|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   STRAH PRED PORODOM
12.4.2006 7:15:25   
Anonimen
Lepo pozdravljene vse na tem forumu. Jaz pa imam vsaj za mene eno hudo težavo - strah pred porodom. Naj takoj povem, da ne gre za porod sam, ampak predvsem za to, da me je že od majhnega zelo zelo strah zdravnikov, oz. vsega v belih haljah. Zaradi tega imam hude težave in vsakič, ko moram k zdravniku (tudi k ginekologu), doživljam hude glavobole zaradi neobvljadljivega strahu. Še sama ne vem, zakaj. Je pa res, da sem kot majhen otrok bila veliko po bolnišnicah, najbrž mi je vse ostalo v podzavesti.

Na vsakem pregledu sedaj med nosečnostjo doživljam enako. Krvni tlak, ki ga imam sicer prenizkega, se mi takrat dvigne tako, da me zdravnica vedno znova opozarja na to. Nikakor ji ne morem razložiti, da je to samo zato, ker sem tam. In ker se mi to dogaja, me je naslednjič še toliko bolj strah priti, saj se vedno bojim, da bo tlak še višji....V glavnem, ne morem iz začaranega kroga.

IN KAKO NAJ GREM RODIT???!! KO ME JE PA BOLJ STRAH TEGA, DA BOM MOGLA TAM BITI, KOT PA BOLEČIN?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: STRAH PRED PORODOM
12.4.2006 7:18:00   
Anonimen
na tvojm mestu bi šla k homeopatu da me pozdravi tega strahu!

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
12.4.2006 7:43:07   
majas
poskusi vsaj malo razmišljati pozitivno zdaj... pomisli na tvojo malo pikico, ki jo nosiš v trebuščku...in verjemi da mu ni prijetno da se njegova bodoča mamica vedno boji... ta strah začuti tudi on veš... poskusi z nasmehom v porodnišnico saj bo na svet prijokalo novo bitje...tvoje... Misli na njega v takih trenutkih...
to je vse kar lahko svetujem... pa vso srečo in javi kako ti bo šlo user posted image

Otroci hočejo objem, naročje,
prijazno besedo, dotik, nekoga,
da jim prebere pravljico, nekoga,
da se z njim smeje in pogovarja

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
12.4.2006 8:23:39   
kapesanta
mogoče bi blo fino iti h kakšnem privat G, ki ima ordinacijo izven ZD ali bolnice. Pa še prijazni so... Tolk da boš videla, da so pregledi v nosečnosti nekaj čisto posebnega, sploh ker ti privatnik rade volje naredi UZ. user posted image user posted image user posted image

l.p. Mateja

Rok 06.07.2006 in Sara 15.11.2010

(odgovor članu majas)
Neposredna povezava do sporočila: 4
12.4.2006 8:33:56   
mamči
Temu se reče "sindrom belih halj", ampak pri tebi je pa skrajno hud. Vem kako trpiš, ker sama kot zdr. delavec srečujem take ljudi.  Kaj naj narediš ? Poskusi se soočiti s tem strahom, poskusi mu priti do dna. Tu pomagajo razne tehnike,   pogovori.
Pri nas v Mb por. je v porodnih sobah zelo v redu, ker so vsi v zelenem. Pa zdravnili niso skoz prisotni, večino časa preživiš z babicami. Če se jaz npr. v službi srečam s takim hudim strahom (pri otrocih npr.) je edino, kaj tisti trenutek lahko neredim to , da slečem beli zgornji del in v "civilu" pristopim. Do sedaj je delovalo presenetljivo v redu.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
12.4.2006 9:50:11   
Naty*Taja
Sej v porodni niso v belem ampak v zelenem. To bi ti že moglo pomagat, če imaš strah prejd belimi haljami. Pa to ni BOLNIŠNICA, ampak PORODNIŠNICA.
Pa možeka zraven vzemi, da bo bolj domače.
Drugače pa definitivno psihologa al kej podobnega pred porodom, ker drugače bo še porod zarad tega daljši!

MONTIGNAC

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 6
12.4.2006 9:52:52   
bskrle
A tvoj zdravnik in G to vesta?
Verjetno bi  bilo to pametno, da jima poveš -vsaj po telefonu.
Morda se predhodno domeniš s porodnišnico, kjer nameravaš roditi o tem, morebiti se da po telefonu pogovoriti, da najdete rešitev.

