Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
indirektni coombsov test, gel:pozitiven 24.4.2009 16:08:18
|
|
|
|
katka11
|
oj! danes sem imela posvetovalnico. in moj g mi je pokazal izvid.moja krvna skupina je A RhD +. problem j ev temker bi mogla met potem irregularna protitelesa negativna imam pa ena pozitivna. kako je to mogoce glede na to, da sem imela v prvi nosecnosti vsa negativna se mi sanja ne. to so ugotovili ze na prvem odvzemu krvi in so v ljubljani na zavodu za transfuzijo krvi dali mnenje: ICT pozitiven, specificnost protiteles ni razvidna, verjetno nisi klinicno pomembna, priporocamo kontrolo ICT in specifikacijo IT v 0 tednu nosecnosti. no zdej moram naslednji ponedelek, 4.5. dat spet kri. ko sem prisla domov sem seveda takoj sla na net in mal brskala in se zjokala za tri. prebrala sem namrec tole: [color="#000000" size="2"]Coombosov test [color="#000000" size="2"]Nadvse pomemben je tudi indirektni Coombsov test (ICT), ki nam pokaže prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam. Nekatera teh protiteles lahko napadejo rdeče krvničke ploda in ga okvarijo ali celo ubijejo. Vsak pozitiven ICT zato jemljemo zelo resno, s transfuziologi se posvetujemo o verjetnosti zapletov. Na srečo velika večina žensk takih protiteles nima. [color="#000000" size="2"] [color="#000000" size="2"]Sem se nekak mal k sebi spravla, saj sem pol se mal brala in pa ni nujno ful hudo, lahko gre vse ok, je pa vsekakor resno (po prebranem sodec), lahko je hudo. Ima katera kaksno izkusnjo s tem? ima se katera tako situacijo? Je katera "iz foha" (medicina), da bi mi lahko se kaj vec povedala?Hvalezna vam bom za vsako informacijo. tako se se zacele nase pocitnice
|
|
|
|
RE: indirektni coombsov test, gel:pozitiven 24.4.2009 16:32:39
|
|
|
|
Felicita
|
bom poskusla odgovorit (nism sicer ekspert, ampak vem kar neki o tem področju). pri testu gre za določanje protiteles IgG proti antigenom na rdečih krvnih celicah. Ta protitelesa so prosta v serumu (zato indirektni test - pri direktnem testirajo samo sposobnost vezave oz. testirajo eritrocite z že vezanimi IgG). Napisali so, da protitelesa niso specifična, kar pomeni, da obstajajo neka protitelesa v krvi, ki se vežejo na določene antigene (ali samo enega) na rdečih krvničkah, ni pa to njihov primarni namen (vezat se na eritrocite). ker niso specifična, to tudi pomeni, da niso zelo nevarna (specifična bi bla veliko veliko bolj nevarna). zakaj si naenkrat pozitivna? prva stvar, ki mi pade na pamet je transfuzija krvi (če si jo dobila). sicer je pa možnosti še 1000, telo vseskozi dela nova protitelesa, ki si znajo bit precej podobna, zato se potem tudi vežejo na reči, na katere se ne bi smela (tvoj primer). 4.5. ti bodo verjetno naredil dodatni test (lahko direktni coombsov ali pa kak drug, npr ELISA-o), potem boš pa dobila tudi več odgovorov na vprašanja kako in kaj. upam da sem ti kej pomagala...
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|
|
|
|
RE: indirektni coombsov test, gel:pozitiven 24.4.2009 16:44:46
|
|
|
|
katka11
|
hvala felicita. transfuzije nisem imela, tako, da bo verjetno eden od ostalih 1000 vzrokov... pa je mozno, da bo pri naslednjem odvzemu u redu, da ne bo vec teh teles, ali bo v najboljsem primeru ostalo tako kot je? oprosti ampak res nimam pojma o tem. sem druzboslovka in mi je to kot kvantna fizika in mogoce moja vprasanja zvenijo neumno.
