biga
|
Moja starša sta se odločila, da bi vendarle uredila premoženjske zadeve. Torej: sestri bosta z izročilno pogodbo predala zidanico s parcelo. Jaz bom podpisala, da se strinjam, kot je pogoj. Ona ima potem rešeno, ker je že pred tem po darilni pogodbi dobila hišo, v kateri živi z družino. Mi smo potem kupili drugo, v kateri zdaj v mansardi živim z družino, spodaj sta starša. Odločiti se moramo, kako rešiti zadevo. Jaz bom enako kot sestra po izročilni pogodbi dobila vikend, ona podpiše. S hišo je pa malo problem. Moja dva bi na naju prepisala zaenkrat le mansardo, ki sva so uredila (po izročilni pogodbi), po njuni smrti pa še preostanek hiše. Vidim namreč, da ne bi rada takoj izročila celotne hiše. Zdaj me pa zanima: če to naredita tako, kako se lahko zavarujem, da ne bo po njuni smrti polovice hiše zahtevala sestra? Ker pri izročilni pogodbi mora podpisati, da se strinja, torej za mansardo bo, za preostanek hiše bi pa starša verjetno naredila oporoko. Ali lahko naredimo že prej tako, da podpiše in se odreče polovici hiše, čeprav jo bom v celoti dobila šele po smrti? Ali pa recimo, da se odločimo, da dobiva z možem celotno hišo po smrti?Kako se lahko že zdaj zavarujeva, da ne bi sestra zahtevala kakih deležev? Starša sta jasna: sestri hiša in zidanica, meni vikend in hiša, v kateri smo zdaj. Nenazadnje sva dala polovico denarja pri obnovi strehe, fasade in ogrevanja. Ampak za to moraš seveda imeti račune, ki jih nimamo, niti za mansardo, ker sva delala vse s pomočjo prijateljev in znancev. Nama je v bistvu vseeno, tudi če dobiva celo hišo po smrti staršev, samo da bo res najina, da ne bo sestra zahtevala nobenih pravic. Katera pogodba je torej primerna?
|