patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: petea Patrino, kljub tvojemu drugačnemu mnenju je moja ocena, da še vedno ne znaš dobro citirati. Drugače pa - meni se to, da nekdo hodi v službo, kjer dela nekaj, kar dobro zna, četudi brezplačno ali recimo temu - prostovoljno - zdi veliko boljša izbira kot to, da ta čas sediš doma in zabijaš čas. Sploh če veš, da kakšne druge uporabne zaposlitve ni na voljo. Veliko brezposelnih sem že slišala reči, da bi šli delati karkoli, tudi brez plačila, samo za to, da se počutijo pomembne in vključene v družbo. Ker najbolj ubija občutek, da si odveč. Večina ljudi tudi ne more ocenjevati, kako dolgo bodo trajale ''krizne razmere'' v njihovi družini. Mnogi se šele, ko se izkopljejo iz težav, osupli zavedo, koliko časa so se uspeli prebijati v težkih razmerah. Kolikor mi je znano, se je veliko uslužbencev, pripravnikov ... v preteklih letih in tudi še sedaj (ne-)prostovoljno odreklo delu svoje plače oz. delajo vsaj del delovnika brezplačno, ker je bilo obljubljeno, da bodo razliko dobili plačano čez nekaj mesecev, let oz. da brez tega ne bodo mogli nikoli dobiti željene službe na njihovem poklicnem področju. Se jim naj zato njihovi partnerji odrečejo, ker nekateri tega obljubljenega denarja nikoli ne bodo videli, odločitev pa ni bila soglasno sprejeta s strani obeh partnerjev, ampak je o tem odločil nekdo tretji? Petea, verjamem, da ga še kdaj pihnem. Pa na to po resnici povedano niti ne polagam pozornosti ravno, ker se mi zdi to dosti postranska stvar. Zato tudi ne opozarjam , kadar vidim tebe, da ga kje zaštrikaš ( tudi ti ga veš pa čeprav si kao profesor v tem), ker se mi zdi , da se na to obešajo ponavadi le tisti, ki nimajo kaj pametnega za napisat. Kot nek obrambni mehanizem pred tem, da bi vsi videli, kako so nekje prekratki za sogovornika. Saj veš, kot tisti, ki jim človek , ki jeclja pove nekaj konkretnega in res pametnega, pa so preveč nizko, da bi razumeli in se norčujejo iz njega, ker pač jeclja. Drugače pa, kot sem že tolikokrat rekla- različni smo si. " Ronjin" primer je bi, kot sem rekla lušten prikaz tega. Njej, se zdi, da je njen oče naredil najbolje kolikor je lahko. Njeni mami se to baje ( kot je bilo opaziti)ne zdi. Tebi je sprejemljiveje, če nekdo dela kot volonter,ker nima druge službe itd, samo da si dvigne samopodobo, pa čeprav ga ob tem ne podpira partner in čeprav ve, da so zaradi tega otroci prikrajšani bolj, kot bi bili sicer. Meni ni. Mojemu ni. K sreči. Zakaj k sreči? K sreči zato, ker sva se našla dva , ki ob izgubah služb, izostanku plač, ne bi ( in nisva) pozabila na tiste za katere sva odgovorna. Ni težko hoditi v službo in opravljati delo ki te veseli, pa čeprav je to volontersko. Ni težko, če finančno breme namesto tebe nase prevzamejo vsi drugi, le ti ne. Ni težko tebi , je pa zato veliko težje tistim ki so ob tebi. Sama sem dosti volontersko delala, predenj sem si ustvarila družino. Preden sem bila za koga direktno finančno odgovorna. Potem sem v prvi vrsti skupaj s partnerjem poskrbela za osnovno finančno stabilnost. Pa čeprav mnogokrat ob delu izpod mojega izobraževalnega nivoja, interesa in veselja.Tako je. V življenju nisi le ti sam,še posebej, ko imaš enkrat družino . Volontersko delam v prostem času, ob vikendih, med dopusti. Še vedno je dosti tega, da zadosti moji samaritanski žilici. Pa vendar ne toliko, da bi zaradi te moje žilice bila prikrajšana družina. Ponavljam še enkrat: tako razmišljam jaz in ljudje s katerimi živim. Ti očitno ne, pa vendar je to izključno tvoja stvar in stvar vseh,na katere tvoje odločitve vplivajo.
< Sporočilo je popravil patrino -- 27.2.2015 12:32:11 >