Vidiš, jaz se pa barve obleke s porodnišnice sploh ne spomnim, le za zdravnike vem (je le
šival), da so v belem.

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 7
12.4.2006 9:54:03   
kapesanta
men se zadnje čase večkrat sanja o porodu (sem rodila že na vse možne načine), čakam da me začnejo preganjat še dojenčki, pol bo pa cel žur.
Upam da vas ne preganja strah pred neznanim in novim. Hvalabogu čez dan ne razmišljam o tem ampak se samo veselim user posted image .....

l.p. Mateja

(odgovor članu Naty*Taja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
12.4.2006 10:47:20   
Anonimen
O tem še z nikomer nisem govorila, niti možu nisem povedala na žalost. Me je sram. Ginekologinji sem poskušala razložit, pa se mi zdi, da me ni dobro razumela in sem bila še bolj v zadregi. Nekako nočem poiskat strokovne pomoči, ker bi to rada rešila na kakšen drugačen način. Nisem prepričana, da je psihiater pravi naslov....Nočem, da ta problem izpade takoooo velik! Strah me pa je za otroka, ker vem, da vse to čuti.....

(odgovor članu kapesanta)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
12.4.2006 10:52:17   
Anonimen
Razumem Katrina. Namreč tvoje razmišljanje glede strokovne pomoči. Tudi meni je zelo lahko reči, da pojdi k psihiatru. Ampak jaz tudi ne bi šla. Vse bi poskusila prej kot to. Mogoče pa glej na to s te plati - zadeva ne bo trajala več dolgo, pobegnit pa pred njo tudi ne moreš. Saj se vse bojimo poroda, ampak ubežati mu pa tudi ne moremo user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
12.4.2006 11:03:27   
Anonimen
Katrina, a v materinski šoli si že bila? Najbrž še ne. Pri nas so nam prav tam povedali, da je tudi pretiran strah poroda ena od indikacij za CR. Ker normalno, da je tako stvar treba vzeti resno in če tega tvoja G ne naredi, potem poskusi govoriti z zdravnicami, ki bodo tam, v materinski šoli. Pa možu tudi povej, lepo umirjeno poskusi, saj to ni nič takega, da bi bilo nevsakdanje, je pa grozno, verjamem. Raznorazne strahove ima še ogromno ljudi. Nekateri za nekaj, nekateri pa za nekaj drugega. Tako je in ker se da proti temu kaj narediti in po besedah zdravnice, ki je nas imela v materinski, tudi naredijo, moraš res o tem povedati pravim ljudem.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
12.4.2006 11:04:43   
kapesanta
se pridružujem meti. nemu mnenju - jst tud nebi šla, pa tud če bi vedela da mi bo pomagal - smo pač takšna družba da nam je to (še) tabu.
Pobegn pa ne moremo, nč več....

l.p. Mateja

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
12.4.2006 12:37:30   
Anonimen
Ne, pobegnit res ne morem več. V materinski šoli še nisem bila, bom pa kar kmalu mogla odracati tja. Veliko mi pomagajo vaša mnenja. Poskušala se bom pogovoriti z možem, ki je sicer zelo flegma človek in mu tudi najbrž ne bo nič jasno, saj sem se do sedaj vedno pred njim obnašala kot zelo pogumna punca, ki je ni nič strah. Sploh mu ne bo nič jasno. Mislim, da imam prav zaradi tega strahu zadnje čase kar huda čustvena nihanja - v 15. minutah sem se zmožna zjokati, smejati, se jeziti in popolnoma znoreti. Mislim, da vse izvira iz tega strahu. Ali je katera od vas kaj podobnega doživljala med nosečnostjo? Kako ste ve premagale strah? Ste se ukvarjale s kakšno dejavnostjo?

