marita
|
- bereva pravljice, - skupaj gledava risanke in se o njih pogovarjava, - veliko pojeva, - najrajš skače po svoji postelji (drugje ne dovolimo), - ko se naskače, si podajava kakšno cunjo ali robček in si mečeva iz ene postelje na drugo, - žogava se, z atijem pa zunaj nogomet trenirata, - kocke boljš ona sestavlja kot jaz, -na risalno tablo ji rišemo živali ali mamico, atija, njo, kuža. Jaz rišem, ona pa govori kaj naj nakracam, -zelo rada striže s škarjami, barva pobarvanke, -sestavljava puzle, -gledava fotoalbum in se pogovarjava kdo je na sliki, -rada čisti vse naokrog s čistilnimi robčki za rito pucat , ji dam ene dva robčka in začne vse glancat okol sebe, na koncu pa še sebe. Ha, ha, ha -skoz oblačva in preoblačva njene dojenčke, punčke, skoz ene cunje gor in dol vleče, pa taprave plenice jim hoče gor montirat, js ji pa asistiram. Najrajš ima dojenčkaste cunje, pol jih pa gor na svoje dojenčke in punčke vleče, -zelo rada se kopa v banjici, js zraven nje sedim in se pogovarjava. Naša punca je stara 3 leta in se pozna, da sem trenutno na bolniški, ona je pa še doma, tako da res veliko časa preživiva skupaj. Septembra gre pa v vrtec. To je nekako kaj počneva znotraj hiše, smo pa ogromno zunaj. No sedaj, ko sem v bolniški jo ima zunaj predvsem ati in tašča. Tam pa je spet kup aktivnosti, ki jih lahko počneš z otrokom: - najrajš zaliva rože s svojo kanglico, - rada nabira rožice za mamico, sedaj ko sem doma imam vsak dan drug šopek, - rada pelje kuža na sprehod, seveda v spremstvu odraslega, - ker smo doma na manjši kmetiji, veliko tudi pomaga pri raznih opravilih: ima svoje grablje, lopatko in razno orodje, tako da vedno pomaga. Če spravljajo drva, grabi žaganje in ga nosi s svojo lopatko v kanglo. To ji je ful všeč, men pa še boljš, ker se ful zmatra. Mi je pa moja mami povedala v čem je fora: ko je bla ona mlada in je imela mene in sestro za rihtat, ni blo nikol dovolj časa, skoz je hitela. Zjutraj naju je za v vrtec oblačila, ker se je mudilo, midve bi se pa prepočasi sami oblekli...je rekla, da nama sploh ni dala možnosti biti samostojen, ker ni bilo časa, skoz se je mudilo. Rekla je, da sedaj pri moji punčki vidi, kako je fino, da otroku pustiš, da sam pomije kakšno svojo skodelico, pa čeprav je potem vse mokro okrog, ali da pomaga solato prat, tud če je slabo oprana in moraš še enkrat, pač da otroku dovoliš, da pomaga pri opravilih, tako se tudi uči teh stvari. Res je , da sedaj ko sem v bolniški imam čas in sedim zraven nje, ona pa v lavorju pomiva svoje skodelice in se ji to blazno super zdi, pa gor ima predpasnik in je sploh važna. Ali pa banjico po kopanju vedno za sabo pomije, zelo rada tudi stranišče pomiva z metlico , ne vem od kje to, skratka ful se zamoti, jaz pa samo zraven malo gledam, da kaj ne razbije. Matr sem pametna , no upam, da sem kaj pomagala, se pa res pozna, da sva cele dneve skupaj.
|