|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   dedovanje - kako ste se zmenili doma???
21.11.2005 15:39:09   
Anonimen
Pozdravljene!

Pri nas je naslednja situacija:
Imam sestro, ki je nekaj let starejša od mene. Jaz sem pri 18 letih odšla od doma; in si življenje ustvarila v drugem kraju. Od partnerja starša sta nama zapustila (oz. dala stanovanje - partner je edinec), midva sva si stanovanje le opremila.
Od svojih staršev nisem dobila nobene denarne pomoči za ureditev stanovanja oz. je nisem niti potrebovala, ker imava s partnerjem dobre službe in posledično tudi plače.

Doma smo se vedno lepo razumeli in vedno sem se rada vračala domov. V hiši svojih staršev me še vedno čaka soba, ko npr. pridemo čez vikend domov in prespimo.

Moja sestra je ostala doma; v zgornjem nadstropju hiše si je uredila svoje stanovanje ( v veliki meri sta pomgala najina starša).
Nikoli nisem premišljevala o tem; na nek način sem bila srečna, da je sestra ostala doma in da starša nista ostala v hiši sama.
Bili sva sestri v pravem pomenu besede.

Pred kratkim je pa beseda nanesla na dedovanje. Jaz sem povedala, da ne rabim hiše; da se ne mislim vrniti domov. Da hišo prepuščam sestri in da upam, da bom vedno pri njej dobrodošla.

Pač razmišljam v rej smeri: Kaj mi pomaga pol hiše, če se s sero potem, ko pridem domov ne bova razumeli,....... Rajši sem, da me bo sestra vedno vesela.

In seveda moj oče, ki ima mene zelo rad (vedno sva se razumela tipi topi in to mi sestra malo zameri) je povedal, da me bo on izplačal iz hiše.
Ja sem ga samo čudno pogledala,..... in rekla, da to ni potrebno.

Sestra je pa zavihala nos. Rekla mi je, da si ne zaslužim tega denarja, ker tako nisem nič storila za starše, hišo.... Kar je na nek način tudi res.

kako naj rešim spor?
naj sprejmem denar ali pa ....?

Zaenkrat toliko ....

Kako ste vi uredili zadeve z dedovanjem?

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: dedovanje - kako ste se zmenili doma???
21.11.2005 15:45:36   
darjatimci
Veš jaz imam podobne izkušnje z bratom,le da mi nismo uspeli urediti prepisa ker je oče prej umrl.Problem je brat,ki trdi da mu pripada več kot meni,češ da sem jaz dalj časa živela v hiši on pa je bil na svojem v glavnem še sedaj ne vem kako bo,mami želi,da jaz prevzamem hišo in ona bi njeno polovico potem prepisala name,ampak problem je brat?!Po zakonu smo pa dediči vsak do 1/3,v glavnem sranje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
21.11.2005 15:52:48   
mala maja
upam da se boste uspeli zmenit.

Pri nas se nismo in smo še vedno na neki bojni nogi.... ki se vleče....... pa vleče........ Hvala bogu z bratom vsaj govoriva čeprav o premoženju po dedovanju nikoli. In sem na žalost z ene strani jaz potegnila ta slabo.

ČE pa mene vprašaš pa bi jaz vseeno vzela nekaj denarja. pa naj te izpalačta 1/4 hiše, zgornji del hiše naj sestra dobi zato ker skrbi za starše spodnji del pa  si razdelita na pol. Tako bi bilo pravično.

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 3
21.11.2005 15:58:08   
darjatimci
Jaz tudi mislim,da se strinjaj z očetom in naj te izplača,potem imaš mir,če se sestra že sedaj nekaj zmrduje se bo potem še bolj.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.11.2005 17:10:05   
lex
Jaz naše hiše ničem, ker ne stanujem več tam in me verjetno ne bo nikoli več nazaj. Rada bi samo toliko, da bi mi brat dal sobico, če bi bilo kaj narobe z najinim odnosom (če se razideva). Imamo pa gozd na dveh koncih, enega je podedoval, drugega je kupil. Od tam pa rabim samo toliko, da si bova naredila ostrešje (rušt) in če bodo moji otroci kdaj potrebovali. Torej moj oče ima 5 sester in brata, ki so se čist OK zmenli, vse je dobil moj oče ki je ostal na kmetiji in vsak od otrok 10 kubičnih metrov dreves. Ko je kateri potreboval je prišel, povedal izsekal in tako je ati končal z njim. Mislim, da je to edino fer.
Rada pa bi, da tukaj ko sva si zdaj midva uredila, da nama njegov oče napiše ta del in še nekaj okolice (nekaj bomo zidali, pa kakšen kamiček bomo postavili zunaj).

