patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Vendar tu govorimo o sedanjih časih, ki so resnično nekoliko drugačni kot so bili časi, ko si bila ti otrok. Nope, če si pozabila, ko se je Juga sesula, se je tudi gospodarstvo precej sesulo, ogromno tovarn je šlo v stečaj in to je bilo takrat. Mogoče si mislila, da sem starejša, ampak to ni bilo 30 let nazaj;). Daleč od tega, da bi bil to čas razcveta, delali so v tovarni tako razvojni oddelek kot navadni fizični delavci, samo da nekateri malo manj entuziastično kot drugi. Vseeno mislim, da je bilo to za nas boljše, na dolgi in na kratki rok.Ne poznaš nikogar, ki 2 leti ne bi dobival plače? Hehe, potem pa ne poznaš veliko ljudi;). Ljudje delamo prostovoljno, nekateri so prostovoljno doma, nekateri živijo od prihrankov, nekateri od honorarnega dela, 100 ljudi, 1oo čudi;). Koliko je pa on iskal službo vmes, pa vem malo boljše kot ti;). In ja, bil je takrat problem s tem, da šefi navadno niso želeli višje izobraženega pod seboj in je ponekod še vedno - ne zato, ker bi si mislili kaj slabega, ampak ker se bojijo, da jim boš ušel ob prvi priliki, ker vejo, da si želiš delat nekaj drugega, sicer ne bi v to toliko vlagal. In jim nič ne zamerim, sama bi na njihovem mestu isto naredila. Dobri kadrovniki (kakršne večje firme navadno imajo, dostikrat si pomagajo še s psihologi) namreč prepoznajo tvoje resnične želje, dostikrat že po "papirju". Ker če si tega ne bi želel, ne bi šel tega delat. Ne gre za noben kompleks in seveda z diplomo nimaš problema dobit službe za nižje delo. Vendar z drjem v šoli nimaš prav dobrih šans, ker se bojijo, da ne boš tam ostal ali da imaš preveč akademske poglede itd... V gospodarstvu za nižje delo pa se bojijo, da boš ušel drugam, ker ti bo dolgčas, kar se tudi ves čas dogaja s tistimi, ki slučajno dobijo službo tam in se jim potem ponudi možnost drugje (poznam kakega takega;). Ljudje, ki zaposlujejo tudi navadno niso kreteni in znajo prebrat marsikaj in imajo izkušnje, vsaj ti, ki jih poznam. Imam dobro mnjenje o njih. Pri nas, če se prijaviš za tehnika z drjem, ti povejo direktno, da ne zaradi izobrazbe - ker rabijo nekoga, ki bo tam "inventar", do konca delal pri njih, da ni treba non stop nekoga uvajat, ker to jemlje čas drugim, ki ga pa nimajo. Če verjameš ali pa ne, v marsikaterem poklicu je lahko tudi izobrazba problem. Še vedno ne bi zamenjala, ker sem rada delala to, kar sem delala in ker mi ni nič hudega, če se učim in delam zdaj nekaj drugega, kar tudi rada delam:). Ni pa res, da si z dr enako zaposljiv kot brez njega, kar ti tudi na zzzs povejo. meni se tudi zdi, da to poudarjanje izobrazbe dostikrat vodi v to, da se gleda zviška na "nižja" kolesja družbe in pozablja kako ključni so, da celota funkcionira. zato velikokrat beremo "tepe po glavi, ker ni študiral", ali pa to da se enostavno ne verjame ljudem da bi lahko bili čustveno izpolnjeni kot nižji delavci in podobno. To podpišem. Če sem iskrena, ne vem, ali poznam več srečnih čistilk ali več srečnih doktorjev znanosti:D. mateyka, pa saj to že nekak je tako s študentskim delom;). Natakarice, polnilci polic in blagajničarke v trgovinah... so v gl. študentje. Kar se fizičnega dela tiče, je