Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 10.6.2010 19:51:28
|
|
|
|
Katy78
|
Moj je star 18 mesecev in je v domačem varstvu. Sam z žličko pri enem letu niti slučajno ni jedel, šele nekje okoli 14m. je sam nesel žličko v usta, ki sem mu jo seveda jaz "napolnila", potem je pa prišlo obdobje ko ni bilo šans, da bi vzel žlico v roke. Je dal roke na hrbet in v jok. Nekaj časa sem tolerirala in sem ga jaz hranila, potem sem pa enkrat postavila pred njega pudin in dala žlico na mizo. Pa je začel nekaj godrnjat in se bunit, na koncu pa je vzel žlico in začel sam poskušat jest. Zdaj pri 18m. je pa tako, da kakšno gosto hrano, npr. kakšno mlečno kašo ali pa npr. pire, polento ipd. zajame sam in nese v usta, kaj bolj redkega, npr. juha, ali pa npr. makarončke, ki kar zdrsijo dol z žlice, mu pa še vedno jaz pomagam zajeti, v usta pa nese sam. Včasih poje cel obrok sam, največkrat zajtrk ali pa kakšen jogurt/puding ipd., pri kosilu pa mu ponavadi na koncu jaz pomagam do konca pojesti. Je bil pa že od začetka, ko je prvič sam žlico nesel k ustom, zelo previden in je šlo redkokdaj kaj mimo. Če bi bil v vrtcu, bi se zagotovo hitreje naučil sam jesti, ker bi se pač bil prisiljen, doma mu pa pomagamo, sploh tašča. Jaz se nič ne obremenjujem kdaj bo 100% samostojno jedel, glavno je da poskuša in se uči.
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 10.6.2010 20:35:59
|
|
|
|
pikapikica83
|
Nič se sekirat. Prav gotovo ne bo lačen, ker ga bodo nafutrale. Je pa res, da v vrtcu bo hitro začel sam jest, sploh če rad je. Ker je zadeva taka, da je otrok 14, vzgojiteljici pa samo 2. In za marsikoga gre prepočasi sistem - ena žlica tebi, ena tebi, ena .... In preden pride spet na vrsto, traja. Potem pa začnejo sami poskušat. Brez skrbi, vse bo ok.
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 10.6.2010 20:36:19
|
|
|
|
AnciM
|
Jaz mojemu še vedno v usta nosim - 22 mesecev. Kdo bo nega čakal. Kosilo in zajtrk poje ponavadi sam. Jaz samo dofilam. Večerjo se pa gospodu ne da. Dokler mlajši ne sedi za mizo, mi je to sprejemljivo, potem se bo pa gospod moral prilagodit.
|
|
[Brisano sporočilo] 10.6.2010 20:42:36
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 10.6.2010 22:07:48
|
|
|
|
marta82
|
Moj je star dobrih 16m pa ne je sam z žličko (samo z roko - tudi npr. pire ).
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 10.6.2010 22:28:21
|
|
|
|
sonjaka
|
Moja dva otroka sta šla v vrtec z 11 meseci. Hči je sicer že med mojo porodniško pojedla približno polovico obroka z žlico samostojno, sin pa ne. Oba sta za 1. rojstni dan jedla z žlico kot "profesionalca". Tudi juho. Ne skrbi, v vrtcu se bo hitro navadil sam. Mu pa seveda tudi doma daj žlico v roke, da bo sam jedel oz. poskušal jesti.
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 10.6.2010 22:49:41
|
|
|
|
Urska09
|
Eh, naša je stara skoraj 16 mesecev, pa ji niti slučajno ne pade na pamet, da bi sama jedla. Gospodična je prefina in prelena . Pri vsaki jedi mora imeti svojo žlico, vendar jo samo namaka v hrano in paca naokoli, jasno . Jaz jo moram pa hraniti. Da bi jo pomotoma zanesla v usta, se pa še ni zgodilo...no mogoče enkrat v 2 mesecih
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 10.6.2010 23:47:23
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 11.6.2010 8:18:12
|
|
|
|
kristinaj
|
ne se sekirat... naš je z 11m šel v vrtec in ni bil lačen. jih nahranijo bodi brez skrbi... nekje pri 14, 15m je začel, pokušaval sam jesti, dala sem mu žličko in on je probaval jaz sem ga hranila... in pri 18m je že sam lepo jedel goste stvari.. dokler je lačen je ok, potem pa začne brskat po hrani, se igrat in takrat mu vzamem....
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 11.6.2010 8:31:12
|
|
|
|
livia
|
Naša je šla v vrtec pri 14 mesecih in 2 dan uvajanja ni hotela, da se jo pita več. Sicer sva se uvajali v že obstoječo skupino malo starejših otrok, ki so vsi že sami jedli in ko je to videla je hotela vse sama. Potem je bila itak faza vse sama, sedaj, pri 28 mesecih se pa spet rada malo pocrta in prosi, da ji kdaj kaj pomagam. Kako zgleda to v vrtcu. Otroci so za kosilo že zelo lačni. Ena vzgojiteljica deli hrano na krožnike, druga že pomaga hranit, ampak njih je 14. Se pravi, da vsaka hrani 7 otrok. Same veste, ko hranite enega, ki je zelo lačen, da niti ne utegnete nove žlice naložit, ko že ima odprta usta. Dokler pridejo spet na vrsto po 7 otrocih, raje vzamejo žlico v svoje roke in neki probajo jest. Nekaj gre v usta, nekaj po mizi in tako zelo hitro ratajo samostojni.