Upam, da se nikoli ne bom z nikomer prepirala o tem, ker se mi res ne da. Raje nimam tistega.

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.11.2005 17:24:27   
baguSka
Tud pr nas je tko, da je moj brat sam ostal v hiši. Pa sem ga malo 'zvrcnla', da kaj mu je lepšga, da njemu ostane hiša, sej sm jst tista k sm se izselila, denarja pa itak nima da me izplača. Ne on ne starši. Pa se s tem pretirano ne obremenjujem, ker mi ni tuki nč slabga, sva se pa zmenla zaenkrat, da če se slučajno z mojmu kej skregava, da itak lahko pridm nazaj domov. Pač nikol ne veš. Je pa zdej možnost, da zravn dobim parcelo, ki je kar precej velika in se bom potem pač strinjala s tem, da jaz dobim parcelo, on pa hišo. Torej, moje mnenje je, da če imaš možnost, da te izplačajo, jim kar pusti, da potem mir. S sestrami in brati se res ni fajn kregat (midva se zarad tega enkrat nisva pogovarjala več kot pol leta in si lohk le predstavlaš kakšna mora je to). Skratka nikoli ne veš kaj bo, zato raje sprejmi ponudbo, čeprav se ti to  v tem trenutku ne zdi potrebno. Moraš pa vedt, da če te zdej oče izplača, da potem nimaš več v bodoče kaj pričakovat od hiše (če bo vse pisno na papirju). Seveda razen, če boš zaželjena in bo sestra mela sobo za goste. :)

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 6
21.11.2005 17:42:27   
JASNA D
Jasno mi je, da nihče s sabo v grob ničesar ne odnese. Pa so res moji starši MENI IN BRATOMA dolžni kaj zapustiti???? Dovolj so se namučili s tem, da so iz nič ustvarili to, kar so, ne pa da bi jih sedaj obremenjavala s tem, kaj je moje, tvoje, njegovo. Imam zdravje in nekaj možgan, pa si bom pač s tem morala nekaj ustvariti. Če si ne bom ali pa si nisem zmožna, pa res nimam pravice od staršev ZAHTEVAT, da mi dajo TO IN TO. Verjetno bodo v oporoki svoje premoženje zapustili svojim otrokom ali vnukom, res pa je, da tega nimam pravice zahtevati.

Mislim, da je miselnost večine ljudi v zvezi s temi zadevami popolnoma napačna. Fajn je že, če kaj pojerbam, če pa moji to zapustijo sosedevemu Frančku ali Micki v Ameriki, pa "bog pomagaj". To je njihova last, njihovi žulji, njihova odločitev. Žalostno je, da se zaradi tega dedovanja ogromno familij skrega, celo "na smrt".

Skratka, ni prav, da se kar sami odločimo, kaj bi moralo biti naše. Tudi jaz sama odločam o tem, kaj od svojega bom komu dala, te pravice, da bi mi nekdo določil, kaj moram nekomu dati, pa ne dajem nikomur. Nekateri zahtevajo in pričakujejo preveč, drugi smo baje neumni, ker se ne potegnemo za tisto, kar je "naše". Pa je res tisto "naše"? Izvzeti so seveda primeri, ko ta mladi vlagajo svoje premoženje v take zidove. Sicer pa, zopet nakladam....

