Amour
|
Pri surovih mesninah, četudi so sušene, in mlečnih (nepasteriziranih) izdelkih je večja možnost okužbe z listerijo, ki se v primeru okužbe pri nosečnici v visokem odstotku konča s smrtjo ploda. Toksoplazmozo lahko staknemo s surovim, neobdelanim mesom. Lahko so enake posledicce za plod, kot pri listeriji. Salmonela - v jedeh s surovimi jajci (sladice, sladoledi, omake,...). Nobena reč ni tako pogosta, da bi se vsakodnevno srečevali z njo. A žal se tudi v Sloveniji še srečamo z marskikatero od njih. Glede na to, da je listerija patogena bakterija in da jo kljub sodobnim proizvodnih tehnologijam zaradi slabe higienske prakse najdemo tudi v izdelkih, ki naj bi bili neoporečni, res ne vidim razloga, zakaj bi tvegali pri izdelkih, ki so že po defaultu nevarni. Listerijo so npr. pred leti v Sloveniji odkrili pri več mlekomatih. Pa naj bi bilo mleko pasterizirano v njih. Nekaj je zdrava pamet, nekaj pa je zavedanje, kje in kaj je tista nevarnost, na katero nas opozarjajo. Če bi se nosečnice pogovarjale malo več s kakšnimi živilskimi tehnologi, bi bilo tudi malo manj odgovorov v stilu "meni ni bilo nič". Hvala bogu, da ti ni bilo nič, a to je ravno tako, kot bi rekla: OK, rdeča luč je na semaforju, bom vseeno zapeljala čez križišče. Možnost je, da preživiš, možnost je, da ne. A četudi je možnost, da preživiš, zakaj bi tvegala, če lahko počakaš? Punce, vseeno pri določenih stvareh malo preštudirajte stvari. Nekatere bakterije so nevarne že za zdravega odraslega človeka, če imamo smolo, da nabašemo nanje, zakaj bi tvegale v nosečnosti? Sicer pa, vsaka po svoji pameti. Vem, da bom pojedla kako žlico meda, popila bezgov, ne pripravite pa me, da bi jedla kar koli zgoraj naštetega surovega, pa sem velika ljubiteljica tatarcev, sushija, francoskih sirov, ...
< Sporočilo je popravil Amour -- 11.12.2015 21:23:47 >
|