|
RE: jemanje železa,kako? 26.7.2008 21:33:59
|
|
|
|
Anonimen
|
klik Ideja je dobra, vendar naj bi železove preparate dajali na tešče, torej ne zmešane v hrano, kajti v tem primeru je vsrkanje železa iz črevesja zelo majhno (še posebej, če je zraven mleko). Floradix, Endovital-to so zdravilni pripomočki in ne zdravila. Delujejo ugodno in jih seveda lahko poskusite, kot dodatek. Aktiferin pa so zelo dobre kapljice, če Legoferja ne more, potem vam svetujem Aktiferin, le doziranje si morate sami ogledati, ker to zdravilo ni registrirano v Sloveniji in mi podatki o doziranju niso dostopni. Legofer je sicer odličen, vendar je žal res, da je primerna količina železa v veliki količini sirupa. Jaz običajno predpišem Ferrum Lek, ki ga dajemo v manjši količini (npr.2x dnevno pol žličke). Po železu naj kakšno uro ne pije mleka, prav tako pred železom. Zraven pa dodajte še sok rdeče pese, mnogo sadja in zelenjave. tudi tukaj V. Snovi, ki vplivajo na absorpcijo železa 1. Dejavniki, ki znižujejo absorpcijo železa Fitati To so soli inozitol heksafosfata v otrobih, moki, sadju, grozdju, oreščkih, v žitnih zrnih in zelenjavi. 90% jih je v žitnih jedeh. Vežejo železo in onemogočajo njegovo absorpcijo. Njegovo absorpcijo zavirajo tudi fosfati. Fenolne spojine Rastline vsebujejo fenolne spojine, ki jih varujejo pred insekti, živalmi in človekom. Galolilna skupina nekaterih fenolnih spojin zavira absorpcijo železa. Hrana, ki vsebuje polifenole: čaj, kava, kakav, zelenjava (špinača) in začimbe (origano), zmanjša absorpcijo železa. Kalcij Kalcijeve soli in mlečni izdelki (mleko, jogurt, skuta, sir) zavirajo absorpcijo železa. Kozarec mleka zniža absorpcijo železa za polovico. Proteini soje Sojini pripravki vsebujejo fitate, ki znižujejo količino absorbiranega železa. 2. Dejavniki, ki povečujejo absorpcijo železa Askorbinska kislina Vitamin C povečuje absorpcijo nehemskega železa, saj kot antioksidant reducira železo iz tri- (feri) v dvovalentno (fero) obliko, ki se lahko absorbira. Meso, ribe in morski sadeži Vsa ta živila pospešujejo in povečujejo absorpcijo železa v hemski in v nehemski obliki. Organske kisline Citronska, jantarna, mlečna kislina, ipd. povečujejo absorpcijo nehemskega železa. Tudi kislo zelje jo povečuje. pa tukaj Katera hrana vsebuje železo? Na veselje naših najmlajših veliko tega pomembnega minerala vsebuje jedilna čokolada, goveje meso, bela soja in mandeljni, leča in sardine. Hemsko železo iz mesa in rib se bolje absorbira od nehemskega iz rastlinskih virov, zato moramo rastlinske hrane za isti učinek pojesti nekoliko več. Nikakor ne drži, da s pretehtano vegetarijansko prehrano, ki je za naš sedeči življenjski slog v mnogih pogledih zelo zdrava, ne moremo zaužiti dovolj železa. Poleg vsebnosti železa v hrani bodimo pozorni tudi na snovi, ki zmanjšujejo absorpcijo železa – fitati in vlaknine v zelenjavi, neoluščenih žitih in oreščkih, kalcij in fosfor v mleku in tanin v pravem čaju in kavi. Te učinke lahko delno nevtralizira hkratno uživanje hrane, ki vsebuje vitamin C, vitamin A in riboflavin (B2), saj ta mikrohranila pospešujejo absorpcijo železa v črevesju. Dobro je torej, da z železom bogate obroke (meso, stročnice ali polnozrnata žita) kombiniramo z vitamini bogato svežo zelenjavo ali sadjem, med obroki in neposredno po obedu pa se raje izogibajmo pitju mleka, prave kave in pravega čaja.
|
|
|