Jasna

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.11.2005 17:57:24   
baguSka
Jasna se ne strinjam popolnoma s tabo. Sej pa nihče od svojih staršev NE ZAHTEVA, da jim neki dajo. Za moje pojme gre tuki predvsem zato, da starši sami odločajo in predvsem razmišljajo kaj bo z njihovim premoženjem potem, ko jih ne bo več. Hvala bogu da se sami odločajo, saj je premoženje njihovo, največji problem nastane, če starša sama ne zapustita svojega premoženja in potem o tem odloča sodišče. To so pač potem nujni deleži in tako naprej. Ne fer se ti v bistvu potem v takih primerih zdi, če se eden od bratov al pa sester začne kregat, kaj vse njemu pripada in zakaj in potem ni druge, kot da se vpleteš še sam, saj se ti enostavno ne zdi fer, da eden dobi več kot drugi, čeprav sta oba enako deležna ali pa sploh ne. Zato pač nastajajo taki in podobni problemi. Tudi sama sem taka, da se nočem kregat.. ampak da ti razložim primer: starša sta pred leti šla iz hiše in nama z bratom rekla, nej si vsak urediva svoje nadstropje in se sama zmeniva kako bova. Zame vse lepo in prav. Bila sem full vesela, da sta nama dala to možnost. Brat pa je bil čisto šokiran, da kaaaaj, da to pa ne, da on bo meu tuki spalnico, vzpodi pa dnevno in ne vem kaj še.. Itak da potem nastanejo problemi se ti ne zdi?? Če edn pač ni za to, tudi drug ne more bit. Kaj pa nej bi jst nardila? Izselila sem se. Hvala bogu, da sm si pač najdla tacga dedca k je na svojem in da sem šla ven iz tiste hiše. Čeprav so mi starši rekl, da mi eno nadstropje dajo!? Sem pač taka, da se v takih situacijah raje umaknem, še vedno pa se mi ne zdi fer. AMPAK NE DO OZ. OD STARŠEV, AMPAK OD BRATA!!! On ni fer do mene, ampak sem lepo tiho, da se ja nebi kregala. Ker se pač ne maram kregat. In tuki tišči razlog, zakaj se ljudje kregajo. Ker si nekdo vzame več kot drugi in še potem neki pametuje in bla bla. Kr neki.

(odgovor članu JASNA D)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.11.2005 18:05:57   
Pupica
Ok, ti ne rabiš denarja. Nikoli pa ne veš, če bodo otroci tvoji rabili kak košček prostora pod streho. Ne bodi nora. Vzemi ali denar, ga pametno kam naloži ali pa se ne odpovej hiši. Madona misli na potomce. Sej kul da se s sestro razumeta, ampak če viha nos nad tako bedarijo, kot da te bo oče izplačal, ni v redu človek!!!! Lahko se ti zgodi, da gresta z partnerjem narazen. hotla boš domov, sestra te bo zavrnila, češ da ni nič več tvojega!!!

Za mene je to bedarija. Saj če bodo tvoji otroci pri polnoletnosti preskrbljeni, še vedno lahko vse podariš sestri. Le ne nori in ne hiti!!!Čas prinese in pokaže marsikaj!!!

Jaz na tvojem mestu se hiši ne bi odpovedala. Zakaj bi oče že sedaj te izpačeval?? Pusti mu denar le hiši se ne odpovej. Mogoče ti bo kdo od tvojih otrok kdaj ZELO hvaležen za to!

LP

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.11.2005 18:25:22   
JASNA D
BaguSka v bistvu misliva zelo podobno - ce bi vsak tako razmišljal, verjetno ne bi prihajalo do takih sporov. Na primeru tvojega brata recimo - kje pa piše, da mu pripada še tisto nadstropje? Če so se vajini starši tako odločili ok, ampak da potem ljudje grabijo za roko, ko jim človek ponudi prst? Ne, to pa je zame primitivno in grdo, da ne rečem podlo. Saj, da smo si na jasnem - upam, da bodo moji toliko pametni (in kolikor jih poznam, so), da bodo za te stvari poskrbeli sami še dokler so živi in tudi zdravi. Imam na sumu, da bi v nasprotnem tudi pri nas lahko prišlo do razprtijuser posted image user posted image user posted image . Še toliko bolj, ker imam polbrata, ki nikoli ni živel z nami. Zaenkrat se lepo razumemo, vprašanje pa je, kaj bo prinesel čas. Pa ko smo že ravno pri taki temi - moji starši prodajajo hišo. In veste komu - nama. In veste še nekaj - po tržni ceni. Tako se nam zdi najbolje in najbolj fer. Če pa imajo namen svoje premoženje zapustiti otrokom, verjamem, da bodo to storili v pravilnih razmerjih. Konec koncev je na primer moj brat pri obnovi te hiše vložil kar nekaj ur trdega dela, ki ga jaz nisem niti sekundo. Bodo že starši "poračunali" ta vlaganja. In mislim, da bi v takem primeru to bilo tudi edino fer, ne pa na primer pol pol.

