|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kaj ja in kaj ne!?
13.12.2008 20:15:33   
bankc
Z možem imava zadnje čase nestrinjanja, kaj lahko otrok pri starosti 18 mesecev počne.

Npr. jaz mu dovolim da mi v kuhinji pomaga oz. on kuha v plastičnih posodah, jaz pa v pravih.
Meni se to ne zdi nič takega, mož pa mi očita, da sinu vse dovolim. Pač je tako,da je sin ratal pravi kuhar in je sedaj kuholnica skuz z njim. user posted image
Poltelj gremo naprimer na spreho čez polje in moj zahteva od 1,5 letnika da bo hodil samo po cesti in nič po travi. Pa sem mu rekla, da naj mu pusti mal čez travo lavfat. On pa da ne, da se ne bo umazal.
Groza!

Kaj vi vašim otrokom pri tej starosti dovolite?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kaj ja in kaj ne!?
13.12.2008 20:19:54   
2 Sraki
Vse kar ne ogroža njegovega zdravja, kar ne naredi prevelike škode in da ne škodi drugim. No ja tega se kolikor toliko držim. Nekih osnovnih manir pa vsekakor ne spregledamo, da se zavihajo roka, da se ne popacka, da se je samo za mizo.

(odgovor članu bankc)
Neposredna povezava do sporočila: 2
13.12.2008 20:25:28   
ZmajTolovaj
Meni se zdi čisto normalno, da ti "pomaga" pri kuhanju, naša je stara 17m in tudi obožuje svoje plastične posodice in kuhalnice. Pa da leta sem in tja in se valda umaže. Kot pravi srakca, če ni nevarno, ji pustim vse.
Pri nas je NE: skakanje po kavču/postelji (se samo sedi ali leži), odpiranje omaric v kuhinji (kjer se lahko kaj razbije - pa ne zarad posode, ampak da se ne bi porezala - in kjer so čistila), obvezno se sedi za mizo, ko gremo čez cesto obvezno prijet mami/očija za roko, in ko so zobki zvečer enkrat umiti, samo še voda. Pri vsem drugem pa improviziramo.

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu 2 Sraki)
Neposredna povezava do sporočila: 3
13.12.2008 20:30:38   
Najaa
Pri nas je podobno, da je mož veliko bolj zatežen do tamale oz. zategnjen. Se kar nekaj boji, da se bo umazala, jaz pa mislim, da je raziskovanje zdravo, umazanijo bo pa že pralni stroj očistil.
Ne je pri nas, da se ne hodi s hrano ali pijačo v roki, da se na pločniku da roko... ne spomnem se zdaj več, ampak predvsem je ne takrat, ko se gre za varnost.
Kuhanje - tudi moja je kuhala z mano. Dala sem ji ene male posodice, kakšno kuhalnico in nekaj žlic in je imela dela za kar nekaj časa. user posted image

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 4
13.12.2008 21:03:48   
Naja31
Ne dovolimo tisto kar je življenjsko nevarno.
Kuhanje in tek po travi sigurno ne sodita sem.
Tvoj mož definitivno pretirava.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
13.12.2008 21:58:46   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Se strinjam.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 6
14.12.2008 10:37:52   
andie
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Se strinjam.

enakouser posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 7
14.12.2008 11:22:01   
mateyka
Pa sem mu rekla, da naj mu pusti mal čez travo lavfat. On pa da ne, da se ne bo umazal.

seveda. otrok se ne sme umazat do 18 leta. potem ga lahko umijemo.

user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu bankc)
Neposredna povezava do sporočila: 8
14.12.2008 11:36:20   
Shorty_
Ne je vse tisto kar ogroža njeno zdravje in varnost kot so že predhodnice napisale.
Je pa potem še nekaj stvari na seznamu ki pa morajo bit narejene če se mala strinja ali ne: umivanje zobkov, čiščenje noska, fenanaje ( v tem uživa), roko ko se gre čez cesto ali ob prometni cesti...

