Gina
|
Hojla, lara. Veš kaj se meni zdi, da se otroci že rodijo s čisto različnim karakterjem in čisto različnimi potrebami. In tukaj smo zdaj na tej točki, kjer trdim, da se z vzgojo ne da vsega narediti in kjer trdim, da je z nekaterimi otroci veliko lažje delati kot z drugimi. Pri kakšnem otroku takoj dosežeš svoje, pri kakšnem se moraš na pol pretrgati, pa ne dosežeš niti pol toliko. Pri nas je bilo podobno, samo da je moj mali brat maltretiral mene. Enostavno je bilo tako kot pri teji, ni me prenesel od rojstva naprej. Tako zelo fajn bi mu bilo, če bi imel starše zase, če bi bil edinec. In veš kaj, moja ta srednja punčka je enake sorte. Od malega je maltretirala ta velikega. Samo da se je meni smilila, ker je bila takrat ta mala, pa ta velikega smo vzgajali, da ne sme nazaj udarit, pa da mora biti vedno prijazen, pa dalo se ga je obrnit v tej smeri. Kar potrpel je vedno. Potem je dolga leta prenašal ščipanje, dokler ni moj novi partner pogruntal, kaj sploh ta mala dela. Potem je vzel v roke ta velikega in mu razložil, da se mora branit in da naj jo veselo toliko nazaj, kot je ona njega. Na začetku je bil jok in stok, da ga bom jaz kregala, če jo bo nazaj, in si ni upal sploh!!! Matr, a ne, kaj starši počnemo včasih, kako velike napake delamo, no vsaj jaz sem jih, ko sem ga preveč v miroljubnega vzgajala! Skratka, Lara, vem da se totalno nepedagoško sliši, ampak jaz bi: - ta veliko veliko crkljala, ker to očitno rabi (ali pač posvečala tako pozornost, kot jo potrebuje) - ta veliko vedno nazaj (iz razloga, ker ima micena edino tebe ali tvojega, ki jo lahko fizično branita in sta to celo dolžna počet) Jaz sem prepričana, da je vedno ne udariš nazaj, ker se ti srce trga ob tem in ker si prepričana, da se z besedo tudi kaj doseže - skratka, ker te peče vest. Ampak veš, pri vseh otrocih beseda pač ne zaleže, res ne. In edino takrat, ko te nekdo udari (fizično se spravi nate), se lahko braniš (fizično). A bi otroku pustila, da tebe udari???? A ga ne bi nazaj? A če udari dojenčka, pa ti dojenčka ne smeš branit, biti njegov zastopnik? Ne vem no, nimam več samo enega otroka, ki se mu je dalo vse dopovedti, da bi še živela v iluzijah, da lepa beseda lepo mesto najde. Ne pri otrocih, ki zelo vidijo sebe in svoje potrebe. Tam to odpade. Lahko se poslužiš druge metode, pa jo zapreš v sobo vedno, ko naredi kaj podobnega. Edina stvar, ki je ne smeš naredit je ta, da je ne smeš pustit brez posledic. Ne smeš je nagraditi za njeno dejanje. In če jo ignoriraš, je to isto, kot da bi jo nagradila. Preberi knjigo: Odgovarjanja. Ta mi je bila zadnje čase zelo všeč. lp
|