šmarnica
|
Evo, pa še moj odgovor. Tudi mi imamo štiri otroke; verjetno v starosti, za katero te stroški najbolj zanimajo. Imamo dva dijaka (eden četrti in eden prvi letnik SŠ), enega šoloobveznega v drugem razredu in eno, ki jo trenutno čuva še mama, drugo leto pa gre v vrtec. Stroški šole: zelo različni. Pri ta velikem, ki dela tehnično gimnazijo praktično ne vem, da hodi v šolo. Vozi ga mož, ki ima nekaj sto metrov naprej službo, učbenike dobijo čisto vse v šoli za zares simbolično obrabnino. Drugi dela zdravstveno - tu je bilo noro stroškov. Kljub učbeniškemu skladu je bilo ogromno delovnih zvezkov za dokupit, uniforma, avtobusna mesečna vozovnica,.. Ampak vseeno ni tako hudo. Pri tistem v drugem razredu imam občutek, da kar ni konca položnicam. Cel kup preko šole, pa cel kup delovnih zvezkov (madona celih 12 komadov) v lastni režiji, pa vse živo še zraven (kosilo, malica, fotokopiranje, doplačevanje dodatnega špotnega pedagoga, .. in vsako leto šola v naravi, pa cel kup izletov, ...). Ampak v primerjavi z vrtcem so vsi cenejši. Zato ni tako hudo. Res pa je, tako kot je napisala že moja predhodnica, da imajo tudi naši otroci le po eno plačniško izvenšolsko dejavnost. Manjka jim pa nič. Imamo novo hišo, nova avta, vsak svojo sobo (in to zares velike sobe, ker je tudi hiša velika), veliko parcelo na kateri imamo lastna igrala,... Eden za drugim praktično ne "dedujejo", ker stvari enostavno ne preživijo več kot enega. Vsak dobi svoje novo kolo, pa svoje obleke,.... Tisto z podedovanimi oblekami gre le pri majhnih otrocih - potem itak kupujejo vsak po svojem okusu. In po svoji velikosti. Nismo ravno bogati, revni pa sploh ne. Otroci so pa strošek toliko velik, kot si pač lahko privoščiš. Nekatere en sam stane več, kot mene moji štirje. Prihodnost me ne skrbi- ravno toliko so narazen, da več kot dva naenkrat tako ne bosta na faksu. Pa so tudi za tam štipendije. Za izbiro pametnega študija, se najdejo tudi štipendije. Tako ali tako pa varčujeva na več različnih krajih - tudi za morebitne stroške šolanj otrok (če bi bilo slučajno potrebno). Na morje hodimo letno vsaj dvakrat; je pa res, da se ne poslužujemo hotelov in avijonov. Najamemo apartma in kuhamo sami. Ampak na ta račun preživimo letno vsaj tri tedne na morju. Če se ravno ne preseravaš ostane za vse dovolj.