Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
izgovorjava črk C in Č - kdaj? 1.11.2012 22:46:40
|
|
|
|
soncica01
|
Pozdravljene, napotnico za logopeda smo že oddali, čakamo le še na datum po pošti. Naša punčka je stara 3 leta in 9 mesecev, izgovorjava črk C in Č ji še sploh ne gre, vse ostale črke lepo izgovarja, le črke S, Š, Z, Ž izgovori lepo in pravilno, ko jo jaz popravim in sliši mojo izgovorjavo (to delava ko sva sami, ne popravljam jo v družbi). Ali menite, da bo osvojila samodejno pravilno izgovorjavo (brez popravljanja)? Poznate kakšne vaje za pravilno izgovorjavo črk C in Č ali je bolje še počakati na logopeda kakšna 2 meseca in ne delati na svojo roko? Vnaprej hvala in lp.
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 2.11.2012 9:34:45
|
|
|
|
SMT3
|
Moja 5 letnica ima tudi probleme s šumniki in tudi R ji ne gre.Ker pa gre počasi na bolje,jo ne bom peljala k logopedu.
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 2.11.2012 9:38:37
|
|
|
|
petea
|
za razvoj izgovorjave sičnikov in šumnikov dajo logopedi navodila in vaje se pa razvija ravno nekje v tej starosti, okrog 4 let obisk logopeda je čisto v redu zadeva, saj podučijo starše, kaj lahko popravljajo in kako pri govoru otroka
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 2.11.2012 16:06:45
|
|
|
|
Taddy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: SMT3 Moja 5 letnica ima tudi probleme s šumniki in tudi R ji ne gre.Ker pa gre počasi na bolje,jo ne bom peljala k logopedu. Sicer ne evem kaj zate pomeni "počasi na bolje", ne pozabi pa, da gre tvoja 5-letnica naslednje leto v šolo in tam ji "počasi" ne bo kaj prida pomagalo. Ne vem zakaj misliš, da bi obisk logopeda kakorkoli označil tvojega otroka, definitivno, pa bi se verjetno to že popravilo, če bi jo peljala že prej.
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 2.11.2012 16:22:16
|
|
|
|
tečla
|
Jaz bi počakala logopeda, ker če se otrok navadi nekega vzorca, ga je potem težje popraviti in odpraviti.
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 2.11.2012 20:03:46
|
|
|
|
Sonček in poletje
|
Jaz se tudi hodila k logopedu, pa se mi je zdelo prav fino in se tega spomnim. In res to ni nič takega, če ne drugega dobiš neko usmeritev, kako lahko otroku na prijazen način pomagaš do pravilne izgovorjave. Drugače pa naš 2 in pol letnik lepo izgovarja sičnike in šumnike. Črke R in L pa še ne zna.
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 3.11.2012 9:00:01
|
|
|
|
SMT3
|
IZVIRNO SPOROČILO: Taddy78 IZVIRNO SPOROČILO: SMT3 Moja 5 letnica ima tudi probleme s šumniki in tudi R ji ne gre.Ker pa gre počasi na bolje,jo ne bom peljala k logopedu. Sicer ne evem kaj zate pomeni "počasi na bolje", ne pozabi pa, da gre tvoja 5-letnica naslednje leto v šolo in tam ji "počasi" ne bo kaj prida pomagalo. Ne vem zakaj misliš, da bi obisk logopeda kakorkoli označil tvojega otroka, definitivno, pa bi se verjetno to že popravilo, če bi jo peljala že prej. in ti si to določila na podlagi česa?
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 3.11.2012 13:24:30
|
|
|
|
bskrle
|
Mi smo hodili k logopedu, vendar naša deklica ni kaj prida sodelovala, saj pri 3 letih težko kontrolorajo lego jezika.Obisk ne bo škodil, a čudežev ne delajo.
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 3.11.2012 13:46:58
|
|
|
|
SMT3
|
Moja ima pa precej čeljust deformirano zaradi dude in se res pozna,zdaj,ko se ji čeljust "popravlja",se tudi izgovorjava izboljšuje.Zato sploh ne bom komplicirala.
