Gina
|
A tebe zanima, koliko so naša, staromodna imena v uporabi danes? Meni se zdi, da je odvisno od kraja. Pri nas se še kar sem in tja pojavljajo, sploh kakšno Barbaro, pa Marijo, Janeza, Martina ali Anžeta, Ožbeja, pa Gašperja in Benjamina, pa takšna imena najdeš kar v uporabi. V Lj., kjer delam, pa je z imeni precej drugače in smo imeli, kolikor se jaz spomnim na šoli s po tremi oddelki na leto, menda v vseh 15. letih 2 Barbari (učenki, a ne, učiteljic je pa cel roj), nobene Nataše, da bi se jo jaz spomnila, dve Mariji, dve Ivani v zadnjih par letih(to ime je zdaj postalo spet moderno), pa ogromno Mihatov, Lukatov, nobene Mojce, veliko Juretov in nobenega Jurija, nobenega Janeza, pa ogromno Janov, eno Heleno in eno Sabino, nekaj An, kakšno Anamarijo, dve Klavdiji, začuda se ne spomnim nobene Katarine, vendar jih v našem kraju pa obratno kar mrgoli, nobene Darje, kar nekaj Ev in Sar, ogromno Maj, nobenega Boštjana, enega Gregorja, nobene Andreje, nobene Karoline, Viktorije in eno Julijo, nekaj Jernejev in eno Tinkaro, nobene Vide, pa dve Viti, polno Dejanov in polno , ampak res polno Urš, pa Špel in še daleč največ pa imamo modernih imen, ki tukaj niso našteta in so večinoma kratka in na tri ali štiri črke, ali pa so iz drugih jezikov zaradi staršev druge narodnosti ali ker so jim tuja imena pač samo všeč.
|