nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: nejcko In kaj ti jaz dopovedujem ves čas? Da ne moremo odločati ... da Janez in Micka, ki sta v dobri veri in službah najela kredit za streho nad glavo, ne moreta odločati, ko v času krize zgudbita službo, banka pride pa na kant, o višini obresti, ki ji požro do konca. In tako kot sta se Janez in Micka "zakalkulirala", se je zakalkuliral tudi gospod baron Bav.čar ali pa Zid.ar. Kaj me moti? To, da nikoli, ampak nikoli še do zdaj nisi pokazala s prstom na Ivana in Igorja, ampak zgolj na Janeza in Micko. Onadva sta kriva, ker sta si zaželele malo boljši avto in streho nad glavo ... pa zaradi mene i-phone, saj sta si ga Ivan in Igor tudi. So what? Res nisem kazala s prstom direktno na Ivana ali Igorja, sem ravno pred kratkim (na enega celo v tej temi se mi zdi) na druge naše "cvetke"....in precejkrat sem že povedala, če opravičujemo malo krajo, dajemo istočasno legitimnost večjim krajam....... No, jaz pa na svar gledam drugače. Vedno poudarjamo, da smo starši največji in prvi vzor svojim otrokom. In starši smo (naj bi bili) prva avtoriteta mlademu človeku. Torej vzor se širi od zgoraj navzdol in ne obratno, kot razumeš ti. Če rečemo NE veliki kraji, enako velja NE tudi za malo krajo in rezultat je NE KRAJI.. Če pa velja ne samo za malo krajo, za veliko pa ne, potem to ne pomeni NE KRAJI, ampak pomeni NE MALI KRAJI in DA VELIKI KRAJI, toje DA KRAJI, ker veliko vedno premaga malo. Če vzamem za primer cigane, o katerih sva razpravljali v eni debati ... malemu Romu je prva avtoriteta in vzor njegov starš, kajne? No, ta starš npr. krade bakrene žlebove, se šlepa na sociali, dela prometne prekrške. A ta prva avtoriteta (romski starši) imajo po zakonu hiierarhije nad sabo še eno avtoriteto (recimo ji avtoriteta 2, najvišja - zakon, pravna država). V hipu, ko ta 2. avtoriteta odpusti krajo (in vse ostalo) v imenu kulturne tolerance, avtoriteta 1 svojim otrokom kaže vzore, kako se pride čez življenje in da sta kraja in goljufija povsem dopustni, če si cigan. Pa povejmo še, da ti cigani niso padli z lune in bi bili potrebni neke specialne obravnave. Ne, ti cigani tukaj živijo že desetletja, stoletja, torej je tukaj že najmanj 10. generacija, ki je bila naučena od najvišje avtoritete, da je njihova kraja drugačna od kraje Janeza in Micke. Mali cigan je od dveh avtoritet naučen, da je cigan (ina bo očitno v demokratični družbi to vedno ostal), da je drugačen in da zanj veljajo drugačna pravila. Tudi politik, gospodarstvenik, vip (avtoriteta 1) je od avtoritete 2 naučen, da je drugačen, da je vip in da zanj veljajop drugačna pravila. Medtem državljana Janez in Micka, ki po možnosti še pošteno delata in plačujeta davke, ugotavljarta -državljan rom krade in se mu nič ne zgodi. -državljan politik, gospodarstvenik, vip krade in se mu nič ne zgodi -Wiiiiiiiiiiiiii, v naši lepi se lahko krade in goljufa, super ... -in pristane v kehi. -Krivica? Ja, če mene vprašaš huda, najhujša krivica. Janez in Micka sta delala točno to, kar jima je avtoriteta 2 sporočala, da je dopustno in čisto ok. V bistvu sta bila hudičevo prevarana, zmanipulirana in izigrana. Zgledi vlečejo, mar ne? In zgledi so vedno na vrhu. IZVIRNO SPOROČILO: liliana In prav imaš, ljudje nimamo pojma, kj ttip prinaša. Jaz sem ti razkrila argumente, kaj v tem sporazumu vidim slabega, ti pa nisi rekla še ničesar, zakaj naj bi bil dober, samo mene sesuvaš in me imaš za opranoglavca. Prav, ni problema, ampak dokler mi nihče ne predoči vseh plusov in me prepriča, da vsaj dvomiti začnem, pač vidim samo minuse. Prepričaj me, liliana, v čem naj bi bil ttip vsaj malček fajn. Saj jaz sem ti tudi že razkrila argumente, kaj v tem vidim dobrega.....ne v tej najini debati, ker o TTIPu se je že debatiralo precejkrat.......na kratko.....ZDA in EU se morata povezati tudi na gospodarskem področju, drugače ju bo v nekaj desetletjih "vzhod" pojedel....... Zakaj bi nas vzhod pojedel Prostovoljno smo izvozili vsa naša znanja in industrijo tja, prostovoljno vse to lahko pripeljemo nazaj. Ne vem, v čem je problem Še več, imamo nova znanja, vso to ivoženo umazano industrijo lahko uvozimo nazaj in jo spremenimo v čisto. Znanja so, projekti so - nič smeti. Vse, kar smo izvozili, lahko uvozimo nazaj in oplemenitimo. Ali pa vse to izvozimo naprej, v Afriko npr. in tam ustvarimo še eno Evropo, kot smo jo ustvarili na Kitajskem. Pa še migracij se bomo rešili. Vse se da, če se hoče. ampak očitno se noče. Zakaj? Ker moči v rokah nimajo več politiki, ampak ... saj veš, kdo. GSO - ja, res je, da je človek od nekdaj eksperimentiral z naravo. Sploh ni to problem. Problem nastane, ko si nekdo vzame pravico, da edini eksperimentira z njo. Ko kmet ne sme več eksperimentirati tako, da si vzgoji svoje seme, ampak mu nekdo drug diktira, kakšno seme mora imeti. Ko edini vaški vodni vir preide v roke nekoga, ki se odliči, da bo ta vir, ki so ga prej VSI ljudje lahko svobodno in zastonj koristili, odselj plačljiv, njim pa prepusti onesnažen vaški vodnjak, pitno vodo pa jim po dragi ceni prodaja. Ko ti kot lastniku hiše rečejo, da dež, ki pade na tvojo streho ni več tvoj, da z njim ne smeš več zalivati svojega vrta, ampak moraš vodo (dež), s katero želiš zalivati vrt in na katerem po možnosti rastejo rastline iz njihovih sadik, plačati. Še malo, pa še zrak ne bo več naš, ampak bo nekomu pripadal. In ga bomo morali plačevati. Vsak vdih. In plačati davek na onesnažen izdih.
|