drugače pa tvoj možek malo pretirava, predlagam ti da mu pustiš otroka pa naj on skuha komplet kosilo ne da bi malega zamotil s pomaganjem v kuhinji.user posted image pa bo potem videl kaj je sprejemljivo in kaj neuser posted image Moj je sam pogruntal da je bolje če on popusti pri kaki nepomembni stvari ker smo potem vsi boljše volje user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
15.12.2008 15:30:47   
Nina00
IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj

Meni se zdi čisto normalno, da ti "pomaga" pri kuhanju, naša je stara 17m in tudi obožuje svoje plastične posodice in kuhalnice. Pa da leta sem in tja in se valda umaže. Kot pravi srakca, če ni nevarno, ji pustim vse.
Pri nas je NE: skakanje po kavču/postelji (se samo sedi ali leži), odpiranje omaric v kuhinji (kjer se lahko kaj razbije - pa ne zarad posode, ampak da se ne bi porezala - in kjer so čistila), obvezno se sedi za mizo, ko gremo čez cesto obvezno prijet mami/očija za roko, in ko so zobki zvečer enkrat umiti, samo še voda. Pri vsem drugem pa improviziramo.

Pri nas je zelo podobno. Saj s tem, ko s tabo "kuha" se tudi uči raznih spretnosti. Pa da 1,5 letni otrok ne bi tekal okoli in se umazal??? Saj cunje se operejo, a ne. Pa verjetno celo ti pereš in ne mož, tako da se mu ne pusti in ne omejuj otroka pri raziskovanju zaradi tega, ker gre tvojemu na živce nekaj dodatno omazanih loncev ali cunj. Zaupaj svoji presoji, z možem pa se poskusi pogovorit.

Neposredna povezava do sporočila: 10
15.12.2008 21:26:11   
roberta
reci možu naj se skulira. in to resno. seveda se otroku dovoli "kuhati" in "pomivati" in "pometati" in "sesati" in vse ostalo. če jim zdaj ne bomo nič dovolili in jih s tem tudi učili (npr. delovnih navad, ki so tako priljubljene pri starših, ko otrok začne enkrat v šolo hodit), bo še večji odpor, ko bomo mi hoteli, da vse to počnejo. in to z veseljem in nasmeškom na obrazu.

glede umazanije in otrok pa tako: to dvoje gre skupaj! čim več, tem bolje. prej ko bo to sprejel, bolje zanj. logično, da je otrok umazan, saj se plazi po tleh, raziskuje, se dotika z rokami, nogami, jezikom, očki, vsem kar ima. in obleke so, vsaj pri skuliranih otrocih skuliranih staršev, umazane nenehno (razen zjutraj 5 minut ko jih na sveže oblečemo). pa jih potem tudi ni treba nenehno preoblačevat. pač so malo popacani. pa kaj... fotoaparat v roke, pa se bomo vsi režali žez 20 let, a ne?

roberta

(odgovor članu bankc)
Neposredna povezava do sporočila: 11
15.12.2008 22:13:33   
Lona76
Moj sin je tudi z mano kuhal. In celo trebil mi je solato. Sicer je bila bolj zmečkana, ampak otroku se je zdelo fino in v kuhinji in pri gospodinjskih opravilih ga res ne mislim omejevati. Sedaj je star 5 let in z mano peče. Ker kot je ena napisala. Še hoteli bomo da kaj naredijo in ne bojo hoteli. Zakja? Ja kaj smo pa do takrat počeli?  Odvračali jih od dela. Tako je moje mnenje.
Če pa bi moj dragi rekel da otrok ne sme tečt čez travnik bi ga pa 100% navihano pogledala in še jaz stekla čez travnik. Vprašaj ga če on tega nikoli ni naredil. Je vedno hodil le po poti? Si ne želi biti kdaj umazan? Sem ena tistih zoprnih mam ki ji grejo na živce starši ki otrokom težijo ne to in ne ono ker se boš umazal. Halooo? A stroj ne obstaja? Otroku dajte gor trenirke in naj se zabavajo. To je zgolj moje osebno mnenje.

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 12
16.12.2008 1:26:50   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: bankc

On pa da ne, da se ne bo umazal.
Groza!

Kaj vi vašim otrokom pri tej starosti dovolite?

