|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Handling
28.10.2005 7:50:09   
Tiamo
Pozdrav, mene pa nekaj zanima (avgustovke sem že vprašala), kako vam iz drugih krajev po SLO in Lj, a vam tudi govorijo o pravilnem "handlihg-u" oz. pravilnem ravnanju z novorojenčkom in dojenčkom? Kaj pa tiste, ki ste rodile 3, 4,..let nazaj, a so takrat tudi že to uvajali. Najbolj smešno mi je to, da ti v materinski šoli na hitro pokažejo, v porodnišnici pa o tem ne duha ne sluha. No saj na oddelku, kjer sem jaz ležala, niso nič povedali, samo to , da moram pazit na glavico, da je skoz podprta.  Lp Tia74
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Handling
28.10.2005 7:56:03   
marjanaR
Mislim, da pri nas niso uporabili tega izraza (ali pa sem bila tako raztresena, da ne vem), pokazali pa so, kako naj bi ravnal z dojenčkom. Pomembno je, da paziš na glavico, sicer pa vsaka mamica zela po svojem občutku in najbrž je to tisto pravo. Še nobene nisem srečala, ki do svoje štručke ne bi bila nežna in previdna.
Pa veliko lepih skupnih trenutkov želim.

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 2
28.10.2005 8:11:19   
Anonimen
Res, da nežno in po občutku, a žal v 99 % narobe!
Moj mali ima 4 mesece in šele včeraj sem izvedela, kako pravilno dvigati in nazaj polagati dojenčka. Pokazala mi je zdravnica, h kateri sva bila napotena. Meni se zdi kar zapleteno, sploh polaganje dojenčka moram še natrenirat. Dvignem ga že pravilno.
Sem nekje na internetu že videla slike o pravilnem handlingu dojenčka, ampak s slikami si res ne moreš nič pomagati, to je treba videti v praksi. Resnično mi ni jasno, zakaj v šoli za starše ali v porodnišnici tega ne pokažejo?!

(odgovor članu marjanaR)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
28.10.2005 8:11:24   
Tiamo
Naj še to povem, da sem bila prvič v povetovalnici prav žalostna, ker so me kregali, da mojo user posted image  narobe pestujem, vzdigujem, previjam,..uglavnem vse narobe. Glavico sem imela vedno podprto! Previjat nisem smela tako, da sem ji nogice prijela za gležnje in vzignila ritko, ampak so mi pokazali, da jo moram prevaliti na levi in potem na desni bok in ji zamenjati pleničko ali pa jo prijeti med nogicami, eno nogo skrčiti in ji dvigniti ritko. Zdaj sem se skoraj vsega že naučila, samo se sprašujem, nas so naši starši previjali kakor so znali o "handlingu" niso imeli pojma, pa smo vsi zdravi in normalni user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu marjanaR)
Neposredna povezava do sporočila: 4
28.10.2005 8:15:27   
Anonimen
Tia74, saj res se je prej veliko stvari drugače počelo. Ne le glede ravnanja z otročkom, tudi glede prehranjevanja in ostalega. Ali pa če gledaš, kako je vse od države do države različno. Pa na koncu koncev vsi shodijo in normalno funkcionirajo...
Je pa res, da strokovnjaki verjetno skušajo ugotoviti najboljši način za naše malčke. Po mojem jim je kar za prisluhnit.

(odgovor članu Tiamo)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
28.10.2005 8:34:49   
Tiamo
Naly tudi jaz sem za pravilni "handling" in se na vso moč trudim, da ga osvojim. Lahko bi pa v materinski šoli organizirali npr. vsaki user posted image  bi dali lutko dojenčka in bi vadile. Ne pa da sedimo in dve ure poslušamo in gledamo diapozitive. Pa če bi celo materinsko šolo to vadile bi bilo super ali pa eno uro predavanja in potem eno uro handlinga. Ne pa, da dve ure poslušam o porodu, ker itak vsaka user posted image  rodi in te takrat lih ne zanima v kateri porodni dobi si, kaj ti delajo, misliš samo na to, da bo mimo in da zagledaš user posted image .  Problem nastane tudi pri babicah, dedkih, prijateljih, ki nimajo otrok...vsi jo naroče pestujejo, potem jim pokažem...in kaj sledi vik in krik user posted image . Zato kar pustim, da jo pestujejo po svoje, saj itak ne zdrži pri nobenemu več kot 10 min. lp  

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
28.10.2005 8:37:17   
Seven*
Pri otrocih, kjer poteka normalen nevroloski razvoj verjetno ne bi bilo posledic, ce o handlingu ne bi imeli pojma.. Pri rizicnih skupinah pa s tem vzpodbujamo pravilne gibalne vzorce. S pravilnim nosenjem preprecujes razne nepravilne - patoloske gibe, drze.. Z nepravilnim dvigovanjem pa jih celo vzpodbujas.

