ronja
|
Zdej me zanima predvsem, kako naj otrokoma (3 in 4,5 let) razložim-razloživa, da ne bomo več živeli vsi skupaj, da se ločujeva? Še jaz nisem trdna in se bojim, da bom bruhnila v jok (vem, ne smem pred njima)? kako jima na najbolj preprost in neboleč način to sporočiti? kaj naj rečem - dobesedno. Kako? Iskreno, čim bolj iskreno, tem boljše. Vse, kar ne bo iskreno, bosta začutila in si razlagala po svoje - poznaš otroško domišljijo in si lahko misliš, da si lahko narišeta stvari veliko bolj čudne, kot so. Če bosta iskrena, se tudi ne bosta zaplezala v razne laži in na vsa vprašanja bo lažje odgovoriti. Ja, seveda smeš jokat pred njima - saj tudi če ne jokaš, bosta čutila, da ti je hudo - tako samo reagiraš v skladu s svojimi čustvi, kar je za moje pojme dobro, da otroci vidijo in se naučijo. Da vejo, da ni treba vedno igrat heroja, da vejo, da je mami (in oči) samo človek, da ima svoja čustva in da je tudi njima hudo ob ločitvi, ne samo otrokoma. Se bosta po moje počutila manj sama v svoji žalosti, pa tudi tebi bo lažje, če se ti ne bo treba delat skale. Boste skupaj odžalovali in šli skupaj naprej. Dobesedno bi jaz rekla nekako tako: "Lubici moji, z očijem sva se odločila, da ne bomo več živeli skupaj - vendar pa se boste vi še vedno veliko videvali - vsak teden bosta 1 (ali več, kakor se boste zmenili) dan z očijem, pa vsak drugi vikend bosta cel vikend pri njem. Še vedno boste šli skup na sladoled, v zoo... (karkoli so pač imeli oni kot "očijev čas"). Oba z očijem vaju imava zelo zelo rada in to se ne bo nikoli spremenilo. Tudi nama je zelo hudo, ampak drugače ne znava in se nama zdi to najboljša rešitev. Tako se midva ne bova kregala, vidva bosta pa še vedno imela svojo mamico in očija." Če se le da, se zmenita vsaj toliko, da to skupaj lepo povesta otrokom. Brez kakršnih koli detajlov (kdo je koga varal, na primer), da se pač ne razumeta in se kregata (kar je gotovo res, če gresta narazen) in sta se zato tako odločila. ekateri so namreč mnenja, da so še premajhni itd Premajhni? Madona, si ne predstavljam, da ne bi Ronij rzložila, zakaj se gre - pa je stara 2 leti! Še če gre oči na teren za par dni ali službeno pot, ji moram razložit, kam je šel! Pa saj otrok opazi, da očeta ni več doma, madona! Če se pa oni selijo, pa sploh! Da jim ne bi nič rekla - ma, to je res čudno!
|