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 11.6.2010 9:30:14
|
|
|
|
nananaja
|
Meni se je tudi zdela pri prvi pri njenih 14 mesecih znanstvena fantastika, ko je svakinja rekla, da so njene jedle tudi juho že pri letu in pol. Pa jo je naša tudi :) pa je v domačem varstvu. Tamala pa od 14 meseca ne tusti nič pomagat in je hujša svinjarija, če ji pomagamo kot ča je sama. V vrtcu pa itak delajo vzgojiteljice čudeže :)
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 14.6.2010 14:29:52
|
|
|
|
dana
|
Naš tavečji je bil star 19 m ko je šel v vrtec. Doma in v varstvu smo ga mi hranili. Ko sta šla z možem samo na ogled vrtca je bil ravno čas kosila in vzgojiteljica vpraša moža če bo mali prisedel. In je mali sedel, vzel žlico v roke in jedel. Jaz verjet nisem mogla ko sem to slišala. Tako, da ne se sekirat, kak teden ali dva ga bojo one hranile, potem bo pa jedel samostojno, ker se učijo drug od drugega. Nas to čaka čez 3 mesece, ko bo šel v vrtec mlajši. Ga že mal navajam na samostojno hranjenje
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 15.6.2010 8:09:45
|
|
|
|
alesha
|
Moja je samostojno jedla šele pri 2,5 letih. Pa nisem neka lena mami, da se mi ne bi dalo s tem ukvarjat. Enostavno ni hotela sama jest. Itak je pri nas hrana problem in zadnja stvar na svetu. Če sem ji dala žlico je samo mešala in mešala, v usta pa ni nič šlo. Pri 2,5 letih je šla v vrtec in seveda so ostali otroci več ali manj že sami jedli in je tako tudi ona začela. Pa v vrtcu veliko več poje kot doma in reče, da bi še, kar se doma nikoli ne zgodi. Ne skrbi, lačen sigurno ne bo.
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 15.6.2010 9:15:09
|
|
|
|
Anonimen
|
O duš ... naša je pri 1 letu mogoče kaj uspela nest z vilčko v usta ... zdaj pri skoraj 19ih mesecih pa ji z žličko že kar veliko uspe pojest samo je totalna packarija po in okoli nje
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 15.6.2010 10:26:00
|
|
|
|
Najaa
|
Naša tavečja je bila stara 14m, ko je sama jedla. Naša tamala pri 16m komaj kdaj kaj sama poje, pa je v vrtcu. To pa zato, ker ona bi se s hrano igrala. Je lačna, ampak ko ji dam krožnik in žlico, je bolj kot lakoto potešit zanimivo pacanje po krožniku z žlico, rokami... metanje hrane na tla - iz ust in žlice... Tak da ima žličko v roki oz. v vsaki eno jaz pa jo hranim s tretjo. V vrtcu jo tudi hranijo, ampak jo tudi navajajo, da sama je.
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 15.6.2010 10:36:01
|
|
|
|
hedviga
|
IZVIRNO SPOROČILO: Najaa Naša tavečja je bila stara 14m, ko je sama jedla. Naša tamala pri 16m komaj kdaj kaj sama poje, pa je v vrtcu. To pa zato, ker ona bi se s hrano igrala. Je lačna, ampak ko ji dam krožnik in žlico, je bolj kot lakoto potešit zanimivo pacanje po krožniku z žlico, rokami... metanje hrane na tla - iz ust in žlice... Tak da ima žličko v roki oz. v vsaki eno jaz pa jo hranim s tretjo. V vrtcu jo tudi hranijo, ampak jo tudi navajajo, da sama je. no naša dva sicer še nista v vrtcu ampak hranjenje pa zgleda čist isto Oba imata svoj krožnik in žlico, jaz pa vmes s "tapravo" futram. Kadar je špinača jima dam rajši jogurt notri, ker sicer je katastrofa Če katerega med hranjenjem popade ihta itak leti poln krožnik po tleh. Ali pa si ogledujeta kaj je na spodnji strani Ma, bojo že jedli enkrat!
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 16.6.2010 11:29:36
|
|
|
|
ery
|
Pri 15 mesecih še ni jedel sam, je bil v zasebnem varstvu, ko je prišel v javni vrtec, je po enem tednu začel jestisam inj to juho. sem samo gledala doma. Tako da od 16 meseca samostojno je, in to ful lepo. Ta velika je pa tudi nekej pri 18 mesecih začela sama.. ampak se je merkala pri mami.. tko da je bilo še malo crklljanja :)
|
[Brisano sporočilo] 16.6.2010 11:49:00
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 16.6.2010 14:22:02
|
|
|
|
polma
|
V prvi starosti skupini otroke navajajo na hranjenje z žlico. Dokler ne znajo sami, jih pač pitajo. Jest z vilicami so začel učit 3 letnike v naši skupini nekje pozimi. Kolikor imam jaz izkušnje z vrtcem, se kar prilagajajo otroku, ampak s tendenco-naučit jih nekaj več.
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 16.6.2010 14:50:57
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: polma Jest z vilicami so začel učit 3 letnike ... Zanimivo ... naši je bilo pa ful lažje z vilicami jest in je to prej znala kot pa z žlico.
|
|
|
|
RE: kdaj samostojno je - drugič 16.6.2010 15:15:13
|
|
|
|
Hope2
|
IZVIRNO SPOROČILO: Otika IZVIRNO SPOROČILO: polma Jest z vilicami so začel učit 3 letnike ... Zanimivo ... naši je bilo pa ful lažje z vilicami jest in je to prej znala kot pa z žlico. Najbrž bolj zaradi varnosti
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Odlog vpisa v prvi razredStarši lahko vložimo predlog za odlog vpisa v prvi razred tudi v primeru, ko za to odločitev ni zdravstvenih razlogov te...
Zadnje s foruma
Ritka.
пеперутка16
Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?