Ko otroka dvignes s hrbta, mu podpres glavico pod vratom. Zaradi tega se on iztegne nazaj, usloci glavo nazaj.. Ce to pocnes prevec, lahko povzrocis vzorec zategovanja nazaj.. Iz tega lahko nastane v najslabsem primeru tudi cerebralna parazliza. Slisi se neverjetno, vendar je resnicno..

Nekaj mi je povedala fizioterapevtka, nekaj pa sem prebrala o tem..

In ne se zanasat na nase mame. Koliko je bilo v tistem casu otrok, ki bi jim s pravilno fizioterapijo lahko marsikaj omogocli.. Da o alergijah v tistem casu sploh ne govorim. Samo manj so vedeli o tem, v tem je bila razlika in se zaradi tega ni toliko govoriilo o taksnih zadevah...

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 7
28.10.2005 10:06:28   
Barbela
Popolnoma se strinjam z besedami seven!  user posted image user posted image  Če Jaka ne bi pristal na pesiatrični kliniki, sploh ne bi vedela kaj je to handling user posted image  Tam me je fizioterapevtka zelo natančno podučila o vsem: kako ga naj držim, dvignem, prelevim na trebušček, ga spudbujam k telovadbi, ga sprostim, da ne bo napet in glavice tiščal nazaj, ga previjam, oblačim. Vse izgleda na začetku full zakomplicirano in prekleto počasno, vendar ko elemente osvojiš in vidiš da pri tem pomagaš otroku, vse steče čist normalno. Še danes ko je star skoraj 4 mesece počneva isto. 7.11. pa začneva spet s fizioterapijo zaradi ramenskega obroča. me prav zanima kakšnih vaj se bova spet naučila.

Premalo se govori o tem!!!! V materinski šoli bi mogli imetzi tečaj ali pa v porodnišnici. Najlažje pa bi jih izvedle patronažne, ko pridejo na dom. Ne vem, moje mnenje user posted image

Lp, Barbara

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
28.10.2005 10:08:39   
dory
Jst sem velik prebrala na to temo pa vseeno mi slikce in prebrano niso kej dost koristile...handlinga sem se mogla  naucit na terapijah..ni tko simpl stvar, saj napacni prijemi lahko naredijo precej slabega kot koristnega...no danes lahko recem,da po letu dni obravnave ze nekaj znam in se handlinga se vedno drzim...pomoje se ga bom za vse vecne case, tudi v prihodnosti mogoce,ce bo se kak otrocek pa cetudi bo z njim vse ok :)

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
28.10.2005 10:17:36   
Twetty
V CE bolnici,je prišla v sobo fizioterapevtka in mi vse lepo razložila.Posodila mi je tudi brošurico za oar dni.Men se ni zdel noben bau bau,bistvo je ,da otročka nikol ne raztegneš,vse opravljaš v njegovi skrčeni obliki.Oblačiš,previjaš,pestuješ...Prevališ ga na bok,da mu ne iztegneš nogic,pa sej ti to že rutina rata.

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 10
28.10.2005 10:48:45   
Kety
joj, men so pa v ZD rekli samo za pestovanje. Dvigujem ga pa 100% narobe. Kako ga dvigneš iz postelje??? Mene ful križ boli in ponoči (oz. ob 5ih ali 6ih), ko je čas za hranjenje ga dvignem tako, da je čimhitreje pri meni v postelji user posted image user posted image user posted image  A mi zna katera povedat kako se ga dvigne in kako se pravilno dvigne ritko pri previjanju? (jaz ga ponavadi dvignem za gležnje, včasih pa dam eno roko pod eno nogico in ga primem za drugo okrog stegna in ga privzdignem,...nimam pojma kako bi ga drugače.

Joj, ful sem zmedena!?!?!

(odgovor članu Twetty)
Neposredna povezava do sporočila: 11
28.10.2005 10:49:10   
Dejča
Res se premalo govori o tem - če ne bi imela svakinje, ki je zdravnica (prav na oddelku za novorojenčke) in je tudi fizioterapevtki rekla, da naj mi pokaže pravilno ravnanje z dojenčkom, ne bi dosti vedela o tem. Nekaj sem že prebrala, a veliko tudi ne. Potem mi je posodila tudi CD s posnetki (mislim, da je od Vzajemne zavarovalnice), kjer je tudi telovadba z dojenčki. Lahko nas bi malo bolj pripravili na to. Bo drugič že boljše??? Najbrž res ...