Neposredna povezava do sporočila: 13
12.4.2006 13:05:24   
moola
katrina zivjo. jaz te ful razumem, sem bila v podobni situaciji. pri meni sicer ne gre za strah, ampak za nekaksen odpor do zdravstvenega sistema kot takega. in niti ne vem, zakaj ga imam. nimam nobenih slabih izkusenj, pa tudi zelo zelo malo hodim okrog zdravnikov. in ce je ze treba, najrajsi h privatnikom. se mi zdi, da se tam boljse zmenim. lani sem rodila. ful so mi sli na zivce vsi tisti pregledi prej, najrajsi sploh ne bi sla. in vedno sem imela tak pulz, da so se vsi cudili. ko je pregled minil, se mi je vsakic zdelo, da si moram privoscit kaksno majhno nagrado za prestano trpljenje. pa me seveda ni nobeden nikjer mucil, samo meni je slo vse tako na zivce. in ko je bilo treba rodit, sem ostala doma do zadnjega, tako da je potem slo vse zelo hitro. kot pravis, bolecina sploh ni noben problem, ampak to, da moras biti tam. jaz sem se skoncentrirala samo nase in na otroka, za osebje pa se mi je zdelo, da so tam glih tako po nakljucju. pa je minilo presenetljivo v redu, imam same lepe spomine, tudi na babico in sestre. ko gre zares, strahovi in odpor kar nekako sami odpadejo, bos videla. takrat je v centru tvojega dozivljanja dogajanje v tebi in v bistvu te vse ostalo ne zanima dosti.  lp.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
12.4.2006 13:22:35   
Anonimen
Mislim da psihiater ni pravi naslov za reševanje takih problemov. Strah pred zdravniki in zdravstvom nasploh je prisoten pri mnogih (na žalost tudi pri meni mogoče ne v tako hudi obliki ampak je) in govorjenje da je to nek hud problem nekaj za kar bi morala poiskati strokovno pomoč ti daje le še občutek da je s tabo res nekaj hudo narobe kar ne pripomore k zdravljenju ampak še večjemu ustrahovanju da si nesposoben brez moči nad sabo, da ti je popustil razum. Za te težave pa mislim da ni edina rešitev strokovna pomoč ampak najprej sprijaznitev s tem kaj si in kako reagiraš. Sama sem se spreijaznila povedala domačim za moj problem in že takoj se mi je odvalil velik kamen od srca ker sem začutila da nisem sama, da je takih in podobnih ljudi še ogromno lenekateri to uspešno skrivajo meni pa se ne da...ZAKAJ bi skrival? Sem pač taka kot sem, strah me je zdravnikov že ko stopim v ZD mi srce podivja in mi pritisk naraste. POgovorila sem se z svojo G ki me je razumela in povedala da je imela že podobne primere še celo več sestre in G so naredile domače vzdušje, pogovarjale smo se o rožah, otrocih....in strah je po parih minutah minil. Še vedno sem ista še vedno me je strah a strah lahko kontroliram sedaj, vse meritve ko sem pri zdravniku so itak napačne VEDNO pa mi je vseeno, taka pač sem in vsakemu zdravniku to povem....soočila sem se stem in s tem živim....pa ni težko za tiste parkrat na leto ko moram k zdravniku pogoltnem en velik cmok in grem....to je najboljše zdravilo za premagovanje strahu DA ENOSTAVNO GREŠ KAR BO PA BO, in ne psihiater ki ti pove kako zelo si bolan na živcih.

(odgovor članu moola)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
12.4.2006 20:30:32   
rozica11
Hoj,

no naj te še jaz malo potolažim. Sem še ena taka kot ti in naj ti povem, da sem imela strah pred nosečnostjo še preden sem sploh zanosila. Da imam sindrom belih halj vem že 10 let, ko sem bila še manjša in sem imela neskončno visok pritisk pri zdravniku. Nato sem dobila tablete od katerih se mi je vrtelo. Vse preiskave so bile bp, imela sem celodnevno merjenje tlaka in tako smo ugotovili  v čem je problem. Svojo zdravnico tudi osebno poznam, pa me je vseeno tako strah iti k njej da imam po pregledu vedno glavobole. Tudi sedaj ko hodim v posvetovalnico mi vsakič tako noro razbija srce ampak tako pač je. Že na začetku sem G povedala da imamo to v družini in da je visok pritsk posledica tega. Sprva me je hotela dat v bolnico ampak ob tej misli se mi je še bolj zavrtelo. No potem pa sem si doma merila pritisk, ki je bil optimalen. Od takrat naprej me ne maltretira več, enostavno sem ji razložila da mi živ bog ne more pomagat. Enostavno imam to v glavi in konec. No sedaj sem v 38. tednu nosečnosti pa še vedno me vsakič ko grem na pregled že teden prej skrbi kako bo. Za ta problem vedo vsi moji naokrog, sestre ki mi merijo se vedno hecajo na ta račun, jest pa tut. Moja zdravnica je rekla da naj bi avtogeni trening pomagal, ampak men takrat ko grem v ambulanto odpove vse. Si pač rečem, jaz imam strah pred zdravniki, kdo drug pred vstopom v dvigalo...ljudje smo pač bitja z napako. Kar pa se poroda tiče pa ti predlagam da si predstavljaš da je to zate ena velika odrešitev...nobenih pregledov več, noben ti ne bo več meril pritiska, lahko boš doma in v miru uživala s svojo štručko. Tiste tri dni bomo pa že zdržale, sej ne bo časa mislit na to da smo v bolnici. Če smo zdržale toliko mesecev, ni vrag da ne bi preležale še par dni v bolnici...tako da se poskusi veselit poroda in da se bo to zgodilo v bolnici, kjer je najbolj varno zate in tvojega otročka...ti se prepusti rojevanju, za ostalo bodo poskrbeli strokovnjaki.

