Gina
|
Vi lahko sklenete pogodbo, ni pa vam treba izplačati nobenega nujnega deleža, dokler babica ne umre. To je vaša interna pogodba med babico in vami. Seveda se vam lahko zgodi, da bo kdo to kasneje, po smrti izpodbijal, ni pa nujno, lahko bo šlo skozi brez zapletov. Če boste nujni delež že zdaj izplačali, morate nekje tudi to podpisati, da je bilo storjeno, ker boste kasneje sicer težko dokazali, da ste nujni delež že izplačali. Najbolj enostavno je sploh nič izplačati zdaj. Počakati, pa se boste kasneje skregali na smrt. Če sorodnikom ne bosta želela izplačati nujnega deleža, lahko to od vas zahtevajo po sodni poti, se pa te reči lahko vlečejo še leta dolgo, tako da je za razmislit, koliko živcev imaš za te reči. Je pa tako, da se za vrednost nujnega deleža ponavadi zmenijo dediči med sabo in je vseeno ali v denarju ali v naravi. odvisno kaj jim bolj ustreza. Če se odločite za izplačilo, se dediči skoraj zmeraj skregajo med sabo, ker se vedno zdi vsakemu od njih, da je bil ogoljufan. Tisti ki prodaja, meni da je dobil premalo, tisti ki odkupuje, je prepričan,d a je preplačal vse skupaj. Poleg tega se ti zamalo zdi cel tvoj lajf, da si nekomu prodal prepoceni ali da si preplačal, jaz menda ne bom nikdar pozabila, da sem nekaj na pol zastonj nekomu takole "prodala", samo zaradi ljubega božjega miru. Najboljše je stvar prodati, pa si razdeliti denar, pa so vsi zadovoljni.
|