Ja, to pa je res groza. Da priganjaš tvojega moža, da pere vaše cunje na roke v potokuuser posted image  Prav nesramna si....

Mater bi mu jih napela.....da se ne bo umazaluser posted image  moj pride poleti not kot pujs, pa ga pač sčetkamo, cunje direkt v stroj in smo vsi srečni...še najbolj pa otrok, ker je neobremenjen.

Pravzaprav mu privoščim take male "sreče", ki si jih na deželi lahko privošči......recimo, smo šli na sprehod in je imel sosed narejen izkop za klet in je mali dobesedno zaronil v tisti 5 metrni kup izkopane zemlje....sva se z mojim dragim samo srečno nasmehnila, ko sva videla, kako je mali užival v kotaljenju po tisti zemlji....

Kuhanje je pa že od nekdaj zelo, zelo aktualno....pri treh mi nareže ves fižol za kuhanje...in prav dobro ve, da morajo "špički" v smetiuser posted image  

Dovolim mu ogromno eksperimentiranja v vseh pogledih, ki niso nevarni zanj....dovolim mu tudi včasih kakšne stvari, ki so potencialno nevarne, pa tudi se je že kaj zgodilo ampak ne morem mu stati vedno za ritjo...zaenkrat se je obneslo....

In to ni da mu dovoliš preveč.....to je da ga pripraviš na življenje....ki je tudi včasih umazano in včasih nevarno. Vendar se nevarnosti lažje izognemo, če jo poznamo.

...vox populi...

(odgovor članu bankc)
Neposredna povezava do sporočila: 13
16.12.2008 8:13:48   
Anonimen
Nikoli nisem otroku branila hoje po blatu, vodi, travi. Če dežuje ima škornje in veselo skače po lužah, da je mokra do glave (ima oblečen dežni komplet), ve pa da takega velikega skakanja ni, če ni primerno obuta.

Iz vrtca pride nemalokrat umazana in kaj potem. Meni je glavno, da uživa, da ji ni treba pazit kaj bo doma mama rekla na fleke.

Nikoli nismo skrivali pred njo tehnike in manjših stvari. V začetku sem CDje zlagala vsak dan, pote pa je pozabila na njih.

Škarje ima odkar pomnim, nož tudi vzame v roke. Kako se pa kaj naučijo, če vse naredimo namesto njih.

Ne sme pa skakati po kavču, ker lahko pade, s škarjami se ne hodi naokrog, ko kuhamo se ne skače po kuhinji, ker se hitro kaj zgodi.

(odgovor članu bankc)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
16.12.2008 13:56:12   
lunca77
Ne dela se nevarnih stvari, ne pa umazanih. Me včasih zamika ko vidim kakšna štala bo iz vsega skupaj nastala, da bi prepovedala, pa se zadržim - skoraj vedno user posted image
Otroci so otroci ne pa majhni odrasli.

(odgovor članu bankc)
Neposredna povezava do sporočila: 15
16.12.2008 14:16:13   
ThinkPink
Tudi pri nas je tati bolj tečen glede tega, kaj lahko in kaj ne. Jaz dovolim, da mi zmeče vse piskre ven, medtem ko kuham (ker drugače mi ne bi uspelo), ko greva ven, ji dovolim, da skače po lužah in je umazana do vratu (saj pa imamo pralni stroj zato). Doma pa imava tako vedno totalko, da ne govorim, kakšna je ko je kosilo.  Jaz pač veliko dopuščam, ker če si sam z otrokom in moraš kaj narediti, je pač enostavneje, da dovoliš, da ti zmeče vse piskre ven, kot pa samo skačeš za otrokom in ne, ne, ne, pa ne tega, pa ne onega... Ko sta pa sama z atijem, pa ati vse pospravlja za njo in se čudi, zakaj meni ne uspe. ja, je razlika, če si sam z otrokom eno uro ali pa 10 ur. Verjetno so atiji zato bolj dosledni.

