taška30
|
Hoj! Jaz sem začela pri par dni manj kot 5 mesecih. Sicer sem mislila samo dojiti do 6.meseca, potem sem pa našega pediatra mimogrede vprašala na pregledu kako kaj z gosto hrano in je rekel, da lahko kar malo začnemo. No, to kar mi je on svetoval za začetek, je pri vseh, ki sem jim povedala, izzvalo hudo začudenje. In sicer: banana in naribano (ne kuhano) jabolko v razmerju 1:1 in razredčeno s pomarančnim sokom. Tako! In jaz sem to naredila. In mali ni nič škodilo. Potem sem probala še breskev, hruško, korenček...v različnih kombinacijah, dlje še nismo prišli. Sokov nič. Moram pa povedat, da sem zelo vesela, da nisem čakala do 6. meseca, ker...stvar sploh ni tako preprosta kot se zdi. No, vsaj pri naši punci ne, nekateri pač že takoj zapopadejo vse kar jim ponudiš. Namreč, kake 10 dni je trajalo, da je sploh skapirala, da je treba hrano požirati dol. Do takrat je vse, kar je šlo v usta, stegnila jeziček in je šlo ven. Pa ne, da ji ne bi bil okus všeč, pač pa enostavno ni znala, ker je do tedaj poznala le joško (tudi vode ali čaja ni nikoli hotela piti ne po žlici, ne po flaši, tudi poleti pri 35°) No, evo, potem se je nekako naučila in zdaj že kakšne 14 dni uvajamo razne ouse, 1x na dan dopoldne, 'hranjenje' traja tudi po 45 minut in vsega skupaj poje največ 3 male žličke - če ima dober dan, drugače pol manj. Sicer rada je in zadovoljno gode zraven, ampak tako počaaaaasi, po 45 minutah ima pa itak dost tega hecanja in hoče dol iz stolčka. Tako da, tudi približno še nismo na tem, da bi zamenjali en cel obrok, pa še nekaj časa ne bomo očitno. Vsakič jo potem dojim, kot da te goste hrane ne bi bilo. Zato, še enkrat pravim, hvala bogu, da sem začela malo prej. Če bi pri 6 mesecih, bi ga takole sračkali do 7-8 meseca recimo, takrat pa otrok zares rabi še kaj drugega poleg mleka, ker zaloge železa po 6. mesecu skopnijo, pol bi se pa sekirala, ko ne bi nič spravila vanjo. Ah, saj nikoli nismo dost pametni. Vem, da zdaj pravijo, da je dojenje do 6.meseca povsem zadostuje, ampak koneckoncev naša generacija je pri 3 mesecih že začela jesti razne kašice, tudi mesne, pa nimamo ne vem kakih hudih alergij, s katerimi zdaj strašijo. Pa ta stavek: 'dojenje zadostuje do 6.meseca' je malo zavajajoč za moje pojme. že res da je dovolj, ampak po 6. mesecu pa ni več dovolj. Kako pa naj otrok, ki je od rojstva do 6 meseca poznal le joško, pri 6.mesecih in enemu dnevu kar veselo snede 1 obrok goste hrane, če še žlice ni nikoli videl? Zdej pa že nakladam... bom nehala! Lep pozdravček, Taška
|