Čili 1
|
Moj bivši delodajalec je meni vsak konec leta dajal v podpis novo pogodbo o zaposlitvi za določen čas 1 leta. Vsega skupaj sem bila pri njemu zaposlena nekaj več kot 5 let (že tu je torej podana kršitev). Pri njemu sem opravila ogromno nadur, za katere sva bila že od začetka dogovorjena, da jih bom lahko pokoristila, ne bo pa mi jih izplačeval. No...nobene od teh nadur nisem pokoristila, še redni letni dopust mi je razdrobil na prafaktorje, tako da si niti normalnih počitnic nisem mogla privoščit (spet kršitev zakona). Dosti rednega letnega dopusta mi je zato tudi šlo v nič. Ko mi je predzadnjič dal v podpis pogodbo o zaposlitvi za 1 leto, mi je rekel: glej, da ne boš zanosila, ker jst ne rabim nosečnice, ampak eno, da bo dela. Pogodbo sem podpisala in čez nekaj dni ugotovila, da sem noseča, začela krvaveti in morala v 6 tednu na bolniško. Delodajalcu sem takoj po pravici povedala, kako stvari stojijo. Rekel je, da me bo mel zaposleno natanko toliko časa, kolikor je dolžan (beri: z mano ne bo mel stroškov) in niti dneva več. Celo nosečnost sem bila v bolniški. Sledila je porodniška. Med porodniško se mi je iztekla tudi zadnja pogodba o zaposlitvi za določen čas. Poklical me je na sestanek, kjer mi je rekel, da mi bo še podaljšal do konca porodniške, če bom ob izteku porodniške sama dala odpoved. S tem se nisem strinjala, zato tut nisem podpisala pogodbe. Ker mi je podaljševal več, ko tri leta, ker mi ni izplačeval nadur, ker mi ni dovolil normalno koristiti rednega letnega dopusta, ker sem preveč poznala poslovanje v podjetju, ker je moj bližnji sorodnik delovni inšpektor....mi je poslal dopis, da je moja pogodba o zaposlitvi za določen čas, prerasla v pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. In pol je šel po zakonu...čakanje na delo doma, odpoved iz poslovnega razloga (češ, da zarad recesje ukinja moje delovno mesto), odpovedni rok, izplačilo odpravnine, nadur... Bi mu lahko še kej ponagajala? Bi, sam nisem. S temi ljudmi pač nisem želela met več nobenga opravka. Žal mi je edin, da sem ga pozabla stisnt še za račune za GSM,ker sem svoj telefon morala uporabljati za podjetje (in tega je bilo ogromno). Vse to sigurno ni lepo in prav soncica01, ampak v takih primerih ponavadi že od prej nekaj hudo škripa v odnosu delavec- delodajalec. Krivda je lahko na strani delavca, lahko je idiot delodajalec,...Pri meni vsaj je bilo tako, da se je to v bistvu kuhalo 5 let. To se ni zgodilo zgolj zaradi moje zanositve. In jaz po zaključeni porodniški na noben način nisem silila nazaj v tako delovno okolje, ne glede na zakon pa na moje pravice, pa finance. So pa moji živci in dostojanstvo več vredni. Zahtevala sem odpravnino in ostalo, kar sem menila da mi po zakonu pripada in zaprla ta vrata za seboj. Še neki...ker je na forumu verjetno tut kaka delodajalka/delodajalec, vseh definitivno ne gre metati v isti koš, je pa res, da že iz narave razmerja med delavcem in delodajalcem izrašča konflikt interesov in to tut zakon težko v celoti prepreči. Lp, Čili
< Sporočilo je popravil Čili 1 -- 20.4.2010 21:41:19 >
|