dokazano, da ga rabimo vsaj določeno mero, da smo uravnoteženi in srečni. Zato toliko ljudi, ki imajo popolnoma pisarniško delo, enostavno rabi doma en hobi ala štrikanje ali kuhanje ali nekaj... Sploh če delaš v stroki, kjer je cilj pogosto večlet oddaljen, rabiš vmes dela, kjer dobiš takojšnji feedback. Ko sem pred kratkim brskala po netu, kaj vse se da početi "za zraven", je bilo tudi čiščenje prostorov. In ena od prvih postavk, če se tega želiš lotit, je bila, da moraš imet rad čiščenje:). Vedno sem mislila, da nihče ne mara čistit, potem pa sem odkrila, da nekateri zelo uživajo v tem - občutek, kako narediš iz nereda red, je dober:). Meni se ne zdi noben problem it čistit za zraven, vendar je dejstvo, da ni čistilnega servisa, ki bi me vzel v službo:D. Bi pa dobila tako delo na črno za ziher ali prek pogodbe mogoče. Ni pa to služba. In ja, obstaja razlika, reče se ji prispevki;). Avtorske so super za zraven, vendar za samo službo večini ne uspe prit do povprečne plače v svojem fohu na ta način, oz. jih je zelo veliko pod minimalcem, pa garajo. Ker je pač drugače obdavčeno, kar razumem, zakaj. Se pa bunim, če kdo reče, da je to isto;). Jaz poznam oz. sem poznala, dva smetarja v Murski Soboti, ki sta zelo srečna, da po Soboti pobirata smeti...... Samo, če pa poslušam kolegice, ki so učiteljice, kako nesrečne so v bistvu v svojem poklicu....glede na konstantno jamranje nad sistemom, nad starši, nad otroci, nad ravnateljem, ki jih ne razume, nad pedagoginjo, skratka nad vsem......pa ne vem od kot to, da ti srečo, izziv, izpopolnitev itd. na delovnem mestu prinese univerzitetna izobrazba....... Podpis, samo da poznam čistilke in smetarje v LJ. Aja, mimogrede, smetar na snagi ima enako plačo kot lubi z uni. izobrazbo, preverjeno:). Mogoče je zato čisto srečen s svojo službo. Sicer sva malo skrenili, ker tvoj oče nima veliko veze s tole temo, pa saj tudi pol stvari, ki smo jih razpletli nima, zato....Ne ni tako kot ti praviš- poznam veliko ljudi, ki že dve leti niso dobili plače- zato, ker ne hodijo v službo. Vendar nikogar, ki bi tako kot ti praviš za svojega očeta, delal v eni in isti firmi 2 leti brez vsake plače. Tako si rekla. In celo v tistih časih , ko se jih kljub omenjeni tedanji krizi ni niti pod razno dalo primerjati s sedanjimi. Vem , da marsikdo dela ( delamo) večkrat volontersko. Vendar ti o svojem očetu nisi pisala v tej smeri. Razbrati se je dalo, da je tvoj oče delal v eni in isti firmi 2 leti brez plače. Ne volontersko. Tako, da je bil redno zaposlen in domov vseeno 2 leti ni prinesel cvenka. Takšnih ljudi in takšnih firm, ki bi imele zaposlene ljudi , ki bi 2 leti delali ob redni zaposlitvi čisto đabe, pa žal resnično ne poznam. Poznam volonterce, poznam entizuaste, ki v nedogled nekaj "raziskujejo", pa ob tem nimajo nič za pokazati in niti za kruh nimajo in jih partnerji čez nekaj časa postavijo pred prag, ko se naveličajo čakati, da bodo postali bolj odgovorni. Poznam tudi ljudi, ki več mesecev trpijo brez plače oz. brez celotne plače v upanju, da se bo firma izmazala, pa vseeno jih je veliko od njih prisiljenih, da službo zamenjajo za drugo, ker drugače ob tem čakanju v agoniji ne morejo preživeti družine.