ronja
|
Hm, jaz sem zaposlena, tako da nisem imela izbire - delat sem in bom šla po 11 mesecih (porodniška je 12 m., greš pa 1 m. pred porodom, tak da si potem nazaj, ko je dete staro 11m). Finančni minimum - odvisno, koliko se ti da pomatrat, koliko imaš volje in iznajdljivosti in sreče in če hočeš bit točno v Lj. doma, potem je seveda dražje. Prijatelja plačujeta najemnino za stanovanje vključno z vsemi stroški 250E! V Mengšu. Gotovo se dobi še kje, ker to ni bilo edino tako na voljo. Mi damo v našem stanovanju 200E samo za stroške... Tak da najemnina + stroški (to je zelo odvisno od tega, kako je hiša ohranjena, mi precej plačujemo tej Želvi, ki kao skrbi za naš blok...) + hrana za 3. Za 1 je bolj malo na začetku, ker se še doji - res ti poješ več, ampak ni pa take krize... Tudi kasneje se sicer pozna, da je otrok pri hiši, ampak kar se hrane tiče, po moje ni dosti več kot 50E. Mogoče porabiš malo več čistil, če si ful usekana na čistočo, midva veliko pucava z vodo... No, naša 3 članska družina da cca 230E za stroške in 300E za hrano, čistila in vse, kar pač kupiš v hipermarketu (sem pride tudi kaka cotka za tamalo). Torej nekak preživimo s 530E, pa ni da si ne bi čisto nič privoščili, res pa ne vedno in vsega. Kar ostane od plače, gre v varčevanje oz. sklade, precej pa potrošiva tudi za "nenajbolj nujne" zadeve, recimo kupiva tudi plenice v Mulerju (niso nujne, ker uporabjava na splošno pralne - precej prihraniš, med drugim), pa kako knjigico kdaj (za kateregakoli člana), pa razna darila, pa servisi, nove gume na avtu, registracija, malica za lubija (recimo 3E x 20 dni=60E), kakšni gospodinjski aparati, včasih kaka mala ustvarjalna prčkarija ali pa blago za moje hobije (no, res pa potem iz tega nastanejo uporabne zadeve, ala obleke za tamalo, lubija,...), deske za kake police, recimo da si 1x na leto kupiva tudi kaj za oblečt ali za obut (sicer za to mislim, da res ne bi mogla zapravit manj, ker nosiva v gl. podarjeno , ampak recimo: če bi bila zato mala lačna, bi gotovo pač še tistih parkrat ne kupila nič)... Se nabere vsega skup še za enkrat tako vsoto - ampak kot sem rekla, brez vsega tega bi se dalo preživet, tistih 530 bi pa težko sklatila nižje... Se pa da malo znajt: - ne živiš v centru LJ., pa ne v novogradnji, amapk v kaki hišci v 2. nadstropju ali v bloku v Fužinah, pa boš dala bistveno manj za najemnino. - na stroške lahko do neke mere sama vplivaš, čeprav je precej odvisno od stanovanja, kako je izolirano (midva dava ogromno za kurjavo, čeprav nimamo 25 stopinj not, danes zjutraj jih je bilo 18,8 - brrr, kar se mene tiče , prav nižje pa tudi ne moreš z malim otrokom... čeprav sva od znotraj izolirala otroško sobo,ki je na zunanji strani - pa še vedno ni v redu...) - na stroške za hrano se da vplivat: pač ne kupuješ prigrizkov, narejenih sladkarij, čipsov in podobnega, nobenih pijač, razen čajev (pa še ti se bolj splačajo v ča oz. če niso v vrečkah), nobenih salam in podobnega, ker pač ni nujno, niti ni ful zdravo. Za zelenjavo pogledaš, greš po kislo zelje na tržnico (je boljše in cenejše, ena redkih stvari, ki so na tržnici dejansko cenejše), jabolka in krompir kupuješ na gajbo, kruh pečeš doma,prav tako sladkarije, pa kake slane palčke... In greš malokrat v trgovino, to se najbolj splača , midva greva na 14 dni in če si takrat kaj privoščiva, ni nič hudega, ker je to kvečjemu par evrov na mesec... Če bi pa gustilo, si pač ne bi. ko sem morala bit skoz doma, smo ful malo porabili - ampak ne moreš pa skoz tako živet , ampak kako leto, dve, pa čisto gre, po moje. Tak da za osnovno preživetje, tako normalno, za par z malim otrokom, je dovolj 600E, če pač paziš, kam daš denar, se ne zapuvaš, itd... Za udobno preživetje je fino, da imate nekje 1000E, da si lahko privoščiš še avto, bencin, servise, pa kako prčkarijo sem pa tja. kar je več, je luksuz in se splača malo šparat, da se pač nekoč znebiš najemnine. Nimam pojma, koliko ima tvoj ljubi plače - če je to 400E, potem boš res morala kaj delat med porodniško, še tako zraven, magari na črno ali prek avtorskih honorarjev,... Če ima pa 1000E ali več, pa po moje začnita kar iskat stanovanje . Vso srečo!
|