(odgovor članu Twetty)
Neposredna povezava do sporočila: 12
28.10.2005 10:51:35   
Kety
Aja, pa še to?! A imajo vaši dojenčki še refleks kriljenja z rokami?? Naš se ga nikakor ne more otrest, pa je star že 2 meseca?? Zdej se je pa že tudi parkrat zgodilo, da je sredi spanja začel nežno jokat in se potem zbudi in začne ful jokat, pol k se pa umiri pa zaspi nazaj?! A se mu kaj sanja ali ga zvije??

(odgovor članu Kety)
Neposredna povezava do sporočila: 13
28.10.2005 11:15:09   
Tiamo
tale link je še kar dobr, so slike zdraven... http://www.mameibebe.net/dijete/dijete_sa_pp/Babyhandling/2004050506.htm  

(odgovor članu Kety)
Neposredna povezava do sporočila: 14
28.10.2005 11:29:27   
Dejča
Ja, včasih se jim najbrž kaj sanja - se je zgodilo parkrat, da je začela ful jokati, pa sem prilaufala do nje, pa je že spala dalje. Tako da - nobene panike. Refleksa kriljenja pa že lep čas nima, a se ne morem spomniti, kdaj jo je minilo user posted image

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 15
28.10.2005 11:35:26   
Kety
Bravo Tia za link....sem ugotovila, da ga pravilno previjamo (občasno), pa nosimo ga tudi prav!!

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 16
28.10.2005 17:23:59   
tina104
ja, kety, naš še vedno ima ta refleks, je sicer veliko manj pogost kot ob rojstvu in ne čisto za vsako malenkost. se pa npr. pojavi, ko ga naenkrat dvigneš, če se kakega gibanja prestraši.

20. 8. 2005 se je rodil naš Aljaž

(odgovor članu Kety)
Neposredna povezava do sporočila: 17
28.10.2005 17:27:00   
tina104
aja - o handlingu nihče nič ni rekel - ne v porodnišnici, ne v materinski šoli. edino patronažna me je npr. popravila, ko sem ga narobe sede dojila (eno rokico je imel pod mojo ramo - narobe). pa rekla je, da ko ga nosimo, da mu koleno tako držimo (kot na tistih slikah), za glavo se tako ve, da mora bit podprta. o tem bi res morali več vedet.

20. 8. 2005 se je rodil naš Aljaž

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 18
29.10.2005 14:09:26   
SISI25
Jaz sem bila tudi v CE pa mi ni nihče v bolnici nič pokazal niti nisem dobila brošure. Sem do 4 meseca narobe delala, potem pa mi je šele na fizioterapiji vse pokazala. Potem smo pa res obvladali. Mislim, da bi nas morali malo bolj poučiti o tem že v materinski in pa kasneje v porodnišnici.

(odgovor članu tina104)
Neposredna povezava do sporočila: 19
30.10.2005 14:21:58   
Anonimen
A mi lahko ena prosim nekaj razloži. Sicer še nimam otroka, sam tud za izraz handling še nisem slišala. Tud od kakšnih mamic ne.
A je to pomembno za vse dojenčke, al je bolj za nedonošenčke?

(odgovor članu SISI25)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
30.10.2005 20:13:27   
Anonimen
hothien, gre za način, kako ravnati z dojenčkom - kako ga dvigniti, položiti nazaj, nositi, podirati kupčka...in take reči. In NE, ne nanaša se na nedonošenčke, temveč na dojenčke nasploh.
jaz sem mojega skoz dvigovala pač tako, kot sem videla vedno druge. Z eno roko pod zg. del hrbta in tilnik, z drugo pod ritko in križ. Pa to seveda ni prav. Zdaj se bom trudila tega odvaditi, ko mi je bilo končno strokovno prikazano, kako se tem rečem streže. Žal mi je le, ta tega nisem vedela prej, resnično.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   [Brisano sporočilo]
30.10.2005 20:37:00   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
30.10.2005 20:53:16   
Anonimen
Ne vem, mogoče tako, da mu glavico tudi podpreš, saj bi šlo.
Ampak preveri pri kom, ki resnično ve, jaz ne vem.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
30.10.2005 21:11:09   
Seven*
Nalin. Dvigujes iz boka. Roko das pod glavico, z drugo pa si podpres telescek. Pac namesto da je otrok na hrbtu in ga dvignes, ga najprej prevalis na bok in dvignes iz boka.. Pri tem preprecis zategovanje nazaj.. Ker ko primes otroka za vrat, on avtomatsko iztegne glavo nazaj.. Pri dvigovanju iz boka pa tega ni..

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 24
31.10.2005 8:45:38   
Tiamo
Seven user posted image user posted image , tako kot si napisala je pravilno, se čudno bere, ampak po nekaj vaje smo prave mojstrice.  

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Draga tašča, vzgojila si svoje otroke, jaz...
Anonimno pismo, ki ga je mama napisala tašči, so objavili na Scary Mommy in mnoge mame so se strinjale z vsako besedo.
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.