|
|
|
|
RE: indirektni coombsov test, gel:pozitiven 24.4.2009 17:02:30
|
|
|
|
Felicita
|
katka, sej veš kaj pravjo, ni neumnih vprašanj, samo neumni odgovori sicer pa rada pomagam če le lahko. u bistvu je majhna možnost, da je bil ICT lažno pozitiven (nespecifična vezava), tko da je tut možnost, da bo vse skupaj negativno. ampak v to jest mal dvomim (je dokaj majhna verjetnost)... lahko pa tudi da boš negativna - IgG razpadajo, morda jih bo 'zmanjkalo', lahko da bo stanje nespremenjeno, lahko tudi ne... tkole ti težko karkoli napovem. vsekakor se ne preveč sekirat ker boš s tem naredila več škode kot koristi.
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|
|
|
|
RE: indirektni coombsov test, gel:pozitiven 24.4.2009 17:47:15
|
|
|
|
katka11
|
se enkrat hvala! ja se poskusam skulirat.za enkrat je u redu , ni slab izvid. nevem zakaj ne bi tako tud ostalo, verjetno je ravno toliko moznosti, da bo kot da gre na slabse. ce bo slo na slabse se bom pa potem s tem s tem ubadala oz se bo stroka, upam, da potrudila, da bo izpadlo kar se da u redu. zaenkrat moram pa optimisticno gledat saj kot si rekla s strsom in zivci lahko skodujem otrocku... pa lep vikend. btw, na med.over.net sem pa tudi vprasala, sam tam malo dlje traja da dobis odgovor. vam pa sporocim,, kaj bo rekel r. pusenjak.
|
|
|
|
RE: indirektni coombsov test, gel:pozitiven 25.4.2009 10:43:09
|
|
|
|
Jenn73
|
Hej, kar mirno kri. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi meni. Sem v 32. tednu 3. nosečnosti in v prvih dveh nosečnostih sem imela skozi ICT negativen ob krvni skupini A rh pozitivna. Sedaj na začetku 3. nosečnosti pa ICT na enkrat pozitiven. Seveda panika pa strah, vendar kot vidiš, moja nosečnost lepo teče dalje in zaradi pozitivnega ICT do sedaj ni nekih težav. Torej, kaj se dogaja zdaj? Meni so potem določili, da imam protitelesa M, vendar jih je tako malo, da se jim titra ne da določiti. Ta protitelesa tudi naj ne bi bila nevarna plodu. Kakor koli že, vsak mesec v MB bolnišnici oddam kri, kjer stanje ponovno preverijo in me potem naročijo na kontrolo čez 4 od 6 tednov. Bila pa sem tudi na posvetu pri transfuziologinji, ki mi je razložila, da sta prva dva otročka verjetno ta protitelesa podedovala po atiju, pri drugem porodu pa sem jih od otročka dobila še jaz. Do tega sklepa je prišla na osnovi tega, ker nisem nikoli dobila transfuzije. Še to: pozitiven ICT ni bolezen, ampak je le stanje. Konec junija se nam bo pridružila Lana.
|
|
|
|
RE: indirektni coombsov test, gel:pozitiven 25.4.2009 21:00:44
|
|
|
|
katka11
|
hvala jenn73 tudi za tvojo izkusnjo, sem koncno pomirjena. poleg vas tukaj, ki ste me pomirile me je razveselil tudi dr. pusenjak na med.over.net. tole je njegov odgovor: http://med.over.net/forum5/read.php?19,5424574,5425466#msg-5425466> danes bom pa spala, in to zeloooooo lepo. hvala vsem in pobozajte trebuscke.
|
|
|
|
RE: indirektni coombsov test, gel:pozitiven 26.4.2009 10:07:04
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: katka11 hvala jenn73 tudi za tvojo izkusnjo, sem koncno pomirjena. poleg vas tukaj, ki ste me pomirile me je razveselil tudi dr. pusenjak na med.over.net. tole je njegov odgovor: http://med.over.net/forum5/read.php?19,5424574,5425466#msg-5425466> danes bom pa spala, in to zeloooooo lepo. hvala vsem in pobozajte trebuscke. Pošiljam ti veliko .Tud jaz sem vesela,ko sem potem prebrala,kaj ti je Pušenjak napisal.Srečno.
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?