čmrgelj
|
GLAVOBOL – MIGRENA Hrana, ki pogostoma sproži glavobol: - kofein (kava, čaj, ledeni čaj, kokakola), - čokolada, - sir (razen mladi sir in skuta), - jogurt in kisla smetana, - sladoled - oreščki, - sušeno in dimljeno meso ( tudi hrenovke, klobase, šunka, salame, mortadela) - alkoholne pijače (predvsem rdeče vino, penina, desertne pijače) - natrijev glutaminat (hidroliziran zelenjavni protein in hidroliziran rastlinski protein, na izdelkih ga pogostoma pišejo zgolj kot 621) - aspartam (umetna sladila) - agrumi (pomaranča, grenivke, limone, citrone) Hrana, ki lahko olajšali prepreči glavobol: - ribe in ribje olje, ingver Snovi v hrani, ki jih uživate vsak dan, lahko sprožijo prav vsak glavobol, tudi sinusni, glavobol zaradi napetosti in stresa ali migreno. Veliko ljudi trpi skoraj nenehni glavobol in se jim niti ne sanja, da bi ga sprožilo to, kar so pojedli. Glavoboli zaradi prehrane so pri otrocih žal zelo pogosti, ne da bi prišli razlogu na dan. Če trpite zaradi hudega glavobola, imenovanega migrena, je še posebej možno, da ga sproži hrana. Danes je znano, da lahko jedi, ki sprožajo migreno, povzročajo tudi navaden in manj hud vaskularni glavobol. Vsi običajni glavoboli, glavoboli zaradi napetosti in stresa ter sinusni glavobol so pravzaprav blažja oblika migrene in izhajajo iz iste možganske fiziologije. Lahko bi jim rekli vsakularni glavoboli. Treba je torej premisliti, ali ni za večino teh glavobolov, zaradi katerih trpi na milijone ljudi, kriva prehrana. Pogostost in intenzivnost glavobolov je odvisna tudi od dedne dovzetnosti. Čim bolj ste nagnjeni h glavobolom, bolj je verjetno, da bodo določeni dejavniki sprožili glavobol. Nekaterih od njih ne moremo spremeniti (na primer- vremenskih sprememb, ostre svetlobe, močnih vonjav, menstrualnega ciklusa). Edini dejavnik, ki ga lahko nadzirate je prehrana. Zadeva je zapletena, kajti hrana le poredko sama sproži glavobol. Običajno sta potrebna dva faktorja. Če boste zaužili rdeče vino, lahko to sproži glavobol, lahko pa tudi ne, če boste ob tem zaužili še kos pikantnega sira in da je prisoten tudi stres so možnosti za glavobol zelo velike. Ali če boste pojedli košček čokolade, še ni rečeno da pride do glavobola, ob zaužitju cele tablice je to že verjetneje. Kofein Ne bodite naivni glede kofeina. Paradoksalno je, da lahko glavobol lajša in tudi sproži. Ena sama skodelica kave lahko prekine rahel glavobol. Tudi kofein lahko sproži glavobol, ugotavlja dr. Buchholz. Meni, da povzroča glavobol pri mnogih ljudeh in da je verjetno največji povzročitelj glavobolov sploh. Če imate glavobole, je ena prvih reči, ki jih morate storiti to, da se odrečete kofeinu. Kofein lahko začasno olajša glavobol tako, da krči razširjene in nabrekle krvne žile, vendar pa se dolgoročno maščuje. Ko se kofein porabi, se žile, ki jih skrči, spet močno napnejo ter nabreknejo v reakciji, kar povzroči še hujši glavobol. Ne trdimo, da bi moral vsakdo opustiti kofein, toda za tiste, ki so dovzetni za glavobole in občutljivi na kofein velja, naj opustijo uživanje kofeina. Opustitev kofeina lahko tudi sproži glavobol, zato je priporočljivo postopoma zmanjševati dnevni odmerek. Zdravljenje migrene z ingverjem Poskusite z ingverjem. Klasična začimba lahko prav tako učinkovito preprečuje in lajša migreno kot zdravila, pri katerih so možni tudi škodljivi stranski učinki. Ponekod ga že stoletja uporabljajo za zdravljenje glavobolov, navzeje in živčnih motenj. Tako kot aspirin in nekatera druga kompleksna zdravila proti migreni tudi ingver učinkuje na prostaglandine, hormonom podobne snovi v telesu. Ingver deluje podobno kot aspirin in blokira sintezo prostaglandina, kar blaži vnetja in bolečino. Dr. Srivastava je neki pacientki predlagal, naj vzame ingver (tretjino čajne žličke) mletega ingverja ob prvih znakih migrene, v pol ure se je stanje izboljšalo. Zato je redno začela uživati ingverjevo korenino, pogostost in intenzivnost njenih migren se je opazno zmanjšala. Raziskovalci menijo, da tudi redno uživanje rib in ribjega olja, še posebej plava tuna, skuš, sardele, losos … dolgoročno vplivajo na možgansko presnovo in sčasoma pomagajo olajšati napade migrene. Dieta za premagovanje glavobolov - Za en mesec opustite vso hrano, ki najverjetneje sproža glavobole. - Opustite pitje kave in izdelkov, ki vsebujejo kofein tudi zdravila (nap. Kofalgol). - Če se glavoboli unesejo ali povsem prenehajo, lahko napravite poskus, ponovno začnite jesti jedi drugo za drugo, vsake tri dni drugo in ugotovili bostekatere hrane ne boste več jedli. - Jejte več rib in v svoj jedilnik vnesite ingver. - Če ima otrok hude glavobole ali/in epileptične napade, opravite pregled za alergijo na hrano. Najbolj pogost krivec je mleko.
_____________________________
Nasmeh in prijazna beseda sta nevidno orožje dobrega, ki razoroži še tako nedostopno osebo. Lepota je v drobnih stvareh in majhnih pozornostih. In ko boš drugim polepšala dan, bo tudi tvoj dan postal povsem nekaj drugega,
|