Ah, pa spet sem zabluzila, ne vem kaj mi je zadnje čase.....

Jasna

(odgovor članu baguSka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
21.11.2005 19:16:27   
manca79
Jaz ti rečem samo nekaj pa naj se sliši še tao grdo.. PREJ se zmenite, ker ko tistega, po katerem naj bi dedovale, ne bo več, bo sploh kriza.
Jaz ti povem iz svojih izkušenj; sestra s polno ritjo denarja hoče na vsak način polovico denarja za njen del - kje naj pa vzamem?
Res ti priporočam, naj bo čimbolj fer za obe, obe enako in konec.. to je fer. Res pa je, da nikoli ne veš, kdaj boš denar potrebovala in to ti je lahko eno varovalo.

P.S. pa dobro se dogovorite..

lp
M.

(odgovor članu JASNA D)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.11.2005 19:26:45   
karmy
ko gre za dedovanje, se cela žlahta skrega ne samo brati in sestre... to sm že pr ene parih vidla to... ah jzt bom živela kar se da polno življenje, in naj si moj sin sam ustvari dom in družino kakor ve in zna...nič mu ne bo podarjeno na srebrnem pladnju..potomci gor al dol...ima da znajo žvet ne pa da gledam potem po faksih poplonoma razvajene mulce, ki mislijo da lahko vse dobijo...nope ... moj ne bo nič dobil, in tudi jzt se ne mislim kregat pr premoženju... sm da mam mir pred mojim bratom pa je vse cool

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu manca79)
Neposredna povezava do sporočila: 12
21.11.2005 19:57:06   
snorlax
Meni se zdi tudi zelo grdo, da se otroci kregajo za premoženje svojih staršev. Mogoče zaradi tega, ker sem jaz to kalvarijo preživljala v zvezi z moževimi starši. Mojemu možu sta starša na njuno željo (jaz sem bila proti, ker sem že takrat vedela, da je to mlinski kamen okrog vratu) zapustila kmetijo, s tem, da nista nikomur od drugih otrok nič izplačala, ampak določila, da jim mora izplačati moj mož. To se zdi vsem ostalim OK. Najboljše je it od doma, na svoje, ne briga te, če je treba starše peljat v trgovino, k zdravniku, v cerkev, potem pa še zahtevat denar in prit domov vsako nedeljo z 10 dag kavice starše hujskat.

Jaz vam povem iz svojih izkušenj, da grem raje pod smreko in ne zahtevam nič od doma, kot da prevzamem nase hišo, zemljo, starše in lahko rečem - adijo, moj lajf.

Tisti, ki tega ni probal, ne ve, kako je. Vsi pravijo: "Tebi velja, ti si dobil vse doma, ti imaš stanovanje zastonj." Nihče pa ne pomisli, da bo tisti, ki je ostal doma moral skrbeti za starše do smrti, če jih bo dal v dom, pa plačevati oskrbo.

Jaz vem, da če bo moj brat dobil od mojih staršev hišo, si jo bo krvavo prislužil. Moja starša sta čisto OK, samo jaz z njima ne bi živela, ker znata biti na trenutke fajn težka. Poleg tega bom jaz, če mi bo pasalo, šla na obisk, če mi pa ne bo, pa ne. On bo moral bit pa skoz zraven njih in vedno, ko bosta kaj rabila, bosta najprej rekla njemu, ker bo najbližje.

Poleg tega pa gledam še z drugega zornega kota, kot starš. Midva z možem zidava hišo z velikim odrekanjem. Že več let ne vemo, kaj je dopust, kaj je morje, kino, večerja. Trudiva se, da otroka zaradi tega ne bi bila prikrajšana. Sebi ne privoščiva dobesedno nič, ne novih cot, ne novega avta, čeprav bi bil že res potreben, ne zabave, otroka oz. tavečji, tamali je še premajhen, pa gre v kino, na rojstne dneve, dobi oblačila in obutev po svoji izbiri, hodi na plesne. Zdaj mi pa naj čez 10 ali 20 let začne sponašat, kaj sem dala bratu, pa njemu ne in da mu pripada polovica ali ne vem kakšen delež hiše, za katero z možem krvavo garava in si odtegujeva od ust?! Ne vem, če me ne bi prijela taka sveta jeza, da bi vse premoženje zapustila taprvemu mačjemu zavetišču, ki bi ga našla v imeniku.

