ronja
|
Ok, s 4letnico nimam nekih problemov kar se uboganja tiče (zna bit pa težka drugače;), z 2,5 letnico se moram pa včasih malo bolj potrudit, da me sliši. Če je zamišljena, reagiram enako kot reagirata oni, če sem jaz: "Ej, mami!"... oz. jaz "Ej, Ronja/Lejla/punci!" Navadno me potem pogledata in se zmenimo. To je torej, če ignoriranje ni namerno. Kadar me je katera namerno ignorirala, pa ji tega nisem omogočila: šla sem do nje, jo prijela in zahtevala, da me pogleda v oči. Ko enkrat dobiš eye contact, se da marsikaj zmenit - ker blesavi tile mali niso . Če Lejla še kar noče naredit, kar smo se zmenile, potem jo odnesem v drugo sobo in rečem, da lahko pride ven, ko bo hotela pospravit (navadno je pri njej to problem;). In ko jo položim na posteljo (sproti poberem igrače, če so na najini postelji, sicer bi se tam mirno zaigrala;), se zjoka in jo vprašam, če je za, da se zmeniva - je za in potem sodelujemo. To je to. Nič strašnega. Res pa je, da obe vesta, da če se nekaj zmenimo, ne bova popustila - doslednost se resnično obnese. Parkrat ko je bilo kaj resnično nesprejemljivega (recimo letos na morju je Lejla začela Ronjo grist in tega ne bom dopušala pa pika!), pa sem bila bolj ostra. Ker se Lejla ni hotela zmenit, sem jo držala v naročju in se je drla in zganjala histerijo vsaj 10 min. na polno, pa potem še nekaj časa... Vse skup je trajalo več kot pol ure. Ampak ni šans, da bi takrat popustila. Držala sem jo tako trdno, da me ni mogla brcnit in ji povedala, da je niti pod razno ne mislim spustit, dokler se ne zmeniva. Na koncu sem bila čist mokra in zadevo sva morali ponovit še 1x v malo milejši obliki, ampak mala je nehala grist . Je ugotovila, da tu pa ni pardona. Ker to je pa res ne! Pretepali se ne bomo in pika! Midva se ne, midva ne tepeva njiju in tudi onidve se lahko drugače zmenita - ker se znata. Nočem, da se potem tudi, ko se L. heca, R. res boji in potem beži pred njo ali pa da bi jo nazaj kresnila - to se mi tudi ne zdi način, da se mi bosta pretepali, ko je jači...