Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: filipina Našla sem si službo, oz možnost zaposlitve. Sem frizerka, torej me ne more kar zaposlit, preden ne preizkusi mojega znanja in prakse. Zanima me ali se da med mano in delodajalcem narediti kakšno pogodbo, da bi naju varovala pred inšpekcijo. Vem da se je včasih dala narediti najemna pogodba pa me zanima če se to še da in kaj in pred čim si zavarovan pri tej pogodbi. Torej jaz bom delala še do 1.9.2010 na črno- na preizkušnji pa če se da kako zaščitit me, da nebi me kakšna inšpekcija lovila. Hvala za pomoč že vnaprej Tole nima prav nobene logike. Prej nategovanje. Nikjer ne piše, da je pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas EDINA obvezna pogodba v delovnih razmerjih. Če te hoče preizkusiti, lahko mirne duše skleneta pogodbo za določen čas za tri mesece. Po preteku teh treh mesecev pa lahko skleneta novo pogodbo, npr. za nedoločen čas. Sicer ni čisto zakonito, ampak na veliko (tudi v javnem sektroju) se sklepajo pogodbe za določen čas enega leta ali še manj in potem se podaljšujejo in podaljšujejo, dokler delodajalcu ustreza. Ta čas, ko ti delaš na črno, nisi zavarovana, ne zdravstveno, ne pokojninsko, ne ti in ne delodajalka ne plačujeta ustreznih davkov. In prav lahko se ti septembra zgodi, da ti bo rekla, da še malo delaj na črno, ker je to bolje zate ali pa zrihtaj kakšno študentsko napotnico in ko se bodo vse možnosti izčrpane, bo vzela novo punco 'na preizkušnjo'. Če te že kdo sili delati na črno, bodi pamentna, pa raje sama poberi smetano. Naberi si privatne stranke in jih hodi frizirat na dom. Zakaj bi delala za drobiž, da bi nekdo drug imel ves dobiček, hkrati pa ne bi imela niti osnovnega zavarovanja. Morda bi se ti celo splačalo odpreti lasten s.p. za friziranje na domu (pa še kakšno manikuro in pedikuro morda ponudiš zraven). Kašni domovi za upokojence, bolnišnice in podobno, bi znali biti stranke. Imela bi nekaj prihodka, pa zavarovana bi bila. Če ti ni do samostojne dejavnosti, pa raje poišči druge, bolj resne delodajalce. Kajti da ti 'ne more' dati nobene pogodbe in normalne plače, kjer ti tečejo vsa zavarovnja, kaže na to, da se izogiba plačilu bruto plače (ker jo to preveč stane) in ne da ne ve ali si dovolj izkušena. Skratka: pogodba za določen čas (kolikor ga pač rabi, da bo ugotovila, kakšna si) ali pogodba za nedoločen čas s poizkusno dobo. Podjemna pogodba pa je od vseh najdražja. Veliko dajatev, če se prav spomnim, skoraj toliko kot pri 'navadni' bruto plači, s tem da ti ne bi bila zavarovana ne zdravstveno in ne pokojninsko. Poleg tega ima podjemna pogodba omejitev, ker je mišljena za občasno delo, nekje 8 ur na teden, se mi zdi. Nikakor pa ne za polno zaposlitev.