Zato se jaz kot otrok zavedam, da nimam pravice (čeprav po zakonu je - nujni delež) ničesar zahtevati od mojih staršev ali brata. Če mi kdo kaj podari, je OK, če ne - je tudi OK. Njuno je in imata vso pravico, da s svojim delata, kar hočeta.

Se opravičujem, ker sem se razpisala, ampak take teme mi pa nabijejo pritisk na 300!user posted image user posted image user posted image

LANI: - 18 KG

LETOS: ????

(odgovor članu JASNA D)
Neposredna povezava do sporočila: 13
21.11.2005 22:13:37   
KIRA
pri nas je tako, da hišo dobi tisti, ki je doma, ker nas je več otrok. tisti strici in tete, kolikor jih je bilo, so bili izplačani. če bi finance to dovoljevale, bi se tudi bratje in sestre tako pogodili, ampak ker je glede tega je bol klavrno, najbrž do tega ne bo prišlo. če bi pa kdaj nastal problem, se pa ob dedovanju itak mora izplačati nujni delež, če se že premoženja ne deli na pol oz. več delov.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
21.11.2005 22:40:06   
rija
Moji starši lahko svoje premoženje zapustilo komurkoli. Mi niso ničesar dolžni.
Jaz pa tudi ničesar ne rabim. Imam svojega čisto dovolj.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 15
22.11.2005 1:37:04   
Anonimen
Pri denarju se večinoma vse neha - tudi sorodstvene in prijateljske vezi.
Hiša je očitno še vedno od tvojih staršev in če se onadva odločita, da ti bosta tvoj dedni delež izplačala v denarju, ga vzemi. Škodovati ti ne more. Lahko pa se dogovorite, da tebe kot dedinjo preskočite in se denar zapusti oz. napiše naravnost na tvoje otroke. Njim boš pa zagotovo privoščila finančno injekcijo.
Pri nas pa se nismo zmenili nič, ker nimam česa dedovati. Očeta nimam, mama pa nima premoženja. Vse, kar si bom ustvarila, bo iz mojih lastnih rok in glave.
Pri mojemu dragemu so dogovorjeni, da bosta njegova starša, ko bosta šla v penzijo, odšla živet v njuno hišo na Hrvaškem. Stanovanje bo ostalo napisano na njiju dva do njune smrti, dejansko pa ga bosta prepustila mojemu dragemu in njegovi sestri. Onadva se bosta potem med sabo sama dogovorila, kdo ga bo dejansko uporabljal (če sploh kdo) ali se ga bo dajalo v najem. V kolikor se bosta po smrti staršev odločila za prodajo, si bosta denar razdelila na polovico, če pa ga bo želel imeti samo eden, bo drugega izplačal. V vsakem primeru pa ga bo uporabljal tisti, ki ga bo bolj potreboval. Po smrti staršev bosta onadva tudi dediča dveh hiš in dveh posesti na Hrvaškem, vendar še ni dogovorjeno, kako se bo to razdelilo. Verjetno tako, kot v Ljubljani - da bo oboje uradno od obeh, dejansko pa bo uporabljal vsak eno. Da bi se pa dogovarjali tako daleč vnaprej, kaj bo, ko bosta onadva pokojna, pa še nis(m)o prišli. Zagotovo bodo dediči njuni otroci, ampak takrat bo pa nam že rahlo vseeno, kako in kaj.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
22.11.2005 7:51:54   
kalbo
Jasna, tukaj je seveda odvisno, kako gledaš na stvar. Pri nas, se bojim, da bo to še problem. Naredila sva si stanovanje na podstrehi njenih staršev in s tem trenutkom, ko je padla soglasna odločitev za gradnjo, so tu notri že najini žulji in najin denar. Žena ima starejšega brata, ki je ravno zdaj spoznal punco, ki bo po mojih občutkih kmalu njegova žena.
Starša bi s komoto rekla, da naj si pač stanovanje poiščeva drugje, tako bi imela pravico zapustiti vse skupaj tudi Kenediju, če bi hotela. Zdaj pa seveda hočem, da je bivša podstreha, ki je sedaj lepo in udobno stanovanje, najina. Cele bajte ne rabiva in nočeva, ker je absolutno prevelika. No pa bomo že nekako.