(odgovor članu lunca77)
Neposredna povezava do sporočila: 16
16.12.2008 14:23:32   
ZmajTolovaj
Ja, fotri majo čas komplicirat user posted image user posted image

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 17
16.12.2008 14:28:49   
nky 23
naš ata pa tamalemu vse dovoli, je njegov sinko, in sem jaz tista, ki malo zateguje vajeti, ampak res kar je lahko nevarno zanj, po travi pa naj leta kolikor ga je volja, kuha itak, saj je "ata" kuhar, kako naj mu to preprečim, ne veliko mu dovolim, kar je seveda v mejah normaleuser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 18
18.12.2008 15:15:16   
julam
Uf, a sem jest edina, ki tudi prakticira hojo po potki? Meni gre pa na živce, ko folk hodi čez travo tam, kjer ni treba. In to navajam tudi otroke, kjer so potke, hodimo po potki, ker zato so. Pa ne zato, da ne bi bili umazani. Drugo so otroška travnata igrišča, tam se leta okoli in naokoli. Ali pa v gozdu, na travniku, v hribih,... Mi grejo tudi odrasli na živce, ki si delajo bližnjice preko trave, samo da naredijo 2 koraka manj. In se tako ustvarjajo 'potke', ki temu niso bile namen. Hja, tako sem bila tudi jaz vzgojena user posted image  user posted image  user posted image .

Glede ostalega pa se strinjam z ostalimi, še posebno z Lono76 - če jim sedaj ne bomo pustili, potem jih bomo tudi kasneje težko pripravili. Mi že od dojenčka naprej skupaj sesamo, pomivamo po tleh, kuhamo - dokler sta bila dojenčka, smo za sabo vlekli trip-trap, potem pa veselo četica en za drugim. Pa tavelikega že zdaj popušča vnema, pri 3,8 letih, mu ni več zanimivo sesanje, brisanje prahu...

NE pri nas je za skakanje po kavču, tudi pretirano skakanje po tleh (zaradi sosedov, ker blok res kar doni, ko naša dva fanta začneta akcijo), hranjenje je za mizo, prav tako risanje, roka ob večji cesti, čez cesto, ... . Sicer pa spodbujam samostojnost, da si sama namažeta kruh (bolj ali manj uspešno), da pripravita mizo za kosilo, da odneseta za sabo krožnik/skodelico, vržeta smeti v koš, tavelik sam naredi sveže stisnjen pomarančni sok, sam olupi kostanj, mandarino. Edino ostrih nožev mu še ne dam, škraje itak že v vrtcu uporabljajo. Tamali 2,3leta pa itak noče v ničemer zaostajat, tako da gre zadeva kar sama spontano naprej.

Se pa strinjam, da so možeki ponavadi bolj zaguleni. Verjetno tudi zato, ker premalo poznajo otroke (zaradi pomanjkanj časa) in ne vedo dobro, česa vse so dejansko že sposobni.

(odgovor članu nky 23)
Neposredna povezava do sporočila: 19
19.12.2008 10:51:01   
lilka
Ja moj možek je pa ponavadi tolerantnejši od mene.....user posted image

Absolutno ne dovolim stvari, ki so nevarne to itak, stara je 19M:

Ne dovolim tudi odpiranja elemntov in omar, da bi cunje ven vlačila, iz kuhinjskih si pa vedno lahko vzame 1 posodo in jaz ji dam kuhlo in kuhava(to so naši komprosimi, eno stavr si sam izbereš, ostalo pustiš), vse posode ne dovolim. Dovolim tudi pisat po 1 steni, dovolim tudi skaknje po postelji, če sva midva zraven, mi smo doma na podeželju tako da nimamo nekih park potk in je hoja povsod dovoljena in na umazanost niti slučajno ne gledamo.
Vztrajam pri tem, da je pri mizi, da ne hodi s kozarcem naokoli amapak popije in ga odloži, ker hoče pit samo iz steklenih in je lahko nevarno, pa že zdaj navajam da pomaga igrače pospravljat, sej jih v vrtcu tudi, ne vem zakaj jih doma nebi, sej je že sposobna. Splošno gledano, marsikaj dovolim in marsikaj tudi ne, nekje na sredi sem.....

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu julam)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?