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 3.11.2012 14:41:03
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Taddy78 IZVIRNO SPOROČILO: SMT3 Moja 5 letnica ima tudi probleme s šumniki in tudi R ji ne gre.Ker pa gre počasi na bolje,jo ne bom peljala k logopedu. Sicer ne evem kaj zate pomeni "počasi na bolje", ne pozabi pa, da gre tvoja 5-letnica naslednje leto v šolo in tam ji "počasi" ne bo kaj prida pomagalo. Ne vem zakaj misliš, da bi obisk logopeda kakorkoli označil tvojega otroka, definitivno, pa bi se verjetno to že popravilo, če bi jo peljala že prej. Obisk logopeda spada v sistematiko itak pri 5 letu....in verjetno meja 5 let ni postavljena kar tako.....moja hčerka ni izgovarjala črke r, najprej je bil l, potem, nekaj mesecev po petem letu je začela s tistim avstrijskim rjem....in tudi sičnikov ne izgovarja pravilno.....sem bila prepričana, da bova morali obiskovati logopeda......pa me je logopedinja presenetila, mi je takoj dejala, da bo r v nekaj mesecih pravilno izgovarjala.....in ga je res.....sedaj izgovori čisto pravi r, brez matranja pri logopedu..... Za sičnike mi je pa rekla sledeče.....predlagam vam, da jo date k nam okrog 8 leta......ker bo takrat potrebnih le nekaj obiskov in bo sičnike pravilno izgovarjala (takrat baje je vse tako daleč razvito, da dete to hitro osvoji).....dejala pa mi je še, da jo sicer lahko dam k logopedu že zdaj, vendar bo vseeno po vsej verjetnosti hodila do 8 leta k logopedu..... Ker tudi sama nisem pravilno izgovarjala sičnikov in sem šla k logopedu prav tako okoli 8. leta, vem da je to res, ker sem res potrebovala le nekaj obiskov, da sem sičnike "osvojila".....
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 3.11.2012 14:55:23
|
|
|
|
Stanislava_
|
Pri šestih letih in pol sem imela podobne težave s sičniki in šumniki. Ko je prišla logopedinja, sem bila povedala pesmico tako kot je bilo treba , še danes znam pesmico na pamet (očitno je bila koncentracija takrat 1A). Kot so že napisala - samo brez panike, če gre za standardne težave, izgovorjavo črek r, šumnikov...Z otrokom ćim veči beri, na pamet naj se nauči kakšno pesmico, in čim več beri tudi ti - zgledi vlečejo.
|
|
|
|
RE: izgovorjava črk C in Č - kdaj? 13.11.2012 14:57:50
|
|
|
|
Taddy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: SMT3 Moja ima pa precej čeljust deformirano zaradi dude in se res pozna,zdaj,ko se ji čeljust "popravlja",se tudi izgovorjava izboljšuje.Zato sploh ne bom komplicirala. Najprej bom odgovorila na zgornje...sem samo glasno razmišljala, saj če bi šlo za mojega otroka, bi vsaj šla povprašat k logopedu, ne pa "upala na boljše". Naš je bil absolutni dudar, za spanje smo jo imeli do 4.leta. Z lepo jasno izgovorjavo dostih besed je začel že pri 1 letu, nikoli nobenih problemov z r-ji, sičniki, šumniki, edino pri 3.letih je začel jeclat, kar pa je baje pogost pojav pri teh letih in se je po 2.mesecih končalo. Za dobro primerjavo imam hčerko, ki pri 11.mesecih obvlada čisto kitajščino in razen am-am za lakoto in mam-mam za dudo ne zna povedati. No, pe nekaj sem pozabila...pri predšolskem obisku logopeda, je takoj vedel, da je sin imel dudo,čeprav je njegova izgovorjava čista (bojda jeziček potiska ob zobe).
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki 7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...
Zdrava črevesna mikrobiotaČrevesje in pljuča medsebojno delujeta dvosmerno prek črevesne mikrobiote, njenih presnovnih produktov in imunskega sist...
Zadnje s foruma
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?