Pa le pogumno...lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
13.4.2006 7:00:29   
Anonimen
Hvala rožica11 za tvojo izkušnjo. Tudi jaz se že teden dni pred pregledom tresem, zato pa sem odprla to temo. Naj še povem, da sem včeraj zvečer pred spanjem odprla to temo z možem. Nekaj časa me ni čisto razumel. Potem je bil malo jezen, da mu že prej nisem tega povedala. Obljubil pa mi je, da bo na naslednji pregled šel z mano. Za to sem mu zelo hvaležna. Danes je zato bilo bolj malo spanja, se pa danes počutim veliko bolje in prvič sem začutila, da nisem sama v tem. Upam, da se bom mojim strahovom lahko nekoč samo nasmejala.

(odgovor članu rozica11)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
13.4.2006 9:07:54   
rozica11
No vidiš, samo pogovort se je treba. Jest vsakič na pregled vzamem al user posted image  če pa on ne utegne pa mami. Mogoče se kdo čudi ampak kaj me briga...jest že vem zakaj. Ti se sam ne sekirej, sej bo kmal za tabo.

Veliko sreče.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
13.4.2006 12:52:51   
kapesanta
bravo Katrina - vidiš da ni vse tko črno.
user posted image user posted image user posted image

l.p. Mateja

(odgovor članu rozica11)
Neposredna povezava do sporočila: 19
13.4.2006 17:15:40   
aja
Katrina,
morda ti bo pomagala moja izkusnja...jaz sem se zelo bala igel in ko so mi letos rekli, da moram na amniocentezo (kjer ti dajo dolgo iglo skozi trebuh) me je skoraj konec. Potem sem se pa odlocila, da temu strahu pridem do dna. Fantu sem vse lepo ralozila in vsak vecer sva sla v mislih in med pogovorom skozi cel poseg. Pri tem mi je zelo nazorno opisoval kako bo vse skupaj izgledalo (saj ne da je vedel, ampak priblizno) in jaz sem se poskusala med tem cim bolj sprostiti (z globokimi izdihi). Morda se slisi neverjetno toda poseg je bil povse nebolec. Poleg tega sem vceraj dala 4x kri in je res dolgo iskala zilo, pa se cutila nisem. Situacija sicer ni enaka tvoji, je pa dokaz, da je vse v nasi psihi in da lahko na svoje pocutje vplivamo precej bolj, kot si mislimo.

Poskusi avtogeni trening in pogovor s kaksnim psihologom ali psihiatrom (pa ne poslusaj tistih, ji pravijo, da so psihiatri samo za hude psihicne bolezni, ker to ni res). Bos videla, da se bos na koncu se veselila poroda. Moja prijateljica je hodila na hipnozo k dr. Pajntarju in ji je tudi zelo pomagalo.

Pa seveda svojemu zdravniku povej za svoje tezave...ze ce jih delis s kom ti bo lazje. Pred fantom pa se ti res ni treba delat, da si pogumna...saj ima vsak od nas kaksen strah. Bos videla kako ponosna bos nase, ko ga bos premagala. In ko bos zacela verjeti v moc svojih misli, se bos z lahkoto znasla tudi v drugih stresnih situacijah.

Skupaj s fantom vama bo uspelo.user posted image user posted image user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 20
13.4.2006 19:21:28   
Anonimen
BUUUUUUUUUUUUUUU, PAZI DUHEC POROD TE BO POJEDELuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu aja)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
13.4.2006 19:45:37   
CIPRESA
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

BUUUUUUUUUUUUUUU, PAZI DUHEC POROD TE BO POJEDELuser posted image user posted image user posted image

Saj nemorem verjet anonimen, tebi se to zdi smešnouser posted image Nimam besed za nekatere!!!