Res pa je, da sem se v tistem trenutku, ko je padla odločitev za gradnjo zavedal, da bova za njena starša skrbela midva, ko bosta ostarela. Vedeti je pa treba tudi to, da tako velike hiše ata inu mati pod nobenim pogojem nebi mogla sama vzdrževati.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
22.11.2005 7:57:34   
Anonimen
nisem vsega brala..ampak moje mišljenje je tako, da nej se lastnik premoženja sam odloči kaj in kako bo z njegovim imetjem. mislm da se tukaj v vajinem primeru nimata kej vtikat. oče nejsam razsodi kok po njegovem je keri pripravljen zapustit in to sprejmita!

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
22.11.2005 8:05:57   
CUKRČEK
Ne maram ničesar, če bi se za to morala kregati!!!

Drugače se mi pa zdi najbolj pošteno, da če pač eden dobi hišo, da se drugega izplača.
Ko je moj foter podedoval kmetijo je pač izplačal brata. In to je to. Vsi zadovoljni in v dobrih odnosih.

*prvič smo naredili enega otroka
*drugič smo naredili dvojčke
*sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo
slučajno trojčki:))

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
22.11.2005 9:59:02   
vesnica
kaj vem meni se zdi logično da si otroci med  sabo pošteno delijo, da se tistemu, ki živi v hiši prizna vložek če je kaj gradil ali dogradil, ker je s tem hiša tudi več vredna. Ni mi pa logično da ne bi sestre ali brata izplačala četudi živim v hiši tudi njej - njemu pripada  seveda z izjemo če je že dobil-a  kaki denarno pomoč od staršev to se pa odšteje od skupnega zneska izplačila. Moto : ne vzemi tujega temveč samo tisto kar ti pripada.

lp

(odgovor članu CUKRČEK)
Neposredna povezava do sporočila: 20
22.11.2005 10:24:23   
tanikaa
da zaradi denarja še lastnega brata ali sestro zatajiš? ne, hvala. raje imam sestro in manj denarja. pri nas je tako, da sem jaz ostala doma in si preuredila zgornje nadstropje kjer živim s svojo družino. sestra se je preselila v ljubljano kjer je študirala, dobila tudi zaposlitev. kupila si je tudi stanovanje. vem, da sta starša za nakup tega stanovanja tudi nekaj prispevala, koliko pa ne vem, ker nisem hotela vedeti niti nočem vedeti. vem, da je tudi hiša v kateri živimo pod hipoteko zaradi nakupa tega stanovanja. preden so najeli kredit so me vprašali če se strinjam. pa sem rekla, da se mi zdi čisto normalno, da se pomaga moji sestri. samo to sestro imam in naj se prepiram z njo zaradi denarja? lepo prosim. sama imam čisto dovolj za lepo življenje, marsikaj si lahko privoščimo. enako je tudi pri sestri. starši so pred časom želili zgornji del stanovanja prepisati name in na partnerja. ampak nisem sprejela. zakaj? če mi nekdo nekaj da, naj mi da to od srca in brez papirjev. bo že še prišel čas, ko bom morala podpisati te papirje in bo vse moje. to pa bo komaj potem, ko bom izgubila starše. in upam, da se to še dolgo ne bo zgodilo. svoji sestri pa tudi zaupam, da nikoli ne bo nič zahtevala od mene. že zdaj mi rajši kaj podari in da, kot pa prosi oziroma vzame. zame je vsak vikend ko pride domov s svojim partnerje praznik. veselim se že dneve vnaprej, da jo bom videla in da bom z njo preživela dan ali dva. pa tudi po telefonu se slišive skoraj vsak dan. in zdaj mi povejte, je na svetu denar, ki bi odtehtal ta odnos, to razumevanje in to ljubezen????

