Nika v službi
|
Meni pa se zdi pomembno to, da otroku starši pravočasno vcepijo pravila lepega vedenja na igrišču. Torej, na toboganu se ne vriva in se ne pusti, da se vrivajo drugi, ko prideš dol, se umakneš, da se lahko spustijo drugi, na vrhu počakaš, dokler se sodaj otrok ne umakne, če so otroci manjši, moraš biti bolj pazljiv in jim pustiti nekaj več prostora (in časa).... Mojo sem na to res zelo opozarjala in vidim, da se pravil maksimalno drži. Še več, včasih je glede tega čisto preveč uvidevna in zna na vrhu čakati v nedogled, da se nekdo spodaj blagovoli umaknit. To, kar opisuje photo, se meni ne zdi tako problematično, sploh če je bila mala dejansko spodaj in se samo držala za letvico tobogana. Večji otrok je očitno presodil, da mala nima tam kaj delat in da ne bo šla gor, zato je izsilil prednost. Nikakor ni lepo in se strinjam, da je stvar staršev, da svoje otroke vzgajajo, da so pozorni do drugih ter pazljivi pri manjših otrocih, ampak dejstvo je, da česa takšnega ne moreš preprečit. Na toboganih bodo otroka odrivali, se vrivali, se spuščali, ko bo on še spodaj in se zaleteli vanj, vse to se dogaja in se bo dogajalo. Svojega otroka moraš preprosto naučiti, da se postavi zase, pri manjših pa pač paziti, da se jim kaj hujšega ne zgodi. Na igriščih se srečujejo manjši in veliki otroci in dejstvo je, da imajo starši manjših svoje otroke bolj na očesu, ker so pač šibkejši člen. Prav je, da starš poseže, ko se zgodi kaj takega, kar ogroža varnost in kadar se nek otrok zares neprimerno (grobo) obnaša do malčka. Takrat jaz pristopim do večjega otroka in mu povem tisto, kar bi ga morali naučiti že njegovi starši. Včasih pa je tudi tako, da otroci v žaru igre, sploh če je več enako starih, preprosto pozabijo na manire in potrpežljivost do mlajših. Takrat zgolj potrebujejo opozorilo, da se spomnejo. Ko pa gre stvar čez mejo, potem poiščem tudi starše. Se mi je do zdaj zgodilo samo 2 x v "karieri mame".