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
13.4.2006 20:51:08   
rokanoga
KATARINA-
a si ze pomislila na porod doma z babcami?
To nekateri blazno obrajtajo in pravijo da je the best. Ce prav je bolj redko to, ampak je izvedljivo... Mislim da se tudi v Sloveniji zacenja taksno gibanje... malo poisci..
Jaz sem prevelika reva da bi se upala ne gledat dohtarjev okoli mene, ampak je pa opcija...

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 23
13.4.2006 22:19:37   
mamči
 V Sloveniji ne vem, če boš našla koga, ki je pripravljen na svojo roko vodit porod doma. Ker to v bistu ni niti vpeljano, niti se tega ne poslužujejo, je malo verjetno.

Kljub temu, da sem  sama med. sestra se zelo bojim vsega, kar bi mogli na meni "opravit", odvzem krvi ajd še gre,kaj več pa groza. In to res !!
Pri prvem porodu sem bila sfiksirana na popadke, pa na mojega dragega, pa čist nora od želje, da končno vidim user posted image  in seveda se mi ni sanjalo, da bi se kje kakšne igla prikazala user posted image . Ker sem se zelo slabo in počasi odpirala, je zdravnik priporočal apaurin. Najprej sem se še nekaj borila, češ saj nisem nervozna pa to, no pol sem pa popustila. Pa pride sestra z injekcijo, pa se mi približa, pa jaz pravim : ja kaj je to ?? 
Čist po resnici - oči so mi direktno ven istopile, ko sem zagledala iglo, mislila sem da bom dobila tabletko. Ti povem, da sem tako zablojeno gledala, da so se začeli vsi smejat user posted image  - ena mini, mini iglica, jaz pa v močnih popadkih... Ko sem končno popustila, so me pošlihtali in jim pravim : pa prosim nežno, joj pa hitro.... Pa sem še kr nekaj debatirala, ko se spet vsi začnejo smejat, kajti injekcijo sem že dobila in niti nisem vedela user posted image .
Moj dragi se še danes smeji, ko se spomni, saj meni je v bistvu tud smešno, ampak prej še nikoli nisem dobila injekcije (razen ceplenja) in sem se res bala. Ostali so pa verjetno mislili, da se šalim.

V ustih imam k sreči samo eno plombo, šolskega zdravnika (ki ga nikoli nisem obiskala) sem imela nekje do 22 leta, pol so me te končno prisilili, da sem si našla svojega - ki me je videl 2x - 1. zaradi povečanih bezgavk in 2. ko mi je potrdil bolniško 14 dni pred porodniško. Ne lažem, videla me je samo sestra, ki je vse
pošlihtala.

Toliko na kratko, kako se jaz bojim. Pa se mi zdi, da se še bolj ravno zato ker delam v zdravstvu. Pa ne zato, da bi imela slabe izkušnje (ne pri drugih in ne pri meni), pač nek strah je pri meni, ker vedno pri svojem zdravju vidim vse oh in sploh.

No, pa sem kljub temu 2x rodila in ne ravno hitro in ne zlahka. Pa ti povem, da sem se vsakič ko je vstopil zdravnik ali sestra v sobo neizmerno razveselila, kajti vedno so me potolažili in mi vlili dobro voljo in predvsem me napolnili z pozitivno energijo.

Pa ti povem, da bi še šla rodit, pa sem taki strahopetec ! Misli samo na tisti prečudoviti, edinstven občutek, ko ti čisto tvojo, majhno, nebogljeno detece pložijo na trebuh. In ko prvič zajoka in te pogleda s tistimi malimi  očkami in se prisesa na tvoje prsi user posted image .
Pa vedi, vsi ki bodo  ob tebi, ti podo želeli le olajšat in pomagat.

Drži se in še kaj se javi  user posted image

(odgovor članu rokanoga)
Neposredna povezava do sporočila: 24
14.4.2006 8:06:24   
Anonimen
user posted image  Hvala mamči pa tudi drugim, ki me bodrite. Tudi o tem, da bi doma rodila, sem razmišljala, vendar se bojim za svojega user posted image , če bi šlo kaj narobe. Najbolj zaupam pravim strokovnjakom. Srce mi še vedno ponori ob misli na te strokovnjake, toda poskušala se bom osredotočiti na bejbiko pa na nič drugega.user posted image

(odgovor članu mamči)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Tako je videti porodnica po 36 urah rojevanja
Ko popusti adrenalin, ki ga je bilo telo polno ob rojevanju, postane telo težko, utrujenost gromozanska, v rokah pa drži...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?