(odgovor članu vesnica)
Neposredna povezava do sporočila: 21
22.11.2005 11:18:01   
zoya_
Tvoja sestra nekako nima pravice zahtevati večjega deleža. Zakaj bi pa njej pripadalo več? Obe sta isto hčeri od staršev, ni ena bolj ena manj. In če sedaj viha nos in se nekaj zmrduje, se jaz na tvojem mestu ne bi odrekla svojemu deležu. Ali pa naj te, tako kot je tvoj oče predlagal, izplačajo. Ne odrekaj se nečamu, kar ti pripada. Pa ne da si sedaj grabežljiva in pa sej ne rabim, pol pa če ti ne rabiš, bo pa tvoj otrok sigurno. Pa naloži denar za njegovo prihodnost, sej bo on tudi rabu streho nad glavo, pa tudi vidva imasta nekaj na strani... nikoli ne veš, kaj pride. Tudi če se kdaj ločiš, imaš nekaj svojega... Takrat lahko tvoja sestra gladko reče, nimaš vstopa v mojo hišo... briga me... To je samo hipotetično rečeno... nikoli ne veš, kaj se naredi... nobena stvar ni 100%
Tudi jaz sem nekaj časa razmišljala, da bi se odrekla doma... pa sem si misla ej.. zakva le, če ne zarad mene, pa za mojga otroka. Vsem pripada enako, tako je.

L I V E S T R O N G

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
22.11.2005 11:38:42   
Marogica
Pri nas je tako, da sem jaz "dobila" hišo, ker sta se starša izselila v varovano stanovanje. Sestra pa se je poročila v LJ. To pomeni, da sva z možem od staršev hišo kupila. Vrednost se je seveda zmanjšala za moj delež.
Drugače pa je oče naredil oporoko za vse ostale stvari že pred kakšnim letom ali dvema, da se ve, kako in kaj. Pri denarju ni važno, ali gre za sorodstvene vezi ali ne. Najbolje je, če se zmeniš tako, da dobi vsak enako (v denarju ali v protivrednosti), pa ne more prihajati do nesporazumov, zavisti ali kreganja.
Svetujem ti, da denar vzameš, če ste se tako dogovorili. Konec koncev je tvoj. Tudi če boš denar pustila, se dolgoročno s s setro ne boš bolje razumela.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu zoya_)
Neposredna povezava do sporočila: 23
22.11.2005 11:51:59   
Maček Muri
Pri nas je pa tako. Jaz sem edinka, tako, da problema ne bo. Če se bosta pa starša odločila, da svoje stanovanje zapustita ne vem, mogoče kakšnemu društvu pa tudi prav. Dolžna mi nista nič. Ampak glede na to, da smo v normalnih odnosih, mislim, da to tega ne bo prišlo.
Možu je mama dala v uporabo stanovanje, kjer živiva, pa tudi ogromno denarja sva vložila vanj, ker je bilo v groznem stanju. Napisano je še vedno nanjo. Njegova sestra si je uredila nadstropje v hiši staršev. Poleg tega, da so ji dali prostor, so ji tudi izdatno finančno pomagali. In hiša bo ostala njej.Pa da ne grem v detajle. Razlika je precejšnja. Kljub temu pa ima to, da živi skupaj s starši in da bo v primeru bolezni ali česar koli skrb za starše bolj na njenih ramah, se moj mož niti slučajno ne namerava z njo kregati in tudi ne pričakuje, da bi ga kakorkoli izplačala. Zase imava dovolj, ona ima otroke, ki bodo konec koncev enkrat podedovali tudi najino stanovanje. Dobri odnosi so več vredni kot karkoli.
Je pa res, da šele takrat, ko pride do take situacije, ljudje pokažejo pravi obraz. Pri denarju se vse neha.

(odgovor članu zoya_)
Neposredna povezava do sporočila: 24
22.11.2005 12:00:23   
kalbo
Tanikaa, je lepo, da tako razmišljaš, samo se velikokrat v življenju lahko stvari drugače zasukajo, kot si želiš. Sodišča so takih stvari polna.
Na tvojem mestu bi spejel ponujeno brez zadržkov, ker imaš očitno napredne starše. Ni veliko takih.

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?

Pred 4. mesecem. (14%)

Med 4. in 6. mesecem. (57%)

Po 6. mesecu. (29%)

Število vseh glasov: 7

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!