DaisyE
|
Nove oznake testov PAP so A, B in C - vsaj tako je meni rekla ginekologinja. Včasih so bile oznake od 1 do 5. S testom PAP ugotavljajo predrakave spremembe na materničnem vratu. Če je PAP A je vse ok, če je C pa ni. Kakšno spremembo pomeni C ne vem, mogoče bi bilo najbolje vprašat Pušenjaka na sosednjem forumu. Po starih oznakah je bilo tako, da je pap1 pomenil da je vse ok, pap5 pa, da imaš raka na materničnem vratu. Spremembe same pa ne pomenijo nujno rakavih celic. Slabši pap je lahko tudi posledica pogostih vnetij. Jaz sem imela slab pap dolga leta, poleg njega pa tudi vnetja. Ko je ginekologinja pozdravila to, je bil tudi pap ok. Kaj zdaj to pomeni za samo zanositev? Če spremembe niso hude, potem to vse skupaj ni nič. Zanositve niti namanj ne ovira in nikakor ne škodi nosečnosti. Če je pap nekoliko slabši, opravi ginekolog v ordinaciji poseg (mislim, da konizacijo - ne vem), ki je hiter in preprost, z njim pa ti odstrani spremenjene celice. Tudi to samo po sebi ni noben problem za zanositev, mislim da tudi za nosečnost ne, ker se mi zdi da pri tem posegu ne odrežejo materničnega vratu (ampak nisem prepričana). Če je pa pap najslabše možne sorte (rak), potem ti morajo pa v bolnici opravit operativen poseg, s katerim odrežejo del materničnega vratu. Tole je pa že večji hudič, ker je nosečnost po tem posegu smatrana za rizično, saj maternični vrat ne more opravljat svoje funkcije. Ko so pri meni odkrili pap2 mi je ginekolog to razložil na tak način. Rekel je, da ti v primeru, da je pap tako slab, da bi zahteval operacijo, najprej svetujejo zanositev, saj se situacija na materničnem vratu naj med tem ne bi slabšala, ko varno donosiš in rodiš pa opravijo poseg. Potem ti odsvetujejo nosečnost. Koliko je to, kar sem napisala, res ali ne ne vem, tako mi je takrat povedal ginekolog. Preden pa te začne bit strah, se pa najprej pozanimaj, kaj pomeni tale oznaka pap. Lahko, da ni vse skupaj nič.