ronja
|
Smokvica, možno da je problem v: - tem, da ima preveč igrač - to lahko rešiš z rotiranjem igrač - mi imamo eno polico v garderobi, kjer imamo gor vse igrače, ki niso dnevno v uporabi in jih dava ven, kadar si jih zaželijo ali je ravno kaka taka tema (velika noč in zajčki, recimo) ali pač po potrebi. Strokovnjaki pravijo, da če je manj izbire, se otroci dostikrat bolj igrajo. Pri nas smo dali nekaj igrač stran (takrat še v garažo) zaradi prostorske stiske, vendar mi je bilo vedno všeč gledat, kako se igrajo z vsem naenkrat - kaj naredijo iz vsega skup - čisto druge uporabe najdejo:). Vendar niso vsi otroci taki... Tako da bo mogoče to pomagalo. Moji se sicer radi igrajo z igračami, tudi če je overload, ampak meni ni všeč, če se utapljam v igračah, zato jih damo nekaj tja (recimo lutkovno gledališče, barbice, par avtomobilčkov, sestavljank, pol pliškotov...) - tem, da nima PRAVIH igrač, ki njo zanimajo. To lahko rešiš tako, da ji kupiš igrače, ki so napisane njej na kožo. Kot si videla na mojem primeru se otroci ne navdušijo vedno nad vsem. Ok, vsi imajo radi vodo in večinoma tudi packanje, ampak so si različni. Najdi to, kar njo veseli, saj jo pozna in verjetno veš, kaj rada počne... - tem, da so igrače zanič - plastik fantastik je velikokrat nekvaliteten in ne omogoča tako zelo "odprte igre" (da je pač ena uporaba in to je to - saj otroci, ki so že navajeni na tako igro, si sami zmislijo nove uporabe, vendar taki otroci navadno tudi rajši izberejo druge igrače). Ravnokar je dobil mali ksilofon - zadeva je tako zelo razglašena, da nima smisla. Mu bom kupila uglašenega, lesenega za naslednji praznik. Seveda niso vse plastične reči zanič - recimo lego kocke, avtomobilčki in par punčk je čisto ok in lepo delajo, ni vse polomljeno, tudi v peskovniku in v bani imajo plastiko - sem za to, da se upošteva okoliščine, nisem nič zaprisežena;). Ampak raznorazne stvari, ki piskajo in so samo en cegu plastike... pa res ne spodbujajo domišljije in se vsaj naši nič kaj dosti ne igrajo s tem. Ali se polomijo, ali nehajo delat, ali samo vreščijo non stop - takih se izogibaj kupovat. Otroci praviloma radi posnemajo nas, odrasle (starše, vzgojitelje, babice,...) Torej premisli, kaj ti delaš - to bo hotela delat še ona (garantirano, preverjeno kolikorkrat hočeš:D). Če ti vsak dan kuhaš, bo verjetno hotela kuhat tudi ona. Če ti veliko likaš, ji bo mali likalnik zanimiv, sicer pa ne. Če ti rada ustvarjaš, je velika verjetnost, da jo bo vsaj kaka reč potegnila. Če je športen tip, bo rada plezala, zabaven ji bo poligon - enkrat ga naredi, naslednjič ga bo že sama (brez skrbi;). Če je umetniška dušica, naj pač slika, riše in gnete, pospiava bleščice ipd... saj ni treba, da se igra z igračami, če ji je to bolj všeč. Če je mala packonka, bo uživala v blatu, prstnih barvah, peni za britje, itd... Če je mala raziskovalka, bo uživala v poskusih, sposodi si knjigico in delajta - ne rabiš večinoma nič eksotičnega, balone, čajne svečke in take domače reči;). Škatle, voda, stvari za prespiavat, za punčke bleščice (tudi za naketere fantke;),... so pa precej univerzalne stvari, ki jih res obožuje velika večina otrok. Našim je všeč vse, kar sem napisala, samo mam srečo s tamalimi...
< Sporočilo je popravil ronja -- 25.4.2014 12:17:02 >