patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja ja, je odvisno od stroke. za mojo lahko rečem, da ni tako omejena - "laboratorij" je lahko kjerkoli in "praksa" je zelo fleksibilna To je res, hvalabogu . Vse o inteligenci se mi zdi pa jasno, samo da se tudi spreminja. NI ti dana ob rojstvu in to je to. Dan ti je razpon. če zaradi njihove neizobraženosti delajo za tako male pare, da komaj preživijo družino oz. še to ne Hehe, patrino, to si sama enkrat pisala, da so dostikrat manj izobraženi boljše plačani. V slo. so najboljše plačani v povprečju ljudje s srednjo šolo (to je bilo iz stat. urada). Meni se zdi izobrazba fajn, vedno sem si jo želela, ker mi je pomenila vstopnico v to, kar rada delam. NIkoli je nisem videla v povezavi s plačo, saj sem videla doma, da doktorji komot delajo 2 leti brez vsakršne plače (pač so podjetja bila pred stečajem, niso izplačevali nič, nekateri optimisti so pa vseeno delali, da bi rešili, če bi se rešit dalo;) Ne me vprašat, po kom sem, ok?;) In ja, sem videla, da ti to ne da ležernega življenja, ampak meni se je zdelo, da ti da nekaj drugega in tisto drugo je bilo to, kar sem si želela. Sama vem, da sem se za svojo zadnjo izobrazbo kar nagarala (splet okoliščin:D) in če kdo reče, da je padla z neba, se bom pobunila, ker vem, koliko časa nisem spala zato:D. Vem pa, da ni ravno na vseh faksih enako, ker sem imela "čast" prebrat par dr.jev iz ekonomske in upravne in pomorske fakultete in milo rečeno je razlika očitna;). Pa so tudi tam dobri in se potrudijo in dobro naredijo, samo splošni standard je malo nižji. In so tudi pri nas ljudje, ki na dipomi ne vejo, kako izgubljaš največ vode (kar me je bilo prav sram zanjo;). Meni ne bi bilo fajn, če ne bi skončala, bi mi viselo nad glavo, kot nekaj, kar hočem. Ne da se razložit racionalno, ker ni preveč razumska odločitev to. Je res, da bi zdaj s to izobrazbo lahko dobila delo zunaj, kakršno mi je všeč, pa nočem it ven:D. Tako da ni brezveze izobrazba, če imaš željo po delu, kjer jo rabiš. Vseeno pa bi tu lažje doblia delo brez tega (kar sem tudi vedela prej iz fotrovih izkušenj;), ampak me to ni ustavilo, niti me doma niso nikoli poskušali ustavit (razen da naj ne vpišem še enega faksa vzporedno):D. Meni izobrazba nikoli ni bila neka strašna reč, pri 4ih sem rekla, da bom delala dr. iz vedenja živali in sem ga. Nikoli se mi to ni zdelo nič takega. Pač to sem si želela delat, tako kot si je sošolka želela bit frizerka, meni se je zdelo čisto isto, samo pot je druga. Moja druga želja je bila to, kar se trenutno učim in nekaj malega delam:). Patrino, tisti papir je lahko tudi ovira pri iskanju službe;). Je pa res, da ti prihrani kako službo, kjer bi itak trpel od dolgčasa ali rutine:). Tako da je na dolgi rok dober, če sipač tak tip človeka:). Ronja, ne govorim le o sami plači, govorim tudi o tem, da do določenega delovnega mesta ljudje , ki bi bili mogoče super sposobni tam, žal ne pridejo ker nimajo formalne izobrazbe. In biti prekratek na tem mestu je po moje hudo , če veš, da bi drugače z levo roko opravljal to delo, ki ga zaradi tvoje nedokončane izobrazbe dobi nekdo, ki jo je zrinil skozi. Pa saj si sama že napisala- izobrazba je ponavadi neka vstopnica za delo, ki ga rad počneš. Kot neko formalno potrdilo tega, kar ti obvladaš. Žal brez tega v večini primerov ne gre. Glede tega, da te izobrazba lahko ovira pri iskanju dela pa...mene ni nikoli. Morda zaradi tega, ker sem vzgojena v zelo delovni družini, kjer je bilo delo zelo visoko ovrednoteno. Ves čas srednje šole in študija sem delala in tudi vmes, ko sem iskala redno službo, nikoli nisem bila brez dela oz. brez plače. Izobrazba je vstopnica do željenega delovnega mesta. Vendar sem osebno mnenja, da je potrebno včasih malo skloniti izobraženi hrbet in prijeti še za kakšno drugo delo, če hočeš v družinski proračun kaj pripomoči. Ko sem delala ponoči v eni slaščičarski delavnici jim je mahalo dol, da sem tik pred diplomo. Enako ko sem par mesecev prebirala kozarce v proizvodnji ...Nikoli, res nikoli me izobrazba ni ovirala. Imam malo čez 15 let delovne dobe, pa je od tega več kot pol let iz čisto druge stroke, za katero sem doštudirala. Nikoli nisem čakala , da se mi odpre točno tisto za kar sem študirala, pa sem vseeno sedaj že kar krepko let tam, kjer sem si vedno želela biti.