uršula83
|
IZVIRNO SPOROČILO: pelin A se vam ne zdi nenavadno, da po dveh, treh mesecih v vrtcu pa kar lahko začnejo jesti tudi nepasirano hrano!? Jaz bi se vprašala kje jaz kot mati delam napako (izvzeti seveda tisti z zdravstvenimi težavami, ki tudi po dveh mesecih vrtca še ne jedo nepasirano).Saj v vrtcu ni nič veliko drugače kot doma, samo verjetno je red malo boljši in ne moremo vsem pasirat po dolgem in počes (v skupini je velikokrat tudi 14 enoletnikov). Draga Alena verjamem , da te skrbi in te tudi lahko po malem. Ne morete si predstavljati, kako je to nerodno in hkrati nevarno , če otročka še po prvem letu ne navajate na hrano v kosih in le na pasirano. Zakaj do strele pa imajo potem zobe!? V vrtcu potem nemalokrat segajo tudi po tisti nepasirani hrani in s tistimi, ki niso navajeni nobene stvari gristi imamo velikokrat velike težave. Se mi je že zgodilo, da je bilo potrebno koga že okrog obračati on mu z roko vleči ven košček kruha, da se ni zadušoil.Halo! Ali sploh veste kakšno slabo uslugo delate vašim malčkom , ko jim vse spasirate? Seveda bruhajo, ko jim v grlo zleze košček hrane, ko pa niso navajeni gristi.Vsi osveščeni starši vedo, da se otroku takoj , ko dobi prve zobke lahko da kaj tršega in v koščkih ( žemljica, košček sadje, piškotek...), da se navadi na grizenje in ne le požiranje.Na vse to je treba misliti prej in ne šele ob prvem letu ali celo kasneje... Tole pa pomoje ne bo držal! Naš je dobil prvi zob pri 11 mesecih, 2. kmalu zatem. Ampak pri 1 letu sta bla čist majčkena zobka, si ni mogu lih kej velik pomagat. Pa košček sadja se pomoje tut ne da ravno otroku takoj ko zobke dobi, nekateri pri 6 mesecih in prej. No vsaj pri našem si ne morem predstavljat, da bi pri 6 mesecih sadje jedu u koščkih. Drugač pa naš je bil enak, do 1 leta ful problemi, nč pojedu, še riža ne, gresa, NIČ! Skos mu je šlo na bruhanje. Potem pa sem začela s kruhom, majhni, majhni koščki in postopoma večji. To je kar hitro osvojil. Po tem pa se mu je kar odprlo. Sedaj pri 13 mesecih je VSE, sam poje žemljo, ali sendvič s salamo, banano, čokoladico, rižoto, makarončke mal stlačene, res vse. V enem tednu je tako napredoval, da ne moremo verjeti. Ima pa 6 zobkov (od tega 2 čist majčkena). Mislim da je vsak otrok drugačen, sem pa že večkrat videla ja 6 mesečnike same jesti žemljo, čokoladico... Daj otroku čas. Pa potrpežljivost. Aja glede vrtca pa pri nas NE PASIRAJO, sem se pa zmenila, da sem dala vedno s sabo frutek, če bi bila res kriza, da ne bi bil lačen. Dali so mu ga samo 2x, potem ni bilo več potrebe.