patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: patrino Izobrazba ni nekaj, na kar se lahko gleda z zaničevanjem. Ni nekaj, kar se sname kar tako na vsakih plankih. Vsak ve, da inteligenca in izobrazba nista isto. Vendar se s tem, da izobraženi ljudje niso nujno tudi inteligentni tolažijo le tisti, ki jim do kaj prida izobrazbe ni uspelo priti. Kdo ve zakaj. Priti do izobrazbe ni bilo nikoli enostavno. Vedno je bilo to povezano s financami ( že od pamtiveka), garanjem, z odrekanjem, ... in roko na srce z inteligenco. Nisem opazila, da bi predhodno na tej temi nekdo gledal na izobrazbo z zaničevanjem.....samo tako vzneseno kot zagrete vernice gledajo na farškega župnika tudi ni treba na to gledati...... Jaz pa sem opazila in tudi večkrat do sedaj. In to me je pač spodbudilo da sem povedala svoje mnenje. Ne zdi se mi, da bi na tole gledala kaj posebej vzneseno- prej realno. Ne vem no....tako garanje in odrekanje pa pot do izobrazbe (še posebno v Sloveniji) spet ni.....mogoče za tistega, manj inteligentnega Ni pri vseh enako. Vendar v primerih, s katerimi sem skupaj študirala, je bilo pri vseh veliko odrekanja ( finančnega in časovnega), pri mnogih profesorjih tudi zelo veliko psihičnega in fizičnega garanja, stresa...Marsikdo si je študij lahko omogočil le s pomočjo študentskega dela, če si del študija opravljal ob rednem delu in celo ob družini, pa je bilo vse to še na kvadrat. Pa ne zaradi pomanjkanja inteligence, kvečjemu zaradi tega, ker smo študij pač resno jemali. Vsi ki ga niso, so temu primerno tudi študijsko (ne)napredovali. Lahko je še tako rečeno, da so ljudje lahko inteligentni tudi brez izobrazbe, se človek vpraša po njihovi inteligenci, če zaradi njihove neizobraženosti delajo za tako male pare, da komaj preživijo družino oz. še to ne. A se to sprašuješ kot izobražena ali inteligentna oseba......? Eh, Lili ( zrezala izven konteksta spet), kot človek, ki ve kako težko je dandanes živeti že ob izobrazbi ne pa še brez nje. Za to, da se še kot otrok ( ob potrebni podpori seveda) odločiš, da boš namesto cele dneve na igrišču, tudi kdaj pred zvezkom, je potrebno kar nekaj notranjih želja, motivacije in osebne zrelosti. Da kot najstnik namesto celih vikendov na žurih, marsikaterega reskiraš tudi za učenje, je v mnogih očeh bedasto in izguba časa v najlepšem obdobju življenja. Da se namesto s prišvercanim Audijem ,kot študent še vedno voziš s trolo ali kolesom, je za marsikaterega posameznika čista sramota. Da rineš faks, podiplomca ob družini in s tem finančno in časovno prikrajšaš še vse ostale člane, je za veliko ljudi neodgovorno, egoistično in neumno dejanje. Zadnje čase se starši namesto otroka odločajo, da otrok ne bo pred zvezkom....otrok sicer ni na igrišču in se ne zabava, ampak je kot grozno inteligentna oseba, vsak dan na vsaj eni dodatni dejavnosti.....in kot inteligentna oseba seveda starš od šole pričakuje, da pa njegovega otroka ne bo silila na sedanje pred zvezkom..... Verjetno so tudi taki starši- niso pa vsi.Verjetno se sedenje otroka pred zvezkom upira ravno tistim, ki trdijo, da bodo njihovi otroci enako inteligentni če se bodo učili ali pa ne. Sami se mi zdi, da največji temelj izobrazbe da vseeno osnovna šola......to je podlaga, kasneje se samo nadgrajuje..... Da, seveda- v bistvu da največji temelj pri izobrazbi prav odnos staršev do izobrazbe. Živimo v čudnih časih, pa vendar mislim, da je izobrazba ena od vrednot, ki bo vedno ostala. Ena od vrednot, ki bo znak ne le inteligence posameznika temveč tudi zrelosti in odgovornosti le tega. Jaz bi bolj rekla, da je to znanje..... Kot sem že rekla- meni je to v veliki meri eno in isto. IZVIRNO SPOROČILO: patrino Mimogrede - tudi jaz nimam doktorata. Priznam, da sem prelena, da bi se spravila k njemu. Ali pa je želja premalo izrazita oz. je nekako ne občutim . Verjetno ravno zato občudujem in cenim druge, ki so ga že poštimali. Prelena, premalo željna ali pa nemara premalo inteligentna.....? Kdo ve?