekako tako kot vaša - zmenila sva se vse, ni bil pa nek hud govorec, odprlo se mu je nekje po tretjem letu starosti, pa je takrat začel na polno in prinesel vse za nazaj (na sistematskemu pri treh sem malo zakomplicirala pediatrinji, pa je rekla naj si ne belim glave, da je povsem standardno in po reglcih, da so otroci različni, določene črke pa imajo čas osvojiti vse tja do vstopa v šolo (nekje po 5.letu starosti jih malo resneje preverjajo).... l je začel govoriti nekje pri 4.letih (čisto realno), prijateljičin pa šele pri 5.letu. Gre pa nekako tako, da osvojijo J - L - R.
Stvari po internetu kot so FB, razni forumi ne jemlji preveč resno - jaz sem bila resno panična, ko je znanka na FBju pisala, kako njen otrok pri dveh zna že štet in govori kot nor - potem pa ko nekaj časa preživiš s takšnim otrokom, ugotoviš, da so vsi povsem enaki (eni nekaj dosežejo prej, drugi kaj drugega), s tem da ene dosežke določeni starši lepše zavijejo in povzdignejo....

(odgovor članu leo**tia)
Neposredna povezava do sporočila: 22
25.8.2011 9:50:38   
Anonimen
Naša pri dobrih dveh letih in pol govori ko sneta sekira. Tvori smiselne in včasih tudi precej dolge stavke ... sklanja že prav lepo, ji pa R dela težave, ampak za to je še čas ... itak user posted image .
Sem pa tja malo trenirava in ji jaz rečem naj ponavlja za mano: RRRRRRR Riba, RRRRRRR Raca, RRRRRR Rak ... in ona: LLLLLL Liba, LLLLLL Laca, LLLLL Lak ... pa ji jaz rečem: "Ja punca malo drugače je, reči RRRRRRRR" ... pa tamala meni nazaj: "Pa mami noooo saj sem lekla LLLLLLL" user posted image

(odgovor članu Tutan)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Nadomestna in dopolnilna komunikacija
Oktober je mesec ozaveščanja o NDK, ki omogoča komunikacijo osebam s težavami govora. V Sloveniji